Zero Days

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

Zero Days

Regie door Alex Gibney
VS | 116 min. | Engels, Frans, Duits, Hebreeuws, Persisch, Russisch gesproken (Nederlands ondertiteld)

In 2010 wordt een uiterst vernuft computervirus ontdekt: STUXNET. Het zeer geavanceerde stukje software lijkt echter met één heel welbepaald doel ontwikkeld te zijn: het vernietigen van een specifiek type Iraanse uraniumverrijkingscentrifuges. Al snel blijkt zowel de CIA als de Israëlische Mossad betrokken. Oscarwinnaar Alex Gibney brengt een intrigerende en razend spannende spionagethriller.

In 2010 lanceren hackers Stuxnet, een computervirus dat zich via malware verspreidt en dat zo krachtig is dat geen enkele computer er tegen bestand is. Het is deel van een ware cyberoorlog waarbij de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Israël en Iran betrokken zijn. De computerworm zou in opdracht van de Amerikaanse en Israëlische overheid gemaakt zijn met de bedoeling het nucleair programma van Iran te saboteren. Maar het verspreidde zich ongecontroleerd op vele computers wereldwijd.

Met zijn twee Oscarnominaties en één gewonnen Oscar is documentairemaker Alex Gibney (Going Clear: Scientology, We Steal Secrets, Enron, Taxi to the Dark Side) niet de minste. Met Zero Days brengt hij een ware documentaire thriller, met een hallucinant verhaal dat je van je zetel doet stuiteren. Haarscherp en - ondanks het onzichtbare onderwerp - visueel boeiend legt Gibney uit wat er aan de hand was in deze cyberoorlog en wat de implicaties ervan zijn. Of zoals De Morgen journalist Kurt Vandemaele schreef: “Geen enkele film verdient meer applaus dan Zero Days”.


Over de regisseur(s)

 

Credits

Producent Alex Gibney, Olga Kuchmenko, Marc Shmuger
Cinematografie Antonio Rossi, Avner Shahaf, Brett Wiley
Muziek Will Bates