Double Bill Steenweg: Passe-Partout + Extreme

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

Double Bill Steenweg: Passe-Partout + Extreme

Regie door Fien Troch, Tim De Keersmaecker
België | 100 min. | Frans, Nederlands gesproken (Engels ondertiteld)

Deze voorstelling wordt gevolgd door een Q&A met de regisseur van Passe-Partout, Tim De Keersmaecker

Achter de gevels langs Vlaamse provinciewegen kunnen zich soms onverwachte taferelen afspelen en tref je mensen aan met bewogen en allesbehalve gewone levens: meisjes die zich langzaam uitkleden om de klanten tot meer drankverbruik te verleiden. Sans-papiers die voor dag en dauw gratis bladen huis aan huis verdelen.

In 'Passe-Partout' focust Tim De Keersmaecker op Samuel, een vrome Congolees zonder verblijfsvergunning die reclamebladen aan huis brengt. Hij lacht veel, maar denkt er toch het zijne van. “Je moet wel gék zijn om naar Europa te komen.” Filmmaker Fien Troch – die recent nog indruk maakte met de bejubelde langspeler Home – brengt in 'Extreme' het leven in een baanbordeel in beeld.
 
Steenweg is een opmerkelijke televisiereeks van bezieler en bedenker Bart Maes. Verschillende bekroonde Vlaamse filmmakers – onder meer Fien Troch, Sahim Omar Kalifa, Eva Küpper en Tim De Keersmaecker maakten ieder een episode, waarin ze inzoomen op een stukje leven aan een steenweg.  DOCVILLE vertoont eenmalig 2 episodes uit deze reeks op het witte doek, meer bepaald 'Passe-Partout' en 'Extreme'.
 
Bezieler en bedenker Bart Maes reed – zoals velen van ons- vaak langs een steenweg en zag telkens een heel assortiment aan hedendaagse fenomenen voorbijschieten: carwashbedrijven, bordelen, speelzalen, nachtwinkels enz. Hij vroeg zich steeds af wie daar woont en werkt? Samen met enkele collega regisseurs – en dat zijn niet de minste namen – maakte hij een reeks die telkens een stukje van het leven op een steenweg in beeld brengt.
 
Tim De Keersmaecker gooide hoge ogen met zijn documentaire No Man is an Island, waar hij op integere wijze de vluchtelingenproblematiek persoonlijk maakte. In de aflevering Passe-Partout volgt hij Samuel, een vrome Congolees zonder verblijfs­vergunning die reclamebladen aan huis brengt. Hij lacht veel, maar denkt er toch het zijne van 'Je moet wel gék zijn om naar Europa te komen.' Filmmaker Fien Troch – die recent nog indruk maakte met de bejubelde langspeler Home- brengt het leven in een baan-bordeel in beeld.


Over de regisseur(s)

 

Credits

Producent Bart Maes