DOCVILLE 2021 - Welkom!

U bent hier

De 17e editie van DOCVILLE komt eraan! Het grootste internationaal documentaire filmfestival van België is helemaal klaar door te gaan van woensdag 12 mei tot zondag 23 mei. In de filmzalen. Uiteraard is dit onder voorbehoud, maar het stappenplan van versoepelingen voor de komende maanden geeft ons goede hoop! 


DOCVILLE brengt dit jaar twee thema’s die elkaar mooi aanvullen: de toekomst en het verleden. In Brave New Docs staat de toekomst centraal. Enerzijds is het een terugblik op de - soms naïeve - utopische dromen van vroeger, beter bekend als retrofuturisme, en anderzijds een focus op de toekomstbeelden van nu waar ecologie en gezondheid een hoofdrol in spelen.

Een tweede thematische reeks, Reconstructing History, focust op films die op creatieve wijze een opmerkelijk verhaal navertellen: niet enkel via bijzondere archiefbeelden, maar ook via animaties en reconstructies met acteurs en zelfs deep fakes. Razend spannende documentaires die wegkijken als een ware thriller.

In totaal staan er meer dan 70 documentaires op DOCVILLE 2021 over de meest uiteenlopende onderwerpen en in erg gevarieerde stijlen, maar allemaal met één gemeenschappelijke noemer: het zijn documentaire-pareltjes die je op het grote scherm móét zien.OPENINGSFILM: SABAYA

Op het volledige programma van DOCVILLE 2021 is het nog even wachten, maar we lichten wel al een tipje van de sluier op met onze openingsfilm: Sabaya. In 2018 won regisseur Hogir Hirori met The Deminer de Juryprijs in onze Weten & Geweten Competitie, met Sabaya brengt hij opnieuw zéér moedige cinema. Sabaya is een nagelbijtende thriller met een ongeziene toegang tot het dramatische lot van de Jezidi gemeenschap.

Zes jaar geleden viel IS de Jezidi dorpen rond de berg Sinjar in Noord-Irak binnen, vermoordde de mannen en ontvoerde de vrouwen. Zo’n 7000 vrouwen worden nog steeds gevangen gehouden als ‘sabaya’ (seksslaaf) in het IS-gevangenkamp van Al-Hol in Syrië. Mahmud, Ziyad en de andere vrijwilligers van het Jezidi Home Center zijn hun enige kans op ontsnapping uit de hel.