Programma per dag

U bent hier


In 2006 won het prachtige March of the Penguins verdiend de Oscar voor Beste Documentaire. Regisseur Luc Jacquet keert terug met een even verbluffend vervolg, met deze keer een jong pinguïnnetje als centraal personage. We volgen de schattige kleine pinguïn die voor het eerst zijn roeping voelt en vertrekt op een ijzige reis vol gevaar en obstakels.
Naast zijn werk voor Studio Brussel mag muzikale duizendpoot Lefto overal ter wereld als DJ aan de slag. In Lefto - in Transit toont hij ons op zijn manier enkele van de grootste steden ter wereld. Verwacht geen reistips over de typische bezienswaardigheden, maar wel over de underground scene in deze steden. Ervaar zelf hoe Lefto aan de grote verscheidenheid in zijn muzieksmaak komt.
Vandaag wil iedereen steeds gezonder leven. Maar wat eet je dan best? De antwoorden zijn zo divers dat dat je er ziek van zou worden. In Defense of Food is een documentaire gebaseerd op het gelijknamige boek van award-winnend journalist Micheal Pollan, waarin hij onderzoekt wat mensen nu best eten. Schuif even alle voedingsgoeroes opzij en ga mee aan tafel met de erg down-to-earth argumenten van Pollan.
Wat oorspronkelijk een gewone making of van Nick Cave’s nieuwe plaat Skeleton Tree moest worden, werd na de onverwachte dood van diens zoon ongewild een intens portret van een lijdende artiest. Met een unieke combinatie van een creatief proces en een persoonlijke tragedie, geeft One More Time with Feeling je de kans om je mee te laten slepen in de wereld van Nick Cave & the Bad Seeds.
Als je bij één film een hand door het scherm zou willen steken, dan was het bij deze fascinerende reis langs de verrassend onbekende wereld van fruitjagers. Bekroond filmmaker Yung Chang neemt je mee op een culturele fruitreis. Hij ontdekt niet alleen véél fruit, maar ook wat het betekent om “fruitjager” te zijn. Het is immers hallucinant wat sommige mensen over hebben voor (het vinden van) het perfecte fruit …

16:00 | Gimme Danger ()

Laat je meeslepen in het boeiende verhaal achter de legendarische band The Stooges, met onder meer commentaar van de al even legendarische frontman Iggy Pop. Regisseur van dienst is niemand minder Jim Jarmusch (Coffee and Cigarettes, Only Lovers Left Alive, Paterson) , die zijn documentaire zelf omschrijft als “een liefdesbrief aan mogelijks de grootste band in de geschiedenis van de rock ’n’ roll”.
Een volwassen adelaar kan tot wel 7 kg en is dus geen vogeltje om zomaar op je arm te houden. Aisholpan, een 13-jarig meisje, deinst er nochtans niet voor terug. Ze besluit om een vrouwelijke adelaarsjager te worden, tegen de (mannelijke) traditie in. Filmmaker Otto Bell combineert in The Eagle Huntress een adembenemende cinematografie van een onwerkelijk prachtig landschap met een hartverwarmend verhaal over veranderende sociale structuren.
Subculturen verdwijnen vaak terug even snel als ze opkomen. De Mod cultuur lijkt daarop een uitzondering. Naast Londen en Glasgow heeft zelfs Tokyo zijn eigen Mod scene. Deze trilogie van muziekdocumentaires toont wat deze subcultuur precies inhoudt en hoe ze zo populair blijft. Ontdek zelf wat mensen aantrekt in de muziek en de mode van de Mods.

16:00 | Sour Grapes ()

Hoe fake je een oude en dure Bordeauxwijn? Mix een paar wijnen door elkaar, duw er een kurk in, plak het juiste etiket erop en klaar. Helaas, zo simpel is het niet. Of wel? Rudy Kurniawan kreeg het alvast meermaals voor elkaar. Hij bedroog jarenlang de hele wijnwereld. Sour Grapes vertelt het spannende relaas van de grootste wijn-fraude-verhaal aller tijden – of toch waar we weet van hebben … Let op voor nadorst!
Een eerbetoon aan de cultfiguur Mark Linkous, de drijvende kracht achter de groep Sparklehorse. Angela Faye Martin, een vriendin van Linkous, is onze gids in dit portret van een geniaal en divers muzikant die tot leven komt in gesprekken met onder meer Grandaddy, John Parish, Adam Stars of the Lid en Mercury Rev. Na de filmvertoning brengt het collectief Glitterpaard enkele van Linkous’ grootste hits in het STUKcafé.
Leuven, in de lente 1973. Op de Oude Markt verzamelt een groep muzikanten: Armand Hombroeckx, Jean-Marie Aerts, Raymond Van het Groenewoud, Kris De Bruyne, Stoy Stoffelen, Luc Tegenbos, Jokke Kerkhofs, Erik van Neygen en een 20-tal andere muzikanten poseren voor een foto die al snel een iconische status kreeg. Maar waarom verzamelden ze destijds in Leuven? Waren ze toevallig allemaal op de Oude Markt die dag? Of is er meer aan de hand?

16:00 | Sacred ()

In een periode dat religie vooral de wrange bijsmaak heeft van extremisme, komt Oscar winnend regisseur Thomas Lennon met een verrassend enthousiaste en bruisende exploratie van wat geloof betekent voor de mens. Een wereldwijde samenwerking tussen niet minder dan 40 filmcrews brengt een gevarieerd en dynamis
Velen voelen zich geroepen, maar weinigen zijn uitverkoren. Het maken in Hollywood blijft voor veel mensen dé ultieme droom, ook voor de vijf mensen die regisseur Mike Ott volgt in California Dreams. Op komische wijze en met een smakelijke mix van fictie en realiteit fileert regisseur Mike Ott haarscherp de tragikomische keerzijde van de medaille van deze ultieme ‘American Dream’.

16:00 | Zero Days ()

Oscarwinnaar Alex Gibney brengt een intrigerende en razend spannende film over een even ongrijpbaar als reëel onderwerp: de internationale oorlog die woedt op cybervlak. Een hallucinant verhaal waar je als wereldburger niet meteen rustiger van wordt, maar dat je moet zien. Want de kennis om alles overal plat te leggen is aanwezig, en niet altijd in de juiste handen.

16:00 | L'etranger ()

Kan voetbal het verschil maken? L’etranger zoomt in op de coach en jonge voetballers van BX Brussels, het sociaal-sportief project van Vincent Kompany. Moussa – nog niet zolang geëmigreerd uit Senegal - is coach voor de jongens zowel op als naast het veld. L’etranger volgt hen langs winst en verlies, respect en cultuurverschillen, sportiviteit, ruzie en vriendschap. Slaagt Moussa erin om de groep bij elkaar te houden en resultaten te behalen? Of nemen de problemen de bovenhand?

16:00 | Safari ()

Ulrich Seidl, de meester van de beeldschone maar ongemakkelijke documentaire, buigt zich over het fenomeen van de trofeejacht van blanke toeristen in Afrika. In gestileerde tableaus en met zijn gebruikelijke vileine humor brengt hij het proces van deze zinloze moordpartijen in beeld en probeert hij zicht te krijgen op hun drijfveren.
Achter de gevels langs Vlaamse provinciewegen kunnen zich soms onverwachte taferelen afspelen en tref je mensen aan met bewogen en allesbehalve gewone levens : meisjes die zich langzaam uitkleden om de klanten tot meer drankverbruik te verleiden. Sans-papiers die voor dag en dauw gratis bladen huis aan huis verdelen. Verschillende bekroonde Vlaamse filmmakers – zoals Fien Troch (Home) en Tim De Keersmaecker (No Man is an Island) - zoomden in op een stukje steenweg.
Gespekt met heerlijke beelden die terecht legendarisch zijn, brengt Harry Benson: Shoot First een eerlijk portret van de man achter heel wat iconische foto’s. Een man die bijna alles opgaf voor dat ultieme beeld, want “een mooie foto kan nooit opnieuw genomen worden”. Vol zelfspot en zelfrelativering grasduint de ondertussen 86-jarige workaholic door zijn werk.
Rond weinig hedendaagse regisseurs hangt een even groot aura als rond David Lynch, de man wiens familienaam een geheel eigen stijl ging definiëren. David Lynch – The Art Life is een intieme en uiterst creatieve reis doorheen het meesterlijk brein van David Lynch, wiens leven zelf als een bewegend excentrisch kunstwerk is. En natuurlijk doet deze documentaire dit in een geheel typerende ‘lynchiaanse’ stijl.

16:00 | Motherland ()

Een kindje ter wereld brengen is ongetwijfeld een van meest intense ervaringen van het leven. Plaats deze belevenis in een context van armoede en dichtbevolktheid, maar ook van optimisme en doorzettingskracht, en je belandt in de emotionele rollercoaster Motherland. Waarschijnlijk een van de intiemste, maar ook meest krachtige films die u te zien zal krijgen. Motherland werd bekroond op het prestigieuze Sundance Filmfestival.

16:00 | Tokyo Idols ()

Elk land heeft zijn lokale idolen en zijn superfans, maar in Japan gaan ze – zoals wel vaker – nog een stapje verder. De ‘idols’ zijn jonge tienermeisje die zelden zelf zingen of een instrument bespelen, maar immens populair zijn wegens hun ‘schattige en onschuldige’ uitstraling. En hun superfans? Die stellen hun leven volledig in het teken van hun favoriete ‘idol’.
De excentrieke leraren John en Amanda gaan na bijna 50 jaar lesgeven aan de kostschool Headfort op pensioen. Ze hebben altijd met passie lesgegeven volgens hun eigen mantra "Reading. 'Rithmetic. Rock 'n' roll!" Het is onmogelijk om niet mee te leven met deze leraren die hun beroep vol passie uitoefenen in een unieke omgeving. Bekroonde regisseurs Neasa Ní Chianáin en David Rane brengen een welgekomen, meeslepende positieve noot uit de wereld van onderwijs.

16:00 | Rat Film ()

“Before the world became the world, it was an egg. Inside the egg was dark. The rat nibbled the egg and let the light in. And the world began”, stelt de opening van Rat Film. Een film die vanuit het wereldbeeld van de rat de stad Baltimore laat zien. Zoals elke grootstad heeft Baltimore immers een rattenprobleem. Of is het een mensenprobleem? Want wie zit er eigenlijk gevangen in een kooi? De rat of de mens?

16:00 | Sacred Water ()

In het Westen blijft het vrouwelijke orgasme vaak gehuld in een sfeer van mysterie, maar in Rwanda is het letterlijk legendarisch. Het Kivumeer – een van de Grote Meren van Afrika - zou volgens een oude legende ontstaan zijn door de orgastische vloed van een koningin. Geïntrigeerd door de legende gaat de radiopresentatrice Vestine op zoek naar de geheimen van vrouwelijke seksualiteit. Een respectvolle ode aan vrouwelijk genot, met een brede glimlach en zonder de minste schroom.
Op de Faeröereilanden - een eilandengroep in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland - leven de eilandbewoners al eeuwen van dat wat de natuur hun te bieden heeft: zeemeeuwen en walvissen. Maar het voortbestaan van deze manier van leven wordt langs alle fronten bedreigd. Schots regisseur Mike Day kreeg voor deze visueel overdonderende documentaire de prijs voor Beste Opkomend Filmmaker op Hot Docs.

16:00 | EXPRMNTL ()

De term ‘experimentele film’ lijkt voor sommigen een highbrow kwaliteitslabel, voor anderen misschien eerder een beleefd eufemisme voor slechte film Wat is de betekenis van deze toch-wel-vage term? En waarom is de experimentele film vandaag zo moeilijk te vinden? Regisseur Brecht Debackere zoekt een antwoord via de geschiedenis van EXPRMNTL – ooit een legendarische filmfestival. En vandaag ook de naam van een fascinerende documentaire.
In deze Belgische co-productie vertrekt Raoul Peck van een tekst van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren ‘60 verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De film is een treffend betoog op basis van archiefbeelden, filmfragmenten en actuele nieuwsbeelden aan elkaar gepraat door de bezwerende stem van Samuel L. Jackson.
Arno Hintjens hoeft weinig introductie, de enigmatische rocklegende blijft na een gevulde carrière van 40 jaar nog steeds overeind en trekt nog steeds volle concertzalen. Gentse regisseur Pascal Poissonnier slaagde erin om twee jaar lang de zanger te volgen en kon zo meekijken in het dansende, dwarse en dwangmatige hoofd van Arno.
Velen dromen ervan, slechts weinigen doen het echt. Laat staan vijf jaar aan een stuk. Rolf en zijn gezin vertrekken op wereldreis. Niet zozeer om het avontuur, maar vooral als spirituele reis op zoek naar de zin van het leven. Gefilmd met één camera en zonder crew brengt Down to Earth niet enkel het relaas van een gezin dat wil loskomen van de consumptiemaatschappij, maar vooral een ode aan de natuur, aan intrigerende ontmoetingen en aan verbintenis met anderen.
Een Palestijnse dierenarts probeert in de zoo waar hij werkt de giraffen te vervangen die zijn omgekomen. Maar hoe kan de enige dierentuin in bezet gebied meer plaats creëren voor zijn dieren, als zelfs de mensen wonen in een gesloten omgeving? Kunnen de giraffen een eerste stap vormen in het overwinnen van een conflict tussen mensen? Een geheel andere inkijk op het Israelisch-Palestijns conflict.
Regisseur Joakim Demmer was verbouwereerd toen hij op de luchthaven in Ethopia een paradox zag: uitgeputte arbeiders waren voeding bestemd voor export naar Europa aan het inladen, terwijl een ander team voedselhulp aan het uitladen was. Zijn verbijstering zou al snel plaatsmaken voor woede. Woede over het onrecht landgrabbing, niets minder dan een moderne vorm van kolonisatie.

16:00 | Machines ()

In de textielfabrieken in de Indiase miljoenenstad Gujarat dreunen de machines onverhinderd door en werken de arbeiders voor een peulschil in mensonterende omstandigheden. Voor regisseur Rahul Jain, zelf een telg uit een rijke familie van Indiase textielindustriëlen, was het noodzakelijk om het harde labeur in lange, betoverende shots vast te leggen. Dat maakt het immers moeilijker om weg te kijken en dat doen we immers al te vaak.

16:00 | The Bomb ()

The Bomb plaatst je als kijker in het hart van de onvoorstelbare kracht van nucleaire wapens - de gevaarlijkste machines ooit gebouwd door de mens. Van de Trinity Test in 1945 tot de huidige stand van nucleaire wapentechnologie verkent deze intense filmervaring de fascinatie die kernwapens oproepen. Hun immense doodskracht is immers onvergelijkbaar, waardoor ze een donkere aantrekkingskracht uitstralen. Deze non-narratieve documentaire brengt een verrassend intense totaalervaring die je volledig van je sokken blaast.
In 2009 verstopte de Amerikaanse kunstenaar Ed Ruscha een grote valse steen – die hij Rocky II doopte - in de Mojave-woestijn. Terloops wenst hij scenarioschrijver Piere Bismuth geluk met zijn zoektocht naar de steen. Bismuth pikt de handschoen op en gaat op geheel eigen wijze op zoek naar de steen. Where is Rocky II? is een heerlijke, onconventionele documentaire die Bismuth zelf omschrijft als ‘fake-fiction’.
Belgische kunstenaar Jan Fabre heeft de eer om als eerste nog levende kunstenaar een grootschalige tentoonstelling te mogen organiseren in het gerenommeerde State Hermitage Museum in Sint-Petersburg in Rusland. Maar daar komt heel wat bij kijken. Regisseur Wannes Peremans biedt een unieke inkijk zowel in het reilen en zeilen van één van de belangrijkste musea ter wereld, als in het persoonlijke leven van Jan Fabre.

16:00 | Magnus ()

De 13-jarige Magnus wil wereldkampioen schaken worden. Hij verbaast de wereld door op zijn 25ste tegelijkertijd én geblinddoekt 10 van ’s werelds beste spelers te verslaan. Regisseur Benjamin Ree zoomt in op de kracht die Magnus zo uitzonderlijk maakt: zijn intuïtie. Een verbazingwekkende film die toont dat genialiteit vaak niets te maken heeft met analyse, maar alles met gevoel.

16:00 | Burning out ()

Toenemende werkdruk, operatiekamers die overbezet zijn en chirurgen die meer en meer productie moeten draaien. Twee jaar lang volgde de Belgische regisseur Jérôme Le Maire een team Franse artsen in de operatiekamers van een bekend Parijs ziekenhuis, en hij kwam terug met een hallucinant beeld. Burning Out is een roodgloeiende alarmbel die luidt afgaat en benadrukt dat het zo niet verder kan.
Burn-out, bore-out, fade-out, depressie… Het is een hot topic de laatste jaren: de moeilijke relatie tussen werk en leven. From Business to Being is niet zozeer een aanklacht, maar vooral een inspirerende zoektocht. Drie managers zoeken elk op hun eigen manier weg naar meer enthousiasme en authenticiteit in hun leven en hun werk. Een film die je stil doet staan bij je eigen leven en misschien wel hoop en inspiratie geeft over hoe het anders kan.
“Hoewel je weet dat de duivel niet op de achterbank zit, zit hij toch op de achterbank.” Wat gebeurt er als je mentaal kwetsbare tieners combineert met de mythe van de Slenderman, een fictieve, op het internet circulerende griezelfiguur. Twee 12-jarige meisjes raken volledig in de ban van deze angstaanjagende figuur en brengen de gruwel naar de realiteit. Een huiveringwekkend verslag van de gevaarlijke combinatie tussen de online wereld en onbehandelde mentale problemen.
“Robots zullen de volgende “mensen”-soort op Aarde zijn en die dag komt er misschien wel sneller aan dan je denkt.” Voor al wie nu meewarig zijn hoofd schudt en dit toch niet gelooft, kan Machine of Human Dreams een echte eye-opener zijn. Zullen robots ooit ‘echt’ intelligent zijn? En zullen wij ooit artificiële intelligentie aanvaarden? Roy Cohen zoekt naar antwoorden …
Iedereen is steeds op zoek naar geluk. Maar is het mogelijk om je eigen geluk te verbeteren? Gerenommeerd grafisch designer Stefan Sagmeister gaat de uitdaging aan en zal proberen gelukkig te worden door middel van een aantal experimenten, die vaak aangehaald worden in de populaire psychologie. Maken meditatie, therapie of medicatie mensen gelukkiger? The Happy Film doet dit in elk geval voor minstens anderhalf uur.
Met een intense tederheid onthult God Knows where I Am langzaam maar zeker de ravage van een verwarrende mentale ziekte wanneer alle hulp te kort schiet. Aan de hand van gevonden dagboeken leren we een vrouw kennen die haar mentale gezondheid en uiteindelijk haar leven verloor. God Knows where I Am kreeg de juryprijs op het gerenommeerde documentaire festival Hotdocs.
Een bizar verhaal van een stuntman die met zijn auto een rivier over wil springen en een muzikant die daarover een zeer speciaal album maakt: John Bolton combineert het perfect in zijn zeer eigenzinnige documentaire Aim for the Roses. Een niet te missen film die in recensies wereldwijd de zotste, raarste, wildste en slimste documentaire in jaren genoemd.

16:00 | Life to Come ()

Op een neonatale afdeling leveren mama Laurence en haar veel te vroeg geboren tweeling een vermoeiende en intense strijd: een gevecht om te overleven. Een intiem portret van een leven vol van hoop op verbetering, vermoeidheid, teleurstelling en angst voor de dood. Een film die veel laat zien, maar ook vragen oproept over het zeer jonge leven en het zin geven ervan voor kind en ouder(s).
Anita, Rita, Ricardo en Andrés zijn ruim de 40 gepasseerd maar gaan nog steeds naar een school voor kinderen met het syndroom van Down. Ze zijn klaar om op eigen benen te staan maar hun omgeving weet niet wat gedaan met al die verlangens. Regisseur Maite Alberdi observeert de ‘jongvolwassenen’ in hun omgeving met veel empathie en mededogen en lardeert het verhaal van hun groeiende frustratie met de nodige komische, liefdevolle momenten.
10 jaar na de dood van Chileens dictator Pinochet, brengt Leuvens regisseur Andres Lubbert het verhaal van één van de vele mensen wiens leven geraakt is door deze woelige periode, zijn eigen vader. Een verhaal dat niet enkel vertelt over en terugkeert naar het verleden, maar dat ook de impact toont die het verleden heeft tot op vandaag. Het verhaal van een vader die op zoek is naar innerlijke rust en een zoon op zoek naar antwoorden een open en oprechte dialoog met zijn eigen vader.
Houston, We have a Problem! onderzoekt één van de minder bekende mythes over de eerste maanlanding: het feit dat Amerika hier in voornamelijk geslaagd is door een Joegoslavische ruimtevaartprogramma over te kopen. Te vreemd om waar te zijn? Regisseur Virc neemt je mee in een ijzersterk en verbazingwekkend onderzoek waaruit blijkt dat alles kan. Of toch niet?
Op de plaatselijke basisschool in het Brabantse dorp Hapert geeft juf Kiet les in de instroomklas aan kinderen van asielzoekers. Hun trauma's en onzekerheden uiten zich soms in angst en agressie maar in de zorg van de immer geduldige Juf Kiet kunnen ze terug kind zijn en spelen. 'Juf Kiet' is een pracht van een film, een ode aan de weerbaarheid van het kind en de tomeloze inzet en toewijding van Juf Kiet, de juf die je ieder kind toewenst.

16:00 | Pornocracy ()

Nooit eerder keken we meer porno als nu. De komst van websites met amateurvideo’s zorgt voor grote veranderingen in de porno-industrie. Achter heel wat van deze websites zitten echter geen amateurs, maar één grote multinational: Manwin. Hoe kon een groep van computerprogrammeurs zonder enige ervaring de hele industrie voor volwassenen hijacken? En wat zijn de gevolgen? Regisseuse en voormalig pornoster Ovidie zoekt het uit.

16:00 | Tower ()

We kijken in Europa vaak wat meewarig op als er weer een massaal schietincident is op een school in de VS. De bekroonde documentaire Tower bewijst dat zo’n drama meer is dan een zinloze tragedie of een aanleiding tot discussie over wapenbezit. Het is een verhaal van mensen: van spanning en doodsangst, maar ook van moed en onbaatzuchtigheid. Een fantastische en nieuwe manier van storytelling met een geheel eigen vormgeving.

16:00 | LoveTrue ()

Bestaat de ware liefde? Bekroond regisseur Alma Har’el zoekt een antwoord op deze ultieme levensvraag aan de hand van drie authentieke liefdesverhalen. Via een geslaagde combinatie van fictie en realiteit zorgt ze voor een erg elegant en origineel antwoord; een totaalervaring versterkt door de schitterende muziek van Flying Lotus. Shia LaBeouf was alvast overtuigd en droeg zijn steentje bij als producer.
Wir Schaffen Das. Of niet? En aan welke voorwaarden en kosten? In een onthaalklas voor nieuwkomers vertolkt een leraar de complexe houding van Europa ten opzichte de vluchtelingencrisis. ‘Stranger in Paradise’ is een niets ontziend filmessay over de manier waarop Europa omgaat met het geluksverlangen van de ander.

16:00 | Shadow World ()

In deze artistieke onderzoeksdocumentaire over de schimmige wereld van de internationale wapenhandel weeft filmmaker Johan Grimonprez (‘Dial H-I-S-T-O-R-Y’, ‘Double Take’) naadloos talking heads, archiefmateriaal en filosofische bedenkingen door elkaar. ‘Shadow World’ is een plezier om naar te kijken maar drukt je met de neus op de feiten en schudt je wakker. Naar aanleiding van de vertoning van ‘Shadow World’ organiseert DOCVILLE in samenwerking met Davidsfonds een DOCVILLE+ sessie over wapenhandel met als gastspreker Andrew Feinstein, de auteur van het boek ‘Handelaren des doods’ waarop Shadow World gebaseerd is.
In Rusland is alles mogelijk op de weg en dus rijdt iedereen er rond met een dashcam: het is een verzekering tegen ongewettigde schadeclaims, maar ook tegen corrupte politieagenten. Het hoofdpersonage van deze lange trip van dashcam filmpjes is dan ook de Russische man en vrouw uit de straat, of liever op de weg. ‘Het leven zoals het is: Rusland': rauw en ongefilterd, absurd en angstaanjagend.
Grands Travaux laat de kijker als een stille getuige mee lopen in een Nederlandstalige school in Brussel, een school met niet al de beste reputatie. Maar meer nog dan over de school, gaat de documentaire over de jongeren zelf. Hoe bereiden ze zich voor op het leven als werkende mens? Wat houdt hen bezig buiten de schoolmuren? Leer wat er speelt in het leven van de Brusselse jongeren van vandaag.
Het immer gesloten, strikt communistische Noord-Korea verwelkomde in 2015 voor het eerst een westerse rock band. En het was … “Laibach” die met de eer ging lopen. Wie? Een Sloveense band die neo-klassieke covers brengt van cheesy nummers als “Live is Life” en “The Final Countdown”. Een grappig en onwaarschijnlijk verhaal, dat ondanks (of net dankzij) zijn absurditeit veel zegt over Noord-Korea en het zijn ambigue verhouding tot het westen.

16:00 | Boli Bana ()

16:00 | DRIES ()

Na drie jaar aandringen kreeg de Duitse filmmaker Reiner Holzemer de toestemming om de Vlaamse modeontwerper Dries Van Noten te volgen in zijn werk en leven. Het resultaat is een intiem portret van een heel gepassioneerde, maar gereserveerde man die al 25 jaar meedraait aan de top van de modewereld zonder in te boeten op authenticiteit. De film gaat in Belgische première op DOCVILLE, de voorstelling wordt gevolgd door een Q&A met de regisseur.
Hoe technisch is een ruimteschip? Twee Denen willen de eerste amateurs zijn die een mens de ruimte in sturen en weer terug. Vreemd genoeg lijkt het allemaal nog te lukken ook. Maar kan de menselijke intelligentie ook de menselijke kleinzerigheid en ego’s overwinnen? Filmmaker Kestner toont de menselijke kant van één van de meest complexe technische uitdagingen: een ruimteschip bouwen.
Wat als iedereen een onvoorwaardelijk basisinkomen zou krijgen? Zouden mensen dan nog werken? Of is de vrees dat we allen liever lui voor tv liggen terecht? En zou de staat dit allemaal wel kunnen betalen? Wat zijn de gevolgen vanuit economisch, politiek en ethisch standpunt. Tot voor kort volledig onbespreekbare vragen, maar vandaag de dag meer aanwezig dan ooit.

17:00 | Archibelge ()

Een indringende en visueel verrassende kijk op de Belgische architectuur, waarbij het soms merkwaardige uitzicht van ons land wordt bekeken vanuit de identiteit van de Belgen, meer bepaald de manier waarop we werken, wonen en ons ontspannen.
Weinig programma's waren zo spraakmakend afgelopen jaar. De BV's in deze documentairereeks staan een sterke maatschappelijke relevantie niet in de weg. Dit programma brengt snoeihard en confronterend de realiteit van de vluchtelingencrisis in beeld.

17:00 | Slijk ()

Een ander soort sportdocumentaire die niet de traditionele sportgrootheden volgt, maar op zoek gaat naar de poëzie in de sport en de passie tussen de modder. Een productie van de jonge honden van productiehuis Diplodokus.
Regisseur Kat Steppe biedt een integere kijk op de inwoners van Borgerhout en Antwerpen-Noord, twee wijken waar meer dan 170 nationaliteiten op een zakdoek samenleven. De erg uiteenlopende personages weerspiegelen de verscheidenheid van de buurt.
Burning Man-foto’s worden gepresenteerd als een parade - een vliegende galerij - door de straten van Amsterdam, Athene, Lissabon, Londen en de Zuid-Afrikaanse woestijn in deze opzwepende muzikale trip.
Er komt een moment dat je als ouder ‘het gesprek’ moet hebben met je opgroeiende zoon. Maar voor de ouders van zwarte jongeren in de VS is dat niet het gesprek over seksualiteit, maar over de realiteit van racisme waarmee ze geconfronteerd zullen worden. Hoe pak je dit aan?
Welk instrument de tijd bepaalt, is bekend: de atoomklok in het Naval Observatory in de VS. Maar wie controleert deze atoomklok? Dr. Matsakis vertelt met liefde en passie over zijn beroep en legt meteen het belang uit van de universele tijd.
Dominic Wilcox is een artiest / uitvinder / ontwerper met een ontembare drang naar nieuwe ideeën. Hij slaagt erin om het alledaagse om te vormen tot iets verrassend en wonderbaarlijk, zodat het niet enkel verbaast, maar ook onverwachte vragen oproept.
Ed Perkins won vorig jaar op Docville de Juryprijs voor Beste Internationale Documentaire en komt dit jaar met een korte documentaire rond drie kandidaten voor het Mars One programma. Waarom willen ze alles achterlaten en dromen ze van een ticketje enkele richting Mars?
John Graham maakt al meer dan 50 jaar kruiswoordraadsels voor The Guardian. Wanneer blijkt dat hij ongeneeslijk ziek is, brengt hij zijn fans met kleine hints op de hoogte. Een poëtische documentaire over afscheid.
De wereld van Erin Roberts stortte in toen haar broer Kellen onverwacht stierf op 22-jarige leeftijd. De organen van Kellen werden gedoneerd en Connor Rabinowitz kreeg zijn hart na een transplantatie. Wanneer Erin en Connor elkaar ontmoeten, gebeurt er iets onverwachts.
Nikolina was 12 toen ze voor het eerst vlinders in haar buik voelde. Maar de onschuldige liefde werd bruut verstoord door de burgeroorlog in Bosnië. Jaren later krijgt ze een mail van haar toenmalige vriendje. Een warme, prachtig geanimeerde documentaire.
In 2005 werden de iconische rode schoentjes die Judy Garland droeg in ‘The Wizard of Oz’ gestolen. Wie zat achter de diefstal en waar zijn de schoenen - die ondertussen meer dan twee miljoen dollar waard zijn - gebleven?

15:45 | Spul ()

Een visueel sterke en inhoudelijk diepgaande blik op wat doping fysiek en mentaal doet met een sporter. De reeks gaat voorbij aan de gemediatiseerde hysterie en (soms hypocriete) verontwaardiging die meestal gepaard gaat met dopingzaken.
Groot worden is soms erg spannend. Je moet heel vaak je best doen en soms moet je grote stappen zetten. De zusjes Nastia en Polina zitten op de beroemde Russische Balletschool. Het is hard werken, maar gelukkig hebben ze elkaar. Hugo maakt de overgang naar de middelbare school en Johan gaat voor het eerst op kamp.
Voor zijn eerste bioscoopdocumentaire richt de Britse documentairemaker Louis Theroux zijn pijlen op de Scientology kerk. Wanneer die alle medewerking weigert, probeert hij op geheel eigen wijze inzicht te krijgen in de werkwijze van de in mysterie gehulde religie
In het STUK Kunstencentrum loopt tijdens DOCVILLE een boeiende expo waarin 2 werken van kunstenaar en filmmaker John Akomfrah gepresenteerd worden.

15:00 | VR Docs ()

Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
Levende legende Noam Chomsky beschrijft het einde van ‘The American Dream’: het ideaal dat iedereen, ongeacht zijn achtergrond, de kans heeft om ooit tot de rijke happy few te behoren.

16:00 | Ghostland ()

Een traditionele Afrikaanse stam komt op bezoek in Europa en leent ons even hun bril om onszelf door hun ogen te zien. Een warme en grappige reflectie op onze gewoontes en levensstijl doorheen de ogen van één van de oudste culturen van onze planeet.

16:15 | The Diplomat ()

Het leven van de invloedrijke Amerikaanse diplomaat Richard Holbrooke biedt een fascinerende inkijk in de hedendaagse Amerikaans buitenlandse politiek. Hij was er gedurende meer dan 50 jaar bij, van Vietnam over Bosnië tot Afghanistan.
Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
Iedereen liegt wel eens: van een leugentje om bestwil tot ontrouw, fraude of plagiaat. Oneerlijkheid lijkt onlosmakelijk verbonden met onze wereld. Gedragspsycholoog Dan Ariely (Predictably Irrational, Heerlijk oneerlijk) gaat na waarom we liegen en waarom dit wellicht een goede zaak is.
Voor zijn eerste bioscoopdocumentaire richt de Britse documentairemaker Louis Theroux zijn pijlen op de Scientology kerk. Wanneer die alle medewerking weigert, probeert hij op geheel eigen wijze inzicht te krijgen in de werkwijze van de in mysterie gehulde religie
Twee lokale mannen – de sterke en de slimme - spelen sheriff in een klein dorpje in Zuid-Oekraïne. Ze lijken zo te zijn weggelopen uit een film van de Coen broers. Een grappige en uiteindelijk ook verhelderende film over een kleine wereld en een groot conflict.
In de jaren ’70 pleegde televisiepresentatrice Christine Chubbuck live op televisie zelfmoord. Regisseur Robert Greene vraagt actrice Kate Lyn Sheil zich in te leven in de rol van Chubbuck om het onvatbare te vatten.
Twee mannen die vechten om een afgezet been. Dit absurde, maar waargebeurde verhaal leidde tot de hilarische en tegelijk aangrijpende documentaire ‘Finders Keepers’, een wereldwijde hit op internationale filmfestivals.
Zelfs de grootste cultuurbarbaar heeft al eens gehoord van het Russische Bolshoi ballet. Kijk mee achter de gordijnen van deze legendarische instelling en ontdek een hallucinante slangenkuil van intriges en schandalen.
Hoe hebben ervaringen die je in de baarmoeder meemaakt effect op je latere leven? De baanbrekende documentaire ‘In Utero’ toont aan de hand van interviews, culturele mythes, populaire films en technologische trends hoe belangrijk de periode in de baarmoeder is voor het verdere leven.
Deze sessie is zowel een "mastertalk", waarin we ingaan op Therouxs werk en visie op documentaire filmmaken in het algemeen, als een making of "My Scientology Movie". Naast Louis Theroux komt ook regisseur John Dower (UK) aan het woord.
Hoog in de Andes blijft Samuel hopen dat de sneeuw terugkomt. Maar door de klimaatverandering is de gletsjer definitief verdwenen. Samuel weigert echter de dramatische feiten onder ogen te zien. Een pakkende film, gemaakt op een volstrekt unieke locatie.
Iedereen dacht dat de autistische Owen Suskind nooit zou praten. Hij is al een flinke kleuter wanneer hij plots in volledige volzinnen begint te spreken. Niet zo maar zinnen: citaten uit Disney-films. Een hartverwarmende verhaal en een terechte winnaar van Sundance.
Door het Noord-Koreaanse regime ontvoerd worden om hun filmindustrie naar de wereldtop te loodsen, het overkwam de Zuid-Koreaanse actrice Choi Eun-hee en regisseur Shin Sang-ok in 1978. Terwijl het glamourkoppel de een na de andere film (met onbeperkt budget) blijft afwerken dringt een ontsnappingsplan zich op…
Wat denken en voelen hedendaagse twintigers in Europa? In een periode dat de eenheid van Europa steeds verder weg lijkt, maakt de jonge regisseur Jan Gassman een intiem portret van vier jonge koppels in Europa.
Een documentaire die gaat lopen met de Gouden Beer op de Berlinale, deze primeur was weggelegd voor Fuocoammare van Gianfranco Rosi. Een terechte winnaar die het relevante thema van de vluchtelingen op geheel eigen wijze heel dichtbij brengt.
Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
We worden voortdurend – al dan niet vrijwillig – omringd door geluid. Stilte wordt meer en meer een zeldzaam goed, of zelfs iets uit vervlogen tijden. Een contemplatieve film over de betekenis en het effect van (gebrek aan) stilte op de hedendaagse mens.
In het STUK Kunstencentrum loopt tijdens DOCVILLE een boeiende expo waarin 2 werken van kunstenaar en filmmaker John Akomfrah gepresenteerd worden.
Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
Op tv zien we allemaal de beelden van de vluchtelingencrisis. 3 mooie, korte documentaires over vluchtelingen vanuit het perspectief van drie bijzondere kinderen. Ilia heeft heimwee naar zijn leven in Afghanistan, Letizia helpt samen met haar ouders de bootvluchtelingen op haar eiland en Nora voelt zich stukje bij beetje veiliger in een vluchtelingenkamp ...
Door het Noord-Koreaanse regime ontvoerd worden om hun filmindustrie naar de wereldtop te loodsen, het overkwam de Zuid-Koreaanse actrice Choi Eun-hee en regisseur Shin Sang-ok in 1978. Terwijl het glamourkoppel de een na de andere film (met onbeperkt budget) blijft afwerken dringt een ontsnappingsplan zich op…

16:30 | Bugs (Museum M)

Is het eten van insecten een oplossing tegen de wereldhonger of is dit maar ijdele hoop? Voor het team van Nordic Food Lab is het belangrijkste alvast dat insectengerechten naar een culinair hoogstaand niveau worden getild.
Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
Een lezing over astronomie door een gepassioneerde Stijn Meuris. Het heelal voor beginners.
Op 8 april 1994 werd het levenloze lichaam van Nirvana-zanger Kurt Cobain aangetroffen. In de media werd het groot uitgelicht: Kurt Cobain had zelfmoord gepleegd. Hij werd immers gevonden met een geweer in zijn handen én er was een afscheidsbrief. Maar was het wel zelfmoord?
Ze zijn rebels, gepassioneerd en visionair. André, Giuseppe, Olga en Remi zijn landbouwers met een radicale andere visie op de boerenstiel. Voeren ze een verloren strijd of is er hoop op een groene revolutie?
Wat als het bestrijden van de klimaatopwarming de beste kans is dat we hebben op het bouwen van een betere wereld? This Changes Everything volgt zeven gemeenschappen, verspreid over vijf continenten en hun epische strijd tegen de opwarming van de aarde.
Zou je wat meer willen leren over de bestaande insectenhapjes (en –drankjes)? Op DOCVILLE kan je deelnemen aan een "Bug-tasting"
Is het mogelijk om een thuis op te bouwen op een plaats die 'nergens' heet? Regisseur Lieven Corthouts woonde meer dan 4 jaar in een Afrikaanse vluchtelingenkamp met die naam en ontdekte dat ‘nergens’ ook ‘onzichtbaar’ is voor de buitenwereld.
Levende legende Noam Chomsky beschrijft het einde van ‘The American Dream’: het ideaal dat iedereen, ongeacht zijn achtergrond, de kans heeft om ooit tot de rijke happy few te behoren.
Er was eens… een wereld waar lopen iets was voor weirdo’s, excentriekelingen en demonstranten. Waar lopen verboden was voor vrouwen. Tot de hype losbarstte en we met z’n allen lopers werden.
Samantha Montgomery, artiestennaam Princess Shaw, was één van de talloze zangeressen die hun kans wagen op YouTube, maar verdwijnen in de anonimiteit. Tot ze aan de andere kant van de wereld wordt ontdekt door mashup artiest en YouTube fenomeen, Kutiman.
Een Rus, een Amerikaan en een Duitser vliegen naar de ruimte. Niet het begin van een flauwe mop, maar de meeslepende weergave van het leven van drie astronauten die zes maanden in de ruimte verblijven.
Een openhartige kijk in de keuken van het wereldberoemde restaurant Noma én in het hoofd van zijn geniale culinaire vernieuwer Rene Redzepi.
Less is more is het uitgangspunt van deze documentaire die aanzet tot nadenken. Beeld je een leven in met minder: minder spullen, minder rommel, minder stress, … Een leven met minder afleidingen. Dit geeft meer tijd, meer toewijding en als allerbelangrijkste: meer geluk.
De rijken worden rijker en de armen worden armer. De inkomensongelijkheid neemt overal in de westerse wereld flink toe en de middenklasse verkleint gestaag. Klopt deze waarneming? En als dat zo is, is deze evolutie problematisch? Wat zijn de gevolgen hiervan? Zou het kunnen dat het verdwijnen van de middenklasse doelbewust gebeurt?
Een korte en krachtige lezing over de missie naar mars door Karolien Lefever, hoofd communicatie van BIRA (Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie)
Een onverbloemd portret van Jesse 'The Devil' Hughes, de frontman van Eagles of Death Metal, de groep die in november in de Bataclan in Parijs onder vuur werd genomen door terroristen. Een vreemde mix van seks, drugs en rock ’n roll en een extreem-rechts gedachtengoed...
Na 23 jaar in de dodencel vraagt een man niet om uitstel van executie, maar net om de uitvoering ervan. Een psychologische thriller-documentaire met een verbazingwekkend en razend spannend verhaal én een fascinerende karakterstudie.
Neil Armstrong was de eerste, maar het verhaal van de laatste man die een voet zette op de maan is zeker zo fascinerend. Een aangrijpende ontmoeting met een iconisch figuur die de mens achter de heldhaftige astronaut durft laten zien.
De documentaire cinema heeft stilaan een vaste stek verworven bij filmvertoners. Het zal niet verbazen dat vooral de cultureel geprofileerde vertoners (filmhuizen, cultuurcentra en gemeenschapscentra) een sleutelrol spelen in dit succes.
Hoeveel jonge kinderen dromen er niet van om later astronaut te worden? Pakkende getuigenissen gemonteerd op indrukwekkende ruimtebeelden nemen je letterlijk mee voor een onvergetelijke reis naar de ruimte.
Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
Wie zou de minst voor de hand liggende persoon zijn om als enige buitenlandse advocaat een praktijk te hebben in Afghanistan? Ongetwijfeld een assertieve, ongesluierde Afro-Amerikaanse vrouw. En dat is nu precies wat Kimberly Motley is. Een verrassend verhaal dat een ongeziene blik werpt op het leven in Kaboel.
Blueszangeres Janis Joplin stierf in 1970 op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. Regisseur Amy Berg brengt een intiem portret van de slimme, complexe vrouw die uit het niets opkwam en de muziekwereld voor altijd veranderde.
Twee oude karakterkoppen delen hun heden en verleden. Een poëtische blik op het leven van twee heel verschillende broers én op de verrassingen die de oude dag nog in petto heeft.
Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
Less is more is het uitgangspunt van deze documentaire die aanzet tot nadenken. Beeld je een leven in met minder: minder spullen, minder rommel, minder stress, … Een leven met minder afleidingen. Dit geeft meer tijd, meer toewijding en als allerbelangrijkste: meer geluk.
We weten dat we kunnen rekenen op Bruce Willis om de wereld te redden in Armageddon, maar wie redt ons bij een vernietigende astroïde inslag in het echte leven? Op soms doldwaze manier onderzoekt Disaster Playground mogelijke catastrofes en de oplossingen die wetenschappers voorstellen.
Artes Powered by SABAM presenteert 3 recente korte documentaires, gemaakt door nieuw en veelbelovend talent.
Een onverbloemd portret van Jesse 'The Devil' Hughes, de frontman van Eagles of Death Metal, de groep die in november in de Bataclan in Parijs onder vuur werd genomen door terroristen. Een vreemde mix van seks, drugs en rock ’n roll en een extreem-rechts gedachtengoed...
Badend in het zweet word je wakker van een gruwelijke nachtmerrie, maar je kan je niet bewegen… ben je wel echt wakker? In deze uiterst spannende, zo niet griezelige, documentaire delen mensen die lijden aan slaapverlamming hun angstaanjagende ervaringen.
In de naam van de vooruitgang werd in 1965 het polderdorp Doel opgeofferd voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Een halve eeuw later staat Doel er nog. Een spookdorp na vijftig jaar havenbeleid op de linker Scheldeoever.
Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
Wereldwijd groeit de Degrowth-beweging. Want de huidige focus op economische bbp-groei leidt al decennia tot toenemende ongelijkheid en milieuschade. En steeds meer spullen maken niet gelukkig, integendeel. De vraag is hoe we kunnen ontgroeien, werk maken van een andere economie die streeft naar ‘beter’ in plaats van ‘meer en sneller’.
Een samenleving waarin iedereen de vrijheid heeft om totaal onafhankelijk en in alle veiligheid zijn leven in te richten zoals hij/zij wil. Perfect toch? Waarom zijn de Zweden dan niet gelukkig?
We zijn er volledig afhankelijk van, maar beseffen niet meer hoe exceptioneel het internet wel niet is. Documentairemaker Werner Herzog noemt het zelfs “een van de grootste revoluties die wij als mensen meemaken”. Dit alles kent echter ook zijn keerzijde zoals internetverslaving en cyberpesten.
Op 8 april 1994 werd het levenloze lichaam van Nirvana-zanger Kurt Cobain aangetroffen. In de media werd het groot uitgelicht: Kurt Cobain had zelfmoord gepleegd. Hij werd immers gevonden met een geweer in zijn handen én er was een afscheidsbrief. Maar was het wel zelfmoord?
Machtig mooie beelden van de schoonheid van onze planeet laten meer dan ooit het besef groeien dat alles met elkaar verbonden is. Een indrukwekkend visueel essay dat je op het grote scherm moet zien.
Door de komst van nieuwe röntgenfotografie en infraroodtechnieken kan een kunsthistorisch researchteam tot de onderste verflagen van een schilderij doordringen en zo inzicht krijgen in het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’ Jheronimus Bosch.
Marijn is een jonge, Amsterdamse moeder en een zelfverklaarde vleesjunkie. Ze stelt zich echter zelf vragen bij haar liefde voor vlees. Waarom is er zo een verschil tussen het dier en het abstracte stuk vlees op je bord? Het recht in de ogen kijken van haar biefstuk blijkt moeilijker dan gedacht.
Internationaal seminar over de toekomst van digitale storytelling. Inspirerende case-studies focussen op user engagement en social impact bij de ontwikkeling van interactive storytelling.
Samantha Montgomery, artiestennaam Princess Shaw, was één van de talloze zangeressen die hun kans wagen op YouTube, maar verdwijnen in de anonimiteit. Tot ze aan de andere kant van de wereld wordt ontdekt door mashup artiest en YouTube fenomeen, Kutiman.
Diep in Ethiopië worden kinderen vermoord omdat ze volgens het lokale geloof een vloek met zich meedragen. Eén man zet alles op alles om deze traditie te stoppen. Een niet te missen episch verhaal over hoe de moed en passie van slechts één persoon de wereld kan veranderen.
De Noorse cineaste Aslaug Holm filmde acht jaar lang haar beide zonen en levert een prachtige en originele film af over opgroeien, vallen en opstaan, dromen en broederliefde. ‘Boyhood’ in het echt!
Twee jonge Afrikaanse vluchtelingen worden op Lampedusa opgevangen door de lokale bevolking. Maar een toekomst is meer dan een dak boven je hoofd. Met rake observaties toont Tim De Keersmaecker de subtiele nuances in het verhitte discours rond de opvang van vluchtelingen.
In het STUK Kunstencentrum loopt tijdens DOCVILLE een boeiende expo waarin 2 werken van kunstenaar en filmmaker John Akomfrah gepresenteerd worden.
In 2050 zal de wereldbevolking gestegen zijn tot een hallucinante 10 miljard mensen. Hoe gaan we ervoor zorgen dat iedereen gevoed kan worden? Bestsellerauteur en ‘food-fighter’ Valentin Thurn gaat op zoek naar oplossingen voor dit nijpende probleem.
Dit intieme en emotionele portret dat werd gefilmd door zijn zoon toont de zanger, kunstfluiter, acteur, entertainer en Vlaamse cowboy Bobbejaan Schoepen in zijn laatste levensfase. Wat doet het met een mens wanneer je zoals hij zelf zei: “veel verleden hebt, maar weinig toekomst”?
Je leven over een andere boeg gooien. Omdat het moet. Regiogenoten over een nieuwe start in hun leven, over hoe ze daarmee omgaan en wat dat met hen doet.
Een dokter zonder scrupules die roem en rijkdom vergaart door het inbrengen van geitentestikels bij impotente mannen? ‘Nuts’ is een eigenzinnige en hilarische documentaire over een onvoorstelbaar verhaal én over de kracht van een sterk verhaal.

20:00 | Wim (Museum M)

In WIM neemt documentairemaakster Lut Vandekeybus ons mee in het energieke, poëtische en complexe universum van haar broer, de gelauwerde choreograaf en regisseur Wim Vandekeybus. Een begeesterd portret van een indrukwekkende carrière.
Er was eens… een wereld waar lopen iets was voor weirdo’s, excentriekelingen en demonstranten. Waar lopen verboden was voor vrouwen. Tot de hype losbarstte en we met z’n allen lopers werden.
De problematiek van de overbevolking is een hoofdbreker voor opinieleiders en beleidsmakers wereldwijd. Potentiële ondervoeding en grote vluchtelingenstromen bedreigen de bestaande evenwichten. Maar zijn we echt met zijn allen gedoemd? Of zijn er haalbare oplossingen voor de grote uitdagingen die zich stellen?
Omwille van een meisje stapt een man niet op een vlucht die later fataal afloopt. Niet het verhaal van een Hollywood-romcom, maar van het ongelooflijk indringende vluchtelingenportret van de Koerdisch-Zweedse filmmaker Hogir Hirori.
Blueszangeres Janis Joplin stierf in 1970 op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. Regisseur Amy Berg brengt een intiem portret van de slimme, complexe vrouw die uit het niets opkwam en de muziekwereld voor altijd veranderde.
Wat doe je als neo-nazi’s je dorp proberen in te palmen? Deze vraag werd een sinistere realiteit voor de inwoners van het kleine dorpje Leith. Een fascinerende film over (de grenzen van) vrije meningsuiting en democratie, die furore maakt op internationale filmfestivals.
Een oorlogsverslaggever die jarenlang in de hitte van de strijd stond, deelt zijn ongecensureerd en persoonlijk beeldmateriaal in een documentaire die je knock-out slaat en een ongeziene inkijk geeft op de impact van oorlog in al haar facetten.
Ieder jaar begin november is Zuid-Korea in de greep van de Suneung test, een eindexamen voor scholieren. De score bepaalt niet alleen aan welke universiteit de leerling mag verder studeren maar is, in een land geobsedeerd met prestatie, ook een statussymbool.
De Noorse cineaste Aslaug Holm filmde acht jaar lang haar beide zonen en levert een prachtige en originele film af over opgroeien, vallen en opstaan, dromen en broederliefde. ‘Boyhood’ in het echt!
Groot worden is soms erg spannend. Je moet heel vaak je best doen en soms moet je grote stappen zetten. De zusjes Nastia en Polina zitten op de beroemde Russische Balletschool. Het is hard werken, maar gelukkig hebben ze elkaar. Hugo maakt de overgang naar de middelbare school en Johan gaat voor het eerst op kamp.
In het STUK Kunstencentrum loopt tijdens DOCVILLE een boeiende expo waarin 2 werken van kunstenaar en filmmaker John Akomfrah gepresenteerd worden.
Onze samenleving wordt diverser en gekleurder en dat heeft onmiskenbaar invloed op ons eigen Vlaams onderwijssysteem. Sommigen wensen een zekere segregatie en pleiten o.m. voor de oprichting van elitescholen voor de sterkste leerlingen. Anderen zijn dan weer overtuigd dat onderwijs het beste instrument is voor maatschappelijke integratie en dat de oprichting van elitescholen een kwalijke evolutie zou zijn.
In 2050 zal de wereldbevolking gestegen zijn tot een hallucinante 10 miljard mensen. Hoe gaan we ervoor zorgen dat iedereen gevoed kan worden? Bestsellerauteur en ‘food-fighter’ Valentin Thurn gaat op zoek naar oplossingen voor dit nijpende probleem.
Levende legende Noam Chomsky beschrijft het einde van ‘The American Dream’: het ideaal dat iedereen, ongeacht zijn achtergrond, de kans heeft om ooit tot de rijke happy few te behoren.
Iedereen dacht dat de autistische Owen Suskind nooit zou praten. Hij is al een flinke kleuter wanneer hij plots in volledige volzinnen begint te spreken. Niet zo maar zinnen: citaten uit Disney-films. Een hartverwarmende verhaal en een terechte winnaar van Sundance.
De vrolijke chaos van het tienerleven in beeld gebracht tijdens het jaarlijkse scoutskamp. Een ontroerend, herkenbaar portret over de essentie van adolescentie.
Een bezwerend, poëtisch en innemend portret van een onooglijk klein stadje in de woestijn van New Mexico dat zijn naam veranderde voor een radioshow. Een verhaal over 15 minutes of fame, 64 jaar later maar ook over de ongrijpbare mystiek en charme van everyday American life.
Badend in het zweet word je wakker van een gruwelijke nachtmerrie, maar je kan je niet bewegen… ben je wel echt wakker? In deze uiterst spannende, zo niet griezelige, documentaire delen mensen die lijden aan slaapverlamming hun angstaanjagende ervaringen.
Twee mannen die vechten om een afgezet been. Dit absurde, maar waargebeurde verhaal leidde tot de hilarische en tegelijk aangrijpende documentaire ‘Finders Keepers’, een wereldwijde hit op internationale filmfestivals.
Twee oude karakterkoppen delen hun heden en verleden. Een poëtische blik op het leven van twee heel verschillende broers én op de verrassingen die de oude dag nog in petto heeft.
Ief Spincemaille, officieel benoemd tot Leuvens Stadskunstenaar, maakte vorig jaar een tijdelijke installatie op het grasveld van Sint-Maartensdal. Op precies dezelfde plek vindt de gratis openluchtvertoning plaats van de film over dit project en de ontmoetingen die het teweegbracht.
Vier wereldvermaarde astronomen vieren 50 jaar van onderzoek en vriendschap. Een hartverwarmende ode, niet aan de stoere astronauten, maar aan die andere helden, die met de voeten op de grond bleven en het universum dichter naar ons brachten.
Diep in Ethiopië worden kinderen vermoord omdat ze volgens het lokale geloof een vloek met zich meedragen. Eén man zet alles op alles om deze traditie te stoppen. Een niet te missen episch verhaal over hoe de moed en passie van slechts één persoon de wereld kan veranderen.
Twee lokale mannen – de sterke en de slimme - spelen sheriff in een klein dorpje in Zuid-Oekraïne. Ze lijken zo te zijn weggelopen uit een film van de Coen broers. Een grappige en uiteindelijk ook verhelderende film over een kleine wereld en een groot conflict.
Neem deel aan een sessie sterrenkijken, onder begeleiding van de Leuvense Sterrenkundige Vereniging WEGA.
Wat denken en voelen hedendaagse twintigers in Europa? In een periode dat de eenheid van Europa steeds verder weg lijkt, maakt de jonge regisseur Jan Gassman een intiem portret van vier jonge koppels in Europa.
Machtig mooie beelden van de schoonheid van onze planeet laten meer dan ooit het besef groeien dat alles met elkaar verbonden is. Een indrukwekkend visueel essay dat je op het grote scherm moet zien.
In 2008 lekt de Zwitserse bankier Rudolf Elmer voor het eerst gevoelige informatie over de louche geheimen van een Zwitserse bank op de Kaaimaneilanden. Een nobele daad met verstrekkende gevolgen voor hem en zijn familie.
Voorafgaand aan de vertoning van de documentaire "Demain" op donderdag 5 mei, geven klimaatwetenschappers Jan Lenaerts en Lineke Woelders, verbonden aan de KU Leuven een lezing.
Hoe hebben ervaringen die je in de baarmoeder meemaakt effect op je latere leven? De baanbrekende documentaire ‘In Utero’ toont aan de hand van interviews, culturele mythes, populaire films en technologische trends hoe belangrijk de periode in de baarmoeder is voor het verdere leven.
Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
In het STUK Kunstencentrum loopt tijdens DOCVILLE een boeiende expo waarin 2 werken van kunstenaar en filmmaker John Akomfrah gepresenteerd worden.
Wanneer de balans wordt opgemaakt over hoe onze wereld ervoor staat, krijgen we meestal te maken met onheilspellende voorspellingen en rampenscenario’s. Dreigementen die ons moeten aanzetten tot verandering. Maar wat als we niet de problemen tonen, maar net de oplossingen?
Een samenleving waarin iedereen de vrijheid heeft om totaal onafhankelijk en in alle veiligheid zijn leven in te richten zoals hij/zij wil. Perfect toch? Waarom zijn de Zweden dan niet gelukkig?
We weten dat we kunnen rekenen op Bruce Willis om de wereld te redden in Armageddon, maar wie redt ons bij een vernietigende astroïde inslag in het echte leven? Op soms doldwaze manier onderzoekt Disaster Playground mogelijke catastrofes en de oplossingen die wetenschappers voorstellen.
Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
Zelfs de grootste cultuurbarbaar heeft al eens gehoord van het Russische Bolshoi ballet. Kijk mee achter de gordijnen van deze legendarische instelling en ontdek een hallucinante slangenkuil van intriges en schandalen.
Ieder jaar begin november is Zuid-Korea in de greep van de Suneung test, een eindexamen voor scholieren. De score bepaalt niet alleen aan welke universiteit de leerling mag verder studeren maar is, in een land geobsedeerd met prestatie, ook een statussymbool.
We worden voortdurend – al dan niet vrijwillig – omringd door geluid. Stilte wordt meer en meer een zeldzaam goed, of zelfs iets uit vervlogen tijden. Een contemplatieve film over de betekenis en het effect van (gebrek aan) stilte op de hedendaagse mens.
Iedereen liegt wel eens: van een leugentje om bestwil tot ontrouw, fraude of plagiaat. Oneerlijkheid lijkt onlosmakelijk verbonden met onze wereld. Gedragspsycholoog Dan Ariely (Predictably Irrational, Heerlijk oneerlijk) gaat na waarom we liegen en waarom dit wellicht een goede zaak is.
Een ramenwasser moet 300 jaar werken om te verdienen wat de CEO van zijn bedrijf verdient… in een jaar. Deze steeds groeiende ongelijkheid is wat Russell Brand aanklaagt in deze correct getitelde The Emperor’s Clothes, een verwijzing naar blindheid voor de waarheid.
Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
Onze maatschappij wordt gekenmerkt door steeds drukkere steden en alom aanwezige technolgie. Media, reclame, evenementen, muziek, druk verkeer en veel mensen in beperkte ruimte maken stilte quasi onmogelijk. Nochtans hebben mensen daar nood aan. Hoe verzoenen we de tendensen in de wereld hiermee? Hoe maken we van drukke steden weer leefbare plekken? En wat willen we daarvoor opgeven?
Docville-bekende Nikolaus Geyrhalter brengt een ode aan de mensheid vanuit een mogelijk toekomstscenario dat de mens niet meer bestaat. Een contemplatieve film die je meer dan ooit bewust maakt van het hier en nu.
Door het Noord-Koreaanse regime ontvoerd worden om hun filmindustrie naar de wereldtop te loodsen, het overkwam de Zuid-Koreaanse actrice Choi Eun-hee en regisseur Shin Sang-ok in 1978. Terwijl het glamourkoppel de een na de andere film (met onbeperkt budget) blijft afwerken dringt een ontsnappingsplan zich op…
Wie zou de minst voor de hand liggende persoon zijn om als enige buitenlandse advocaat een praktijk te hebben in Afghanistan? Ongetwijfeld een assertieve, ongesluierde Afro-Amerikaanse vrouw. En dat is nu precies wat Kimberly Motley is. Een verrassend verhaal dat een ongeziene blik werpt op het leven in Kaboel.
In deze masterclass van de Nederlandse regisseur John Appel, bekend van documentaires als Zij Gelooft in Mij, The Last Victory en The Player, gaan we dieper in op de kunst van het monteren.
Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
Na 23 jaar in de dodencel vraagt een man niet om uitstel van executie, maar net om de uitvoering ervan. Een psychologische thriller-documentaire met een verbazingwekkend en razend spannend verhaal én een fascinerende karakterstudie.
Een oorlogsverslaggever die jarenlang in de hitte van de strijd stond, deelt zijn ongecensureerd en persoonlijk beeldmateriaal in een documentaire die je knock-out slaat en een ongeziene inkijk geeft op de impact van oorlog in al haar facetten.
Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
In het STUK Kunstencentrum loopt tijdens DOCVILLE een boeiende expo waarin 2 werken van kunstenaar en filmmaker John Akomfrah gepresenteerd worden.
Zie jij jouw naam al schitteren op de volgende editie van DOCVILLE, maar ben je nog op zoek naar extra funding voor je project? Dan is deze infosessie rond crowdfunding echt iets voor jou!
Marijn is een jonge, Amsterdamse moeder en een zelfverklaarde vleesjunkie. Ze stelt zich echter zelf vragen bij haar liefde voor vlees. Waarom is er zo een verschil tussen het dier en het abstracte stuk vlees op je bord? Het recht in de ogen kijken van haar biefstuk blijkt moeilijker dan gedacht.
We zijn er volledig afhankelijk van, maar beseffen niet meer hoe exceptioneel het internet wel niet is. Documentairemaker Werner Herzog noemt het zelfs “een van de grootste revoluties die wij als mensen meemaken”. Dit alles kent echter ook zijn keerzijde zoals internetverslaving en cyberpesten.
Meer tekst en uitleg bij de "Expo John Akomfrah", die tijdens DOCVILLE loopt in STUK, door curator Karen Verschooren
In de Masterclass Hubert Sauper vertelt de cineast over leven en werk en geeft hij inkijk in zijn visie op het vak van documentaire filmmaker.
Fictie en documentaire lopen naadloos in elkaar over in deze meeslepende, prachtig gefotografeerde film die de primitieve schoonheid en de ruwheid van het (over)leven in Afghanistan op ongeziene wijze in beeld brengt.
Voor zijn eerste bioscoopdocumentaire richt de Britse documentairemaker Louis Theroux zijn pijlen op de Scientology kerk. Wanneer die alle medewerking weigert, probeert hij op geheel eigen wijze inzicht te krijgen in de werkwijze van de in mysterie gehulde religie
Een documentaire die gaat lopen met de Gouden Beer op de Berlinale, deze primeur was weggelegd voor Fuocoammare van Gianfranco Rosi. Een terechte winnaar die het relevante thema van de vluchtelingen op geheel eigen wijze heel dichtbij brengt.
Een zinderende en overweldigende documentaire over de globalisering in een mythisch aandoend land, Zuid-Soedan. Oscargenomineerde filmmaker Hubert Sauper ging op onderzoek met een piepklein vliegtuigje en registreert onthutsende verhalen, die je soms van je stoel doen vallen.
Een dokter zonder scrupules die roem en rijkdom vergaart door het inbrengen van geitentestikels bij impotente mannen? ‘Nuts’ is een eigenzinnige en hilarische documentaire over een onvoorstelbaar verhaal én over de kracht van een sterk verhaal.
Omwille van een meisje stapt een man niet op een vlucht die later fataal afloopt. Niet het verhaal van een Hollywood-romcom, maar van het ongelooflijk indringende vluchtelingenportret van de Koerdisch-Zweedse filmmaker Hogir Hirori.
Is Scientology een sekte of niet? Na jarenlang onderzoek blijven de meningen verdeeld. Hoe dan ook, een aantal pertinente vragen blijven zonder antwoord. Waarom zijn mensen vatbaar voor indoctrinatie van sektes en radicale groeperingen? Wat zijn de strategieën die deze groepen hanteren om leden in te lijven? Hoe kunnen we vermijden dat mensen zich aansluiten bij deze groepen? Kunnen leden 'gedeprogrammeerd' worden? In deze sessie gaan we op zoek naar de psychologie van sektes en trekken we een parallel met de actuele problematiek van (de)radicalisering.
Jarenlang worden zes broers, hun zus en hun moeder gegijzeld door hun tirannieke vader in een klein appartement in het hartje van New York. Hun enige contact met de buitenwereld is de televisie en een dvd-collectie. Om de tijd te doden kijken de broers films, veel films. De opgroeiende broers leren de wereld kennen door middel van de verhalen en de werkelijkheid van de films die ze zien.
Wat als het bestrijden van de klimaatopwarming de beste kans is dat we hebben op het bouwen van een betere wereld? This Changes Everything volgt zeven gemeenschappen, verspreid over vijf continenten en hun epische strijd tegen de opwarming van de aarde.
Kunstenares en muzikante Laurie Anderson kreeg kort na elkaar de dood van haar moeder, echtgenoot Lou Reed en hond Lolabelle te verwerken. Geef je over aan een filmisch essay over liefde en gemis.
Flanders Doc en DOCVILLE, met steun van MEDIA Desk, Unie van Regisseurs en VAF, organiseren opnieuw een dag van de docu-filmprofessional.
In het STUK Kunstencentrum loopt tijdens DOCVILLE een boeiende expo waarin 2 werken van kunstenaar en filmmaker John Akomfrah gepresenteerd worden.
Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
Een Rus, een Amerikaan en een Duitser vliegen naar de ruimte. Niet het begin van een flauwe mop, maar de meeslepende weergave van het leven van drie astronauten die zes maanden in de ruimte verblijven.

16:00 | Bugs (Museum M)

Is het eten van insecten een oplossing tegen de wereldhonger of is dit maar ijdele hoop? Voor het team van Nordic Food Lab is het belangrijkste alvast dat insectengerechten naar een culinair hoogstaand niveau worden getild.
Virtual reality is alomtegenwoordig in de filmwereld vandaag de dag, ook steeds meer op filmfestivals. En daar is een goede reden voor: VR is niet langer het exclusieve nieuwe speeltje voor technologienerds allerhande en early adopters van dit soort nieuwe media. Ook steeds meer filmregisseurs gaan aan de slag met het medium en exploreren de mogelijkheden.
Wanneer de balans wordt opgemaakt over hoe onze wereld ervoor staat, krijgen we meestal te maken met onheilspellende voorspellingen en rampenscenario’s. Dreigementen die ons moeten aanzetten tot verandering. Maar wat als we niet de problemen tonen, maar net de oplossingen?
In de jaren ’70 pleegde televisiepresentatrice Christine Chubbuck live op televisie zelfmoord. Regisseur Robert Greene vraagt actrice Kate Lyn Sheil zich in te leven in de rol van Chubbuck om het onvatbare te vatten.
Wat doe je als neo-nazi’s je dorp proberen in te palmen? Deze vraag werd een sinistere realiteit voor de inwoners van het kleine dorpje Leith. Een fascinerende film over (de grenzen van) vrije meningsuiting en democratie, die furore maakt op internationale filmfestivals.
Vier wereldvermaarde astronomen vieren 50 jaar van onderzoek en vriendschap. Een hartverwarmende ode, niet aan de stoere astronauten, maar aan die andere helden, die met de voeten op de grond bleven en het universum dichter naar ons brachten.
Midden in de verkiezingskoorts is Amerika’s meest bekende en meest controversiële documentairemaker Michael Moore terug met een hilarische, maar tegelijk ook bloedserieuze documentaire over hoe de VS terug ‘groots’ kan worden.
Hoeveel jonge kinderen dromen er niet van om later astronaut te worden? Pakkende getuigenissen gemonteerd op indrukwekkende ruimtebeelden nemen je letterlijk mee voor een onvergetelijke reis naar de ruimte.
Neil Armstrong was de eerste, maar het verhaal van de laatste man die een voet zette op de maan is zeker zo fascinerend. Een aangrijpende ontmoeting met een iconisch figuur die de mens achter de heldhaftige astronaut durft laten zien.
De Noorse cineaste Aslaug Holm filmde acht jaar lang haar beide zonen en levert een prachtige en originele film af over opgroeien, vallen en opstaan, dromen en broederliefde. ‘Boyhood’ in het echt!
Docville-bekende Nikolaus Geyrhalter brengt een ode aan de mensheid vanuit een mogelijk toekomstscenario dat de mens niet meer bestaat. Een contemplatieve film die je meer dan ooit bewust maakt van het hier en nu.
Een traditionele Afrikaanse stam komt op bezoek in Europa en leent ons even hun bril om onszelf door hun ogen te zien. Een warme en grappige reflectie op onze gewoontes en levensstijl doorheen de ogen van één van de oudste culturen van onze planeet.
Een samenleving waarin iedereen de vrijheid heeft om totaal onafhankelijk en in alle veiligheid zijn leven in te richten zoals hij/zij wil. Perfect toch? Waarom zijn de Zweden dan niet gelukkig?
Op tv zien we allemaal de beelden van de vluchtelingencrisis. 3 mooie, korte documentaires over vluchtelingen vanuit het perspectief van drie bijzondere kinderen. Ilia heeft heimwee naar zijn leven in Afghanistan, Letizia helpt samen met haar ouders de bootvluchtelingen op haar eiland en Nora voelt zich stukje bij beetje veiliger in een vluchtelingenkamp ...
Wat gaat er door het hoofd van de ouders wiens kind al jaren vermist is? Regisseur Mathijs Vleugels brengt op een creatieve en poëtische manier de onzekerheid en het gemis in beeld, en neemt de kijker op sleeptouw wanneer een laatste poging van de politie misschien licht kan werpen op de verdwijningszaak van de jongen Tim die sinds 2003 spoorloos is.