Rat Film

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

Rat Film

Regie door Theo Anthony
VS | 72 min. | Engels gesproken (Nederlands ondertiteld)

“Before the world became the world, it was an egg. Inside the egg was dark. The rat nibbled the egg and let the light in. And the world began”, stelt de opening van Rat Film. Een film die vanuit het wereldbeeld van de rat de stad Baltimore laat zien. Zoals elke grootstad heeft Baltimore immers een rattenprobleem. Of is het een mensenprobleem? Want wie zit er eigenlijk gevangen in een kooi? De rat of de mens?

Filmmaker Theo Anthony’s volgt in zijn eerste langspeel-documentaire rattenvanger Edmond die de kijker gidst doorheen de straten van Baltimore. Maar door de ratten te volgen komt het ware probleem van Baltimore – en met uitbreiding van heel wat hedendaagse grootsteden – aan het licht en wordt de film een portret van de sociale opsluiting van de 20ste eeuw. Er zijn immers verschillende ‘kooien’: de ontwikkeling van de rijke buurten in Baltimore enerzijds en de gettovorming bij de zwarte bevolking anderzijds.

Rat Film wijkt af van het zuivere waarnemings-storytelling en verschuift zijn focus naar het scheve, claustrofobische wereldbeeld van de rat. Zo krijgt de kijker op een bepaald moment een portie virtual reality voorgeschoteld, wanneer de lens van de film zich positioneert in de ogen van een rondhollend knaagdier in een doolhof. Regisseur Anthony grijpt terug naar wat “behavioral sink” wordt genoemd en waar het gedrag van de rat als verklaring dient voor de houding van de mensen in een overbevolkte gemeenschap. Of hoe het rattengedrag een weerspiegeling kan zijn van het menselijk gedrag.


Over de regisseur(s)

 

Credits

Producent Sebastian Pardo, Riel Roch Decter
Cinematografie Theo Anthony