Under the SurfaceGuido Verelst

Anne is 33 en droomt ervan om als zeemeermin onderwater te leven. Ze heeft ASS en een visuele beperking. Onderwater is ze vrij en gelukkig, ontdaan van de drukte en het lawaai van het dagelijks leven. Boven water is het echter minder simpel voor haar om zelfstandig te leven. Langzaamaan bouwt ze toch haar leven op, samen met haar vriend - die verdacht veel weg heeft van Prins Erik in De Kleine Zeemeermin. Regisseur Guido Verelst filmde gedurende meer dan drie jaar zijn nicht Anne, die zelf ook een videodagboek bijhield.

Guido Verelst filmde gedurende meer dan drie jaar zijn eigen nicht Anne. In die tijd start Anne een relatie en timmert ze aan de weg naar zelfstandigheid. Het liefst is ze echter onderwater. Van jongs af aan trok het water haar aan: badkuipen, zwembaden, noem maar op. Ze kan enorm goed zwemmen en houdt haar adem maar liefst 3 minuten en 40 seconden in; een echte zeemeermin, dus. 

In het dagelijkse leven spelen haar visuele beperking en ASS haar wel parten. Medicatie die haar grootmoeder jaren eerder nam, zorgde ervoor dat ze te vroeg geboren werd. Ten gevolge daarvan liep het leven van Anne anders dan verwacht. Haar relatie met haar vriend zorgt dan ook voor wat extra vragen: kan hij de zorg op zich nemen die haar ouders voorzien? In hoeverre kan ze zonder hen verder? 

Doordringen tot de echte Anne is niet altijd even makkelijk met een cameraploeg, daarom houdt ze ook een videodagboek bij. Onderwater komt ze het best tot haar recht: daar voelt ze zich iemand anders, een superheldin zonder grenzen of verplichtingen.


Deze vertoning maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Nationale selectie

DOCVILLE presenteert de beste Belgische documentaires van het voorbije jaar in een erg gevarieerde selectie: meeslepende verhalen over mensen die leven voor hun passie, of het nu gaat om wielrennen, circuit rijden of zeemeerminnen, maar ook maatschappelijk indringende verhalen over illegale adoptie, de gevaren van kritiek onder Poetin, de link tussen jazz en dekolonisatie of de abominabele toestanden in de gevangenis van Vorst. Tot slot zijn er ook films met een meer filosofische insteek over de vergankelijkheid van het menselijk lichaam of de impact van beeldvorming. De sterkste film mag zich de winnaar noemen van de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire.Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 23.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur

Info

REGIE Guido Verelst
België
2024 75 min.
Nederlands gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

Guido Verelst

Producent

Maarten Schmidt

Productiehuis

Storyhouse

Cinematografie

Marc Van Acker

Montage

Geert Veuskens

Muziek

Dez Mona

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)