Liberation Day

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

Liberation Day

Regie door Morten Traavik & Ugis Olte
Latvia, Noorwegen | 98 min. | Engels, Koreaans gesproken (Engels ondertiteld)

De voorstelling om 20:00 maakt deel uit van de slotavond en prijsuitreiking van het festival

Het immer gesloten, strikt communistische Noord-Korea verwelkomde in 2015 voor het eerst een westerse rock band. En het was … ‘Laibach’ die met de eer ging lopen. Wie? Een Sloveense band die neoklassieke covers brengen van cheesy nummers als Live is Life en The Final Countdown. Een grappig en onwaarschijnlijk verhaal, dat ondanks (of net dankzij) zijn absurditeit veel zegt over Noord-Korea en zijn ambigue verhouding tot het westen.

De rockgroep Laibach, die zich 35 jaar geleden in het toenmalige Joegoslavië vormde, zorgde al van in het begin voor controverse. Het is vooral hun visuele stijl – met veel verwijzingen naar fascisme en dictaturen - die voor zowel bewondering als verafschuwing zorgt. Ironisch genoeg waren het net deze rockers die uitgenodigd werden voor het eerste internationale rock concert in Noord-Korea, in 2015. Liberation Day volgt de bands entourage vanaf hun aankomst in Noord-Korea tot het optreden. 
 
De enigmatische Morten Traavik is zowel regisseur van de film als concert manager van Laibach. Als een onzichtbare strateeg houdt hij zich bezig met de geheime, meedogenloze machtsproblemen die zich backstage afspelen en brengt hij de rockband daar waar geen enkele rockband hen voorging: het volledig geïsoleerde Noord-Korea. De confrontatie tussen deze Sloveense rock band en de strikte ideologie, krachtige censuur en het Noord-Koreaanse publiek (dat nog totaal onbekend is met rock’n’roll) is uniek materiaal voor deze originele, grappige en tegelijk doordachte documentaire.


Over de regisseur(s)

 

Credits

Producent Uldis Cekulis
Cinematografie Sven Erling Brusletto, Valdis Celmins
Muziek Laibach