Europe’s Mining RenaissanceStijn van Baarle

Er wordt massaal geïnvesteerd in in schone technologieën in de hoop "de planeet te kunnen redden". En al deze technische snufjes leunen op kritieke metalen die door een handvol landen gedomineerd worden.  Bovendien gebeurt die ontginning en de verdere raffinage ervan vaak op sociaal en ecologisch onverantwoorde wijze.

Deze documentaire legt de economische, ecologische, (geo)politieke en sociale gevolgen bloot van deze paradox. In welke mate zou Europa dergelijke metalen zelf kunnen ontginnen? En wat met de Sami, de inheemse bevolkingsgroep in het hoge Noorden, die zich verzet tegen deze mijnbouw voor “energie-transitiemetalen”.

Metaalontginning is een cruciaal onderdeel voor het vervaardigen van schone technologieën die de transitie naar een klimaatneutrale economie mogelijk moeten maken. Metalen zoals lithium, kobalt, nikkel, koper en zeldzame aardmetalen vormen de kernbestanddelen om batterijen, windturbines en elektrische voertuigen te vervaardigen. Momenteel steunt de Europese markt bijna volledig op de ontginning en raffinage van de vereiste metalen uit een handvol “derde landen”. Hier knelt het ecologische en het (geo-)politieke schoentje: waarom zorgt Europa niet zelf voor de ontginning van dergelijke metalen? Op papier is het mogelijk: Europa beschikt wel degelijk over aanzienlijke geologische voorraden van deze metalen. Zeker in het hoge Noorden waar koper, nikkel en zeldzame aardmetalen overvloedig aanwezig zijn, maar in deze gebieden wonen de Sami, wiens levensstijl in gevaar komt. Is Europa bereid om energietransitiemijnen op eigen bodem te openen?  En wat zullen de sociale, ecologische en culturele gevolgen zijn voor de Sami? 


Deze vertoning maakt deel uit van het programmaonderdeel...

ScienceVille

ScienceVille brengt voor het tweede jaar op rij recente wetenschappelijke documentaires die je écht gezien moet hebben. Daarnaast zijn er ook panelgesprekken, workshops, debatten, ScienceVille voor Kinderen, de prijs voor Beste Wetenschappelijke Documentaire én het bezoek van Nobelprijswinnaar prof. Kip Thorne. ScienceVille is terug, en hoe!Ecologie Economie

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

Deze vertoning wordt gevolgd door een DOCVILLE+ tafelgesprek - Verantwoorde mijnbouw in Europa

Info

REGIE Stijn van Baarle
België
2024 46 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands

Programmaonderdeel

ScienceVille

credits
Regie

Stijn van Baarle

Producent

Stijn van Baarle, Peter Tom Jones

Cinematografie

Jérôme Demeyere, Michael Van de Velde

Montage

Jasper Van der Elst

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)