Ernest Cole: Lost and Found

Raoul Peck Frankrijk, VS 2024 105 min.

In 1967 schokte de zwarte Zuid-Afrikaanse fotograaf Ernest Cole de wereld met zijn fotoboek House of Bondage dat de gruwelen van apartheid voor de hele wereld openbaarde. Het werk werd een van de belangrijkste fotoboeken van de twintigste eeuw, maar toch raakt Cole in de vergetelheid. Oscargenomineerd filmmaker Raoul Peck brengt zijn leven en zijn werk terug op de voorgrond. 

Oscargenomineerd filmmaker Raoul Peck maakte in 2016 furore met zijn vlijmscherp documentaire essay over schrijver James Baldwin. Deze keer richt hij zijn blik op een andere cruciale, maar enigszins vergeten activist: fotograaf Ernest Cole. Met zijn ontluisterende boek House of Bondage liet Cole in 1967 van binnenuit zien wat de Apartheid betekende voor zwarte Zuid-Afrikanen als hijzelf. De wereld was geschokt. Cole zelf moest de rest van zijn leven in ballingschap leven in New York en Europa, waar hij nooit zijn draai zou vinden. Raoul Peck vertelt over zijn omzwervingen, zijn onrust als kunstenaar en zijn dagelijkse woede over het stilzwijgen of de medeplichtigheid van de Westerse wereld tegenover de verschrikkingen van het Apartheidsregime. In de jaren tachtig raakte Cole in de vergetelheid, mede doordat zijn negatieven verloren leken te zijn. In 2017 is een groot deel teruggevonden – 60.000 negatieven - in de kluis van een Zweedse bank.

Tarotkaart

Naar aanleiding van het pseudowetenschap-thema werd (bijna) van iedere film een tarotkaart gemaakt. Het volledige pakket tarotkaarten is ook meteen de catalogus.

Klik op de DOCVILLE poster om de tarotkaart te ontdekken.

Meer info over de tarotkaarten-catalogus