Welkom op DOCVILLE 2020


.

 

De 16de editie van het festival leek even allesbehalve een sweet sixteen te worden. Begin maart besloten we DOCVILLE uit te stellen naar september in de overtuiging dat tegen dan alles wel terug normaal zou zijn. Het liep toch net even anders. Het festival ziet er dit jaar noodgedwongen anders uit. Onze buitenlandse gastenwerking is geschrapt, onze Artist in focus uitgesteld en de recepties en het festivalcafé zullen anders verlopen.

 

Maar ... de basis blijft: uitzonderlijke documentaires, omkaderd, in- of uitgeleid door experts, regisseurs of journalisten. Corona-proof uiteraard, dus met minder in de zaal, misschien met mondmasker, maar wel … 100% fysiek. In deze tijden waar Zoom-meetings en Skype-gesprekken de regel zijn, kiest DOCVILLE resoluut voor de échte ervaring. Échte mensen die samen in de zaal film beleven.

 

Eén van de ingezoomde thema’s dit jaar is economie, in de meest brede zin van het woord. En meer dan ooit is nadenken over (een andere) economie relevant. Waar voorheen discussies over het basisinkomen, de (onverwachte) effecten van globalisering of de rol van online giganten als Amazon eerder theoretisch en voor een select groepje geïnteresseerden waren, zijn ze nu dagelijkse kost.

 

Net zoals die andere thematische reeks die focust op opgroeien in de 21ste eeuw. De volledige impact van de lockdown zal in de volgende jaren nog duidelijker worden, maar wat nu al zeker is dat de enorme invloed van het internet en social media alleen maar toegenomen is. Maar zijn ze ook zo schadelijk als soms gevreesd wordt? En is de nostalgie naar pre-digitale tijden wel terecht?

 

Natuurlijk blijft de nationale en internationale competitie het kloppende hart van DOCVILLE – dat al een paar jaar Acadamy Award™ Qualifying is: de winnaar van de internationale competitie komt rechtstreeks op de longlist voor de Oscars!

Ook al is het dit jaar met een elleboogknuffel, meer dan ooit ...

 

Welkom op DOCVILLE 2020! 

 

Frank Moens
festivaldirecteur DOCVILLE

.