DOCVILLE 2018 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 27 maart - 4 april 2019.
DOCVILLE 2018 has passed, the next edition will be March 27th - April 4th 2019. 
Sinds #metoo staan vrouwen massaal op met getuigenissen over misbruik en geweld. Een hoogstnoodzakelijke en belangrijke tendens. Maar wat is de volgende stap? A Better Man toont de impact van een eerlijke getuigenis en een nieuwe en genuanceerde blik op het herstelproces, zowel voor slachtoffer als dader.
Maria Callas wordt gezien als een van de beste operazangeressen na WO II. Als levende legende werd de sopraan tijdens haar leven reeds achtervolgd door schandalen en hardnekkige roddels. Nu, veertig jaar na haar dood, vertelt Maria By Callas het hele verhaal volledig in haar eigen woorden. Eindelijk krijgt een getormenteerd icoon kans op eerherstel.
De jacht op de Big Five (olifant, buffel, leeuw, luipaard en neushoorn) brengt altijd grote emoties teweeg bij voor- en tegenstanders. Met een buitengewone cinematografie brengt Trophy een gepassioneerd – al dan niet overtuigend - argument voor de legale jacht en de link tussen natuurbehoud en trofee-jacht.
Een liefdevolle, soms komische maar visueel heerlijke mozaïekfilm over kerkjes op een wel erg onwaarschijnlijke plek: langs de Duitse snelwegen, gepropt tussen fastfoodrestaurants en benzinestations. Een onverwachte plek voor intieme bekentenissen en ontboezemingen.
Doorloop van de installaties met de DOCVILLE programmator en de aanwezige kunstenaars/computerwizard.
Robotten tekenen een portret, de computer leert zichzelf Super Mario Bros spelen, de cloud analyseert de crowd en vlieg over Leuven als een vogel. De meeste expo's zijn toegankelijk vanaf aangeduid openingsuur.
Een Friese fietsenmaker krijgt op een dag het onwaarschijnlijke bericht dat hij een Ethiopische halfbroer heeft. Hij heet Daniel en zit gevangen in een dodencel in Addis Abeba. Dat nieuws is het startpunt van een onthutsende familiegeschiedenis, en een meeslepende film over wrok en teleurstelling, hunkering naar erkenning en drang naar verzoening.
Zomer 1977. Voyager 1 en 2 worden gelanceerd in de ruimte. Onbemand, maar in het bezit van een gouden plaat met een boodschap voor buitenaards intelligent leven, zijn de ruimteschepen op weg naar de ‘deep space’. Om hun 40ste verjaardag te vieren brengt Emer Reynolds een visuele ode aan de missie en iedereen die er destijds bij betrokken was.
Wie bepaalt of iets al dan niet op Facebook mag verschijnen? Kan men een sociaal media-platform creëren waar geen geweld of haat wordt gepromoot? Of is dit censuur? Deze neo-noir thriller onderzoekt wie de macht krijgt om te beslissen wat we wel of niet te zien krijgen. In januari nog genomineerd in de categorie Wereld Cinema-Documentaire op het Sundance film festival. ** De voorstelling van 22/03 is uitverkocht **
Een heerlijk portret van de in 2008 overleden Juul Anthonissen en zijn ongeëvenaarde jazzclub Hnita Jazz Club, waar heel wat jazz grootheden passeerden. Boordevol archiefbeelden, oude opnames en exclusieve interviews toont de film hoe de ongebreidelde muziekpassie van één man Heist-op-den-Berg op de jazz wereldkaart plaatste.
De Israëlische schrijver Etgar Keret staat gekend als een geboren verteller die het niet al te nauw neemt met de werkelijkheid. Maar hoe valt zo’n man nu te vatten in een documentaire? Door zelf een straf verhaal te vertellen: twee Nederlandse fans proberen het in deze erg slimme en vlot vertelde film.
Wie controleert eigenlijk de miljoenen berichten, foto’s en filmpjes die dagelijks op sociale media worden geüpload? En is het een goede zaak dat we onze informatiekanalen laten controleren door een (Amerikaanse) multinational?
In het noorden van Frankrijk telt een katholieke kostschool tweehonderd leerlingen. Ze zijn allemaal verschillend; van devote kleine kinderen tot mokkende pubers die de omgeving en opvoeding met de nodige scepsis ondergaan. De gelovige onderwijzers staan enthousiast voor iedereen klaar, zelfs voor het kritische documentaire-team van een oud-leerlinge…
Gedreven musicoloog Francis Falceto gaat samen met Ethiopische muzikanten op zoek naar de betekenis van Ethiopische muziek, een unieke muziekstijl die een niet onbelangrijke invloed had op de Free Jazz en pop muziek van de late 20ste eeuw.
23:00 | Faithfull ()
Schandalen, drugs, dakloosheid, maar ook kassuccessen, artistieke wedergeboortes en erkenning. Marianne Faithfull heeft het allemaal meegemaakt, vaak meerdere malen in hetzelfde decennium. Faithfull is ene openhartig portret, op smaak gebracht door inzichtelijke interviews met de diva zelve.
Robotten tekenen een portret, de computer leert zichzelf Super Mario Bros spelen, de cloud analyseert de crowd en vlieg over Leuven als een vogel. De meeste expo's zijn toegankelijk vanaf aangeduid openingsuur.
Is kernfusie ‘De Heilige Graal’ in de zoektocht naar veilige, schone en eeuwige energie? De ultieme oplossing voor alles… maar ook onvindbaar? Een verhaal over hoe toegewijde wetenschappers een ster op aarde willen nabouwen. De beste kans die we hebben op echt groene onuitputtelijke energie of een slechte gok?
1982, het slaperige Finse stadje Salo. Wanneer Nokia’s experimenten met het nieuwe fenomeen ‘draagbare telefoon’ hun vruchten afwerpen, geniet iedereen mee. Maar is de sociaal geïnspireerde mentaliteit van het bedrijfje wel opgewassen tegen de massale internationale aandacht?
Ben je beginnend documentairemaker of journalist? Broed je op een goed idee voor een documentaire, maar heb je moeite met de volgende stap?
De rebelse chirurg Erik Erichsen is een man van de rechttoe rechtaan aanpak die geen tijd laat voor nuances of bureaucratie en in Ethopië een ziekenhuis opstart. Wat de medische wereld in Ethiopië mist aan apparatuur, maakt het goed door de vrijheid om te improviseren, al dan niet met doe-het zelf materiaal uit de lokale Brico.
We leven steeds meer in een tijdperk van intelligente machines, die al maar meer menselijke taken kunnen overnemen. De regisseur tast meteen de grenzen af en laat zichzelf vervangen door een robot die filmt en monteert. Zijn menselijke regisseurs nog wel nodig?
Het Mexicaanse stadje Tultepec is befaamd om zijn spectaculaire vuurwerkcreaties. Ieder jaar bevestigt het die reputatie met een gigantisch en adembenemend festival. Visueel spektakel geproduceerd door en met muziek van Benh Zeitlin, de man achter Beasts of the Southern Wild.
Deze bewerking van het gelijknamige boek van Jonathan Safran Foer is een wake-up call die doet nadenken over de industriële vleesproductie en de prijs die mens, dier én natuur betalen voor de consumptie van goedkoop geproduceerd dierlijk voedsel. Verteld door Nathalie Portman.
Een uitgeschreven scenario associeer je niet meteen met een documentaire. Onterecht, want hoewel een documentaire de werkelijkheid steeds eer moet aandoen, is een scenario vaak onontbeerlijk.
Bijna veertig jaar lang heeft acteur Michel Van Dousselaere zowel op de planken als voor de camera weten te vertrouwen op zijn stem. Dan wordt er afasie bij hem vastgesteld. Samen met zijn vrouw Irma gaat hij op zoek naar oplossingen om toch nog één laatste voorstelling tot een goed einde te brengen en het contact met zijn omgeving te behouden.
Een Sharia rechtbank met een vrouwelijk rechter? Het lijkt hoogst onwaarschijnlijk, maar toch bestaat ze: Kholoud Al-Faqih is de eerste vrouwelijk rechter die toetrad tot een Sharia rechtbank. Erika Cohn volgde haar tijdens haar eerste jaar als rechter en toont haar buitengewone standvastigheid, ondanks de tegenslagen én aanslagen aan haar adres.
Fibromyalgie en CVS zijn nog steeds voor velen, inclusief dokters, onbekende aandoeningen. Al te snel wordt verwezen naar psychologische ondersteuning zonder dat dit de patiënt helpt. De regisseur, gefrustreerd door het uitblijven van efficiënte medische behandeling, filmt zichzelf in haar lange weg naar beterschap en gaat op zoek naar lotgenoten.
De krasse, bijna 90-jarige regisseuse Agnès Varda – de heldin van de Nouvelle Vague cinema – ontmoet JR, een dromerige jonge artiest balancerend op het kruispunt tussen fotografie en street art. Het tweetal trekt op avontuur langs de Franse wegen, waarbij Varda bewijst dat ze qua inventiviteit en levenslust nog steeds niet moet onderdoen voor de nieuwe generatie. Een hartverwarmende roadmovie, teder afscheid van een legende én ode aan de onsterfelijkheid van creativiteit.
Een sociaal woonblok dat tegen de vlakte moet en het verhaal van de mensen die er woonden. Met cinematografische virtuositeit en verhaaltechnisch meesterschap maakt de regisseur van deze film een must-see cinema-ervaring.
Een ode aan de geweldige pianist Misha Mengelberg en tegelijk een beklijvend portret van de tragiek van eindigheid van een grootse muzikant.
De openbare bibliotheek van New York is een huis met vele gezichten. De intussen 87-jarige gelauwerde documentairemaker Frederick Wiseman verbaast en ontroert opnieuw met zijn laatste documentaire over een gerenommeerd instituut. Een ode aan het veelzijdige belang van een plek die we ten onrechte vaak als vanzelfsprekend beschouwen.
Daliborek: een wanna-be Youtube-ster, neonazi én mama-kindje. Een tragikomisch portret van een veertiger die eerder voor de “likes” neonazistische video’s maakt dan voor de overtuiging.
Om de beschermde status van een stukje regenwoud te behouden moet bewezen worden dat het nog bewoond wordt door de indianenstam Piripkura. Momenteel leven er nog maar twee leden van de stam op nomadische wijze. Hun belangrijkste bezit is een fakkel die in 1998 is aangestoken en sindsdien niet meer is uitgegaan. Maar dan dooft de vlam…
Een diepgaand gesprek over de complexe problematiek rond het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) en enkele hoopgevende pistes die worden bewandeld in de zoektocht naar een oplossing.
Een begrijpelijke introductie in zowel de ontstaansgeschiedenis als de basisprincipes van de kwantumfysica en welke cruciale rol België hierin heeft gespeeld. Het zijn immers de in 1911 opgerichte Solvayraden die geleid hebben tot de geboorte van een totaal nieuwe manier van wetenschappelijk denken.
Toen Julita met haar man trouwde, had ze drie grote wensen: veel kinderen, een aap als huisdier en wonen in een kasteel. En inderdaad, ze kregen veel kinderen, hebben een aap en wonen in een middeleeuws kasteel. Een hilarisch portret van deze innemende mama met een ijzeren wil maar een gouden hart.
Robotten tekenen een portret, de computer leert zichzelf Super Mario Bros spelen, de cloud analyseert de crowd en vlieg over Leuven als een vogel. De meeste expo's zijn toegankelijk vanaf aangeduid openingsuur.
Wie bepaalt of iets al dan niet op Facebook mag verschijnen? Kan men een sociaal media-platform creëren waar geen geweld of haat wordt gepromoot? Of is dit censuur? Deze neo-noir thriller onderzoekt wie de macht krijgt om te beslissen wat we wel of niet te zien krijgen. In januari nog genomineerd in de categorie Wereld Cinema-Documentaire op het Sundance film festival. ** De voorstelling van 22/03 is uitverkocht **
Waaruit is alles gemaakt ? Hoe is de kosmos ontstaan en geëvolueerd ? Dit zijn enkele vragen waarop een theorie van alles antwoord moet geven.
De 26-jarige Jane Goodall trekt op uitnodiging van de beroemde paleontoloog Louis Leakey naar Tanzania om er chimpansees in het wild te gaan bestuderen. Voor de avontuurlijke, onrustige Jane is het een droom die werkelijkheid wordt.
Sinds jaar en dag zwerven er meer dan 100.000 katten in de straten van Istanboel. Ze zijn een deel van de stad geworden en dragen bij tot de magische sfeer ervan. De katten zijn van niemand en van iedereen, ze zijn wild noch tam. Toch hebben ze vaak een speciale band met één of meerdere mensen.
Er is iets bijzonder aan avonturier en ‘vrijwillig zwerver’ Dylan. Hij is dan wel zwerver, maar overal krijgt hij van harte slaapplaatsen, eten, geld… aangeboden. Ook regisseur Nanfu Wang raakt gefascineerd door deze knappe, innemende maar ook complexe man en besluit samen met hem op straat te leven.
Bijna veertig jaar lang heeft acteur Michel Van Dousselaere zowel op de planken als voor de camera weten te vertrouwen op zijn stem. Dan wordt er afasie bij hem vastgesteld. Samen met zijn vrouw Irma gaat hij op zoek naar oplossingen om toch nog één laatste voorstelling tot een goed einde te brengen en het contact met zijn omgeving te behouden.
We leven steeds meer in een tijdperk van intelligente machines, die al maar meer menselijke taken kunnen overnemen. De regisseur tast meteen de grenzen af en laat zichzelf vervangen door een robot die filmt en monteert. Zijn menselijke regisseurs nog wel nodig?
Maria Callas wordt gezien als een van de beste operazangeressen na WO II. Als levende legende werd de sopraan tijdens haar leven reeds achtervolgd door schandalen en hardnekkige roddels. Nu, veertig jaar na haar dood, vertelt Maria By Callas het hele verhaal volledig in haar eigen woorden. Eindelijk krijgt een getormenteerd icoon kans op eerherstel.
Met enkel een tang en een mes in de aanslag gaat de Koerdische kolonel Fakhir op militaire missie naar Mosul. The Deminer is een echte documentaire thriller: van het eerste tot het laatste beeld zit je op het puntje van je stoel. Een gsm horen afgaan zal nooit meer hetzelfde klinken.
Nathalie is een jonge moeder bij wie borstkanker werd vastgesteld. Tijdens haar behandeling blijft ze lachen. Ook de 8-jarige Ilyan geeft niet op. Hij heeft een zeldzame darmaandoening. Het is Ilyans droom om ooit frietjes te eten. Een avant-premiere van 2 afleveringen van een binnenkort ongetwijfeld spraakmakende reeks op Canvas.
Toen Tobias een jaar oud was, viel plots de diagnose van doofheid. Inmiddels is Tobias jongvolwassen, en heeft hij zich allerminst laten kisten door zijn beperking. Tijd voor vader Alex om enkele vooroordelen over “doof zijn” – inclusief die van hemzelf - de wereld uit te helpen.
De Koningin Elisabethwedstrijd is even majestueus als de naam doet vermoeden. We volgen 12 finalisten terwijl zij -in volledige afzondering- 8 dagen de tijd krijgen om een speciaal voor hen geschreven stuk onder de knie te krijgen. Een prachtige en delicate film die het smaakvolle karakter van de wedstrijd alle eer aan doet.
Al jarenlang wil niemand Christo Roppolo geloven. Hij is ervan overtuigd dat UFO’s bestaan en dat al wie goed genoeg zoekt ze ook op regelmatige basis zien. Gefrustreerd besluit hij een documentairemaker te contacteren om de mensheid zijn gelijk te halen. Regisseur Justin Gaar neemt de handschoen op.
De jacht op de Big Five (olifant, buffel, leeuw, luipaard en neushoorn) brengt altijd grote emoties teweeg bij voor- en tegenstanders. Met een buitengewone cinematografie brengt Trophy een gepassioneerd – al dan niet overtuigend - argument voor de legale jacht en de link tussen natuurbehoud en trofee-jacht.
Hoe is opgroeien als je extreem rijk bent? Documentairemaakster Lauren Greenfield, zelf afkomstig uit zeer gegoede middens, keert terug naar haar –al even welstellende- vroegere jeugdvrienden en klasgenootjes en vraagt zich af of geld nu inderdaad (niet) gelukkig maakt.
Robotten tekenen een portret, de computer leert zichzelf Super Mario Bros spelen, de cloud analyseert de crowd en vlieg over Leuven als een vogel. De meeste expo's zijn toegankelijk vanaf aangeduid openingsuur.
Sinds jaar en dag zwerven er meer dan 100.000 katten in de straten van Istanboel. Ze zijn een deel van de stad geworden en dragen bij tot de magische sfeer ervan. De katten zijn van niemand en van iedereen, ze zijn wild noch tam. Toch hebben ze vaak een speciale band met één of meerdere mensen.
De jacht op de Big Five (olifant, buffel, leeuw, luipaard en neushoorn) brengt altijd grote emoties teweeg bij voor- en tegenstanders. Met een buitengewone cinematografie brengt Trophy een gepassioneerd – al dan niet overtuigend - argument voor de legale jacht en de link tussen natuurbehoud en trofee-jacht.
Deze onvergetelijke reis over onze wonderlijke planeet brengt het dierenrijk op een unieke visuele wijze in beeld. Dankzij vernieuwde filmtechnieken - zoals fascineerde time-lapses en drones - zorgt BBC voor een visueel spektakel, dat op het grote scherm pas écht tot zijn recht komt.
Regisseur Daniel McCabe trok voor het eerst naar Congo in 2008 in de hoedanigheid van fotograaf. De fotografische documentaire-reeks die hij toen maakte over de gewapende rebellen in de Kivu-streek is uitgegroeid tot deze visueel verbluffende maar harde documentaire This is Congo.
Om de beschermde status van een stukje regenwoud te behouden moet bewezen worden dat het nog bewoond wordt door de indianenstam Piripkura. Momenteel leven er nog maar twee leden van de stam op nomadische wijze. Hun belangrijkste bezit is een fakkel die in 1998 is aangestoken en sindsdien niet meer is uitgegaan. Maar dan dooft de vlam…
Ieder land heeft wel zijn lokale versie van de ‘BV’, maar nergens is de gemediatiseerde sterrencultus zo ingrijpend als in Italië. Voor 80% van de Italianen is televisie de enige bron van informatie, of liever van infotainment. Want alles blinkt en iedereen lacht: op de Italiaanse televisie is geen plaats meer voor kritiek, zelfreflectie of harde economische en sociale realiteit.
21 mei 2011: het eind der tijden volgens sommigen. Hoe kan je zo overtuigd zijn van iets dat iedereen tegenspreekt? Een film over hoe een idee kan worden omgevormd naar een zekerheid en uiteindelijk verward wordt met de waarheid. Inclusief interviews met aanhangers.. die het allen overleefden.
Een samenleving waarin iedereen de vrijheid heeft om totaal onafhankelijk en in alle veiligheid zijn leven in te richten zoals hij/zij wil. Perfect toch? Waarom zijn de Zweden dan niet gelukkig?
De Noor Steffan Strandberg duikt in deze autobiografische film diep in zijn verleden, op zoek naar herinneringen aan zijn alcoholverslaafde moeder. Een intieme film- prachtig geïllustreerd met animatie en archiefbeelden – rond een bepaalde cruciale nacht in een schijnbaar idyllisch Noors dorpje.
Hoewel we graag geloven dat we leven in een rationele maatschappij ‒ waarin mensen te overtuigen zijn met rationele argumenten ‒ lijkt het tegendeel vaak waar. Hoe komt het dat sommige mensen geloven dat de aarde plat is of de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden? Met o.a. Johan Braeckman (UGent).
Centrale gast op het festival is de Italiaans-Zweedse regisseur Erik Gandini, een filmmaker die als geen ander achter de façade van onze ‘perfecte’ Westerse wereld durft te kijken. Een gesprek over zijn werk en visie.
Mette Holm, de vaste Deense vertaalster van Haruki Murakami, worstelt met het vertalen van zijn laatste roman. Dan duikt er plots een twee meter-hoge kikker op in de Japanse metro. Het dier begint Holm te volgen in deze visuele weergave van de unieke positie van een vertaler ten opzichte van een schrijver en zijn literair werk.
Een opzwepende documentaire die vraagtekens zet bij de mondiale consumptiemaatschappij. In de stijl van een flitsende videoclip schetst Erik Gandini een weerzinwekkend beeld van een wereld waarin George W. Bush mensen oproept te gaan shoppen als onderdeel van de strijd tegen terrorisme.
Een unieke blik achter de schermen van de nieuwe economische relatie tussen het Afrikaanse continent en China. Wordt Tian Xiu het zoveelste Eldorado voor Afrikanen dat tot niets leidt? Een frisse kijk op globalisering en migratie vanuit een ongekend standpunt.
Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez : brutaal, recht voor de raap, (ongewild) grappig. Haar unieke onderzoekstijl getuigt van een strenge visie, maar bevat eveneens meegaandheid en een briljant instinctief inzicht in de situaties van haar beklaagden.
Kowlier, Buyse en DJ 4T4; drie namen die al twintig jaar weerklinken aan het firmament van de Vlaamse hiphop en rap onder de naam ’t Hof van Commerce. Maar wien is ’t Hof van Commerce?’ Een denderende rollercoaster vol muziek en visuele mash-ups over twee decennia ’t Hof.
De rebelse chirurg Erik Erichsen is een man van de rechttoe rechtaan aanpak die geen tijd laat voor nuances of bureaucratie en in Ethopië een ziekenhuis opstart. Wat de medische wereld in Ethiopië mist aan apparatuur, maakt het goed door de vrijheid om te improviseren, al dan niet met doe-het zelf materiaal uit de lokale Brico.
Is kernfusie ‘De Heilige Graal’ in de zoektocht naar veilige, schone en eeuwige energie? De ultieme oplossing voor alles… maar ook onvindbaar? Een verhaal over hoe toegewijde wetenschappers een ster op aarde willen nabouwen. De beste kans die we hebben op echt groene onuitputtelijke energie of een slechte gok?
Poolse kunstenaar, filmmaker en schilder Norman Leto neemt je mee op een visuele reis vanaf het ontstaan van het universum tot aan de verre toekomst wanneer de mens in zijn huidige vorm niet meer bestaat. Leto combineert intrigerende zwart-wit animatie van DNA met 3D-modellen en animaties.
Het kwam als aan als een aardverschuiving: Gouden Dagenraad, de partij met Neonazistische sympathieën, wordt de derde grootste partij van Griekenland. Even groot is de verrassing wanneer opeens zowat alle topmannen worden gearresteerd. De echtgenotes blijven over en nemen het heft met stevige hand over.
De vermeende banden tussen Donald Trump en Rusland blijven de gemoederen beroeren. Toch komt hier in Europa zelden de Russische kant, en hoe de bevolking er wordt ‘geïnformeerd’, aan bod. Volledig opgetrokken uit amateurbeelden en twijfelachtige nieuwsberichten, schetst Our New President een even hilarisch als onthutsend portret.
In deze Belgische co-productie vertrekt Raoul Peck van een onafgewerkte roman van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter.
Robotten tekenen een portret, de computer leert zichzelf Super Mario Bros spelen, de cloud analyseert de crowd en vlieg over Leuven als een vogel. De meeste expo's zijn toegankelijk vanaf aangeduid openingsuur.
Poolse kunstenaar, filmmaker en schilder Norman Leto neemt je mee op een visuele reis vanaf het ontstaan van het universum tot aan de verre toekomst wanneer de mens in zijn huidige vorm niet meer bestaat. Leto combineert intrigerende zwart-wit animatie van DNA met 3D-modellen en animaties.
De krasse, bijna 90-jarige regisseuse Agnès Varda – de heldin van de Nouvelle Vague cinema – ontmoet JR, een dromerige jonge artiest balancerend op het kruispunt tussen fotografie en street art. Het tweetal trekt op avontuur langs de Franse wegen, waarbij Varda bewijst dat ze qua inventiviteit en levenslust nog steeds niet moet onderdoen voor de nieuwe generatie. Een hartverwarmende roadmovie, teder afscheid van een legende én ode aan de onsterfelijkheid van creativiteit.
Deze bewerking van het gelijknamige boek van Jonathan Safran Foer is een wake-up call die doet nadenken over de industriële vleesproductie en de prijs die mens, dier én natuur betalen voor de consumptie van goedkoop geproduceerd dierlijk voedsel. Verteld door Nathalie Portman.
Het Mexicaanse stadje Tultepec is befaamd om zijn spectaculaire vuurwerkcreaties. Ieder jaar bevestigt het die reputatie met een gigantisch en adembenemend festival. Visueel spektakel geproduceerd door en met muziek van Benh Zeitlin, de man achter Beasts of the Southern Wild.
In “Leuven '68” blikken we terug op de woelige jaren 1966 tot en met 1968, waarin een heuse studentenrevolte het land doet daveren op haar grondvesten.
Toen Julita met haar man trouwde, had ze drie grote wensen: veel kinderen, een aap als huisdier en wonen in een kasteel. En inderdaad, ze kregen veel kinderen, hebben een aap en wonen in een middeleeuws kasteel. Een hilarisch portret van deze innemende mama met een ijzeren wil maar een gouden hart.
Monnikenheide is een organisatie die al ruim 45 jaar hulp en onderdak aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Gedurende een jaar volgde documentairemaakster Klara Van Es zes van de bewoners. Een ingetogen, diep humaan portret in prachtig zwart-wit.
Op een avond vindt regisseur Sergio Oksmam een mysterieuze doos voor zijn deur op straat. De doos zit vol met foto’s, brieven, papieren en een videofilm. Ze behoort toe aan de Amerikaanse familie Modlin: moeder Margaret, een ambitieuze kunstenares, vader Elmer, een geflopte acteur en hun zoon Nelson. Aan de hand van de inhoud van de doos reconstrueert hij op een bezwerende manier de geschiedenis van deze fascinerende familie.
“Sire, er zijn geen Belgen meer.” Had hij vandaag geleefd zou Jules Destrée het des te meer verzuchten. Nu het koningshuis niet meer de grote verzoenende majesteiten oplevert die het land kunnen verenigen, richten twee filmmakers zich tot het illegitieme nageslacht van de laatste daadwerkelijk verbindende vorst: Boudewijn. In hun zoektocht naar de ziel van België stuiten ze immers op de verloren zoon van koning Boudewijn. Zal deze bastaardprins het land weer weten herenigen?
Auteursvereniging SABAM ondersteunt audiovisuele auteurs, zowel jong opkomend talent als regisseurs die hun sporen reeds hebben verdiend.
Aansluitend op de vertoning van de film "Leuven '68", blikken 4 panelleden terug op de gebeurtenissen en de gevolgen ervan. Met Minister van Staat Mark Eyskens, Prof. em. Louis Vos, Prof. Philippe Van Parijs (UCL) en Kris Merckx (PvdA).
Er is iets bijzonder aan avonturier en ‘vrijwillig zwerver’ Dylan. Hij is dan wel zwerver, maar overal krijgt hij van harte slaapplaatsen, eten, geld… aangeboden. Ook regisseur Nanfu Wang raakt gefascineerd door deze knappe, innemende maar ook complexe man en besluit samen met hem op straat te leven.
Mette Holm, de vaste Deense vertaalster van Haruki Murakami, worstelt met het vertalen van zijn laatste roman. Dan duikt er plots een twee meter-hoge kikker op in de Japanse metro. Het dier begint Holm te volgen in deze visuele weergave van de unieke positie van een vertaler ten opzichte van een schrijver en zijn literair werk.
Wie bepaalt of iets al dan niet op Facebook mag verschijnen? Kan men een sociaal media-platform creëren waar geen geweld of haat wordt gepromoot? Of is dit censuur? Deze neo-noir thriller onderzoekt wie de macht krijgt om te beslissen wat we wel of niet te zien krijgen. In januari nog genomineerd in de categorie Wereld Cinema-Documentaire op het Sundance film festival. ** De voorstelling van 22/03 is uitverkocht **
Wat als je “anders” bent dan de doorsnee Amerikaan? Aan de hand van drie haatmisdaden tegen transgenders, zwarten en holebi’s toont Love and Hate Crime de nog steeds negatieve percepties rond “anders zijn” in de Verenigde Staten.
Robotten tekenen een portret, de computer leert zichzelf Super Mario Bros spelen, de cloud analyseert de crowd en vlieg over Leuven als een vogel. De meeste expo's zijn toegankelijk vanaf aangeduid openingsuur.
Amanda leert Casper kennen via Facebook. Al na de eerste “instant messages” wordt Amanda lastiggevallen door familieleden die vermoeden dat zij achter het fortuin zit van de man die de erfgenaam blijkt te zijn van een van de rijkste families van Denemarken. Niets is wat het lijkt in deze volledig door de betrokkenen nagespeelde thrillerdoc.
Het kwam als aan als een aardverschuiving: Gouden Dagenraad, de partij met Neonazistische sympathieën, wordt de derde grootste partij van Griekenland. Even groot is de verrassing wanneer opeens zowat alle topmannen worden gearresteerd. De echtgenotes blijven over en nemen het heft met stevige hand over.
Een Sharia rechtbank met een vrouwelijk rechter? Het lijkt hoogst onwaarschijnlijk, maar toch bestaat ze: Kholoud Al-Faqih is de eerste vrouwelijk rechter die toetrad tot een Sharia rechtbank. Erika Cohn volgde haar tijdens haar eerste jaar als rechter en toont haar buitengewone standvastigheid, ondanks de tegenslagen én aanslagen aan haar adres.
Sinds de prehistorie staan varkens dicht bij de mens. Doorheen de eeuwen hebben verhalen, verboden en legendes het varken een beladen betekenis gegeven. Het varken als symbool voor onreinheid, voor het 'beest' in de mens, als bron van voedsel, als twistappel in discussies. Het dier torst hartstocht en verwerping met zich mee. En zegt daarmee heel veel over de mens.
Kowlier, Buyse en DJ 4T4; drie namen die al twintig jaar weerklinken aan het firmament van de Vlaamse hiphop en rap onder de naam ’t Hof van Commerce. Maar wien is ’t Hof van Commerce?’ Een denderende rollercoaster vol muziek en visuele mash-ups over twee decennia ’t Hof.
21 mei 2011: het eind der tijden volgens sommigen. Hoe kan je zo overtuigd zijn van iets dat iedereen tegenspreekt? Een film over hoe een idee kan worden omgevormd naar een zekerheid en uiteindelijk verward wordt met de waarheid. Inclusief interviews met aanhangers.. die het allen overleefden.
Daliborek: een wanna-be Youtube-ster, neonazi én mama-kindje. Een tragikomisch portret van een veertiger die eerder voor de “likes” neonazistische video’s maakt dan voor de overtuiging.
Hoe is opgroeien als je extreem rijk bent? Documentairemaakster Lauren Greenfield, zelf afkomstig uit zeer gegoede middens, keert terug naar haar –al even welstellende- vroegere jeugdvrienden en klasgenootjes en vraagt zich af of geld nu inderdaad (niet) gelukkig maakt.
De 3-jarige Lean komt verkleumd en verward aan in Griekenland. Op een strand vol met brokstukken, reddingsvesten, verwarring en gegil baant Lean zich een weg op zoek naar een bekend gezicht. Het publiek kijkt 86 dagen mee door haar ogen, en deelt in haar angst en onzekerheid maar ook verwondering en plezier.
Shakespeare wist het al: “All the world’s a stage, and all the men and women merely players.” De inwoners van het Toscaanse dorpje Monticchiello nemen die uitspraak wel heel letterlijk en brengen jaarlijks in de zomer hun eigen leven op de planken. Wanneer de economische crisis ook in hun regio doordringt, treden er spanningen op in het dorp annex theatergezelschap.
Deze bewerking van het gelijknamige boek van Jonathan Safran Foer is een wake-up call die doet nadenken over de industriële vleesproductie en de prijs die mens, dier én natuur betalen voor de consumptie van goedkoop geproduceerd dierlijk voedsel. Verteld door Nathalie Portman.
Er zijn meer mogelijkheden om een spelletje Go te spelen dan er atomen in het universum zijn. Zelfs al mochten alle computers in de wereld samenwerken zou er met een klassieke aanpak miljoenen jaren moeten gerekend worden. De nieuwste ontwikkelingen in AI, deep learning, biedt ongeziene mogelijkheden. Is er nog wel een gebied waar het menselijk brein heer en meester is?
Wat hebben tennisgrootheden als Andre Agassi, Venus en Serena Williams en Maria Sjaraprova met elkaar gemeen? Ze hebben allen getraind bij de eigenzinnige tenniscoach Nick Bollettieri. Een meeslepende en met momenten humoristische documentaire over het meedogenloos verlangen om te winnen.
Een liefdevolle, soms komische maar visueel heerlijke mozaïekfilm over kerkjes op een wel erg onwaarschijnlijke plek: langs de Duitse snelwegen, gepropt tussen fastfoodrestaurants en benzinestations. Een onverwachte plek voor intieme bekentenissen en ontboezemingen.
Regisseur Daniel McCabe trok voor het eerst naar Congo in 2008 in de hoedanigheid van fotograaf. De fotografische documentaire-reeks die hij toen maakte over de gewapende rebellen in de Kivu-streek is uitgegroeid tot deze visueel verbluffende maar harde documentaire This is Congo.
De 26-jarige Jane Goodall trekt op uitnodiging van de beroemde paleontoloog Louis Leakey naar Tanzania om er chimpansees in het wild te gaan bestuderen. Voor de avontuurlijke, onrustige Jane is het een droom die werkelijkheid wordt.
Met Machine Learning leert een computer op een ‘menselijke manier’: het leert niet alleen bij door anderen te imiteren, maar ook door vallen en opstaan in complexe situaties. Een panelgesprek over de uitdagingen op vlak van zowel Machine Learning als Artificiële Intelligentie.
Robotten tekenen een portret, de computer leert zichzelf Super Mario Bros spelen, de cloud analyseert de crowd en vlieg over Leuven als een vogel. De meeste expo's zijn toegankelijk vanaf aangeduid openingsuur.
Speciaal voor leerkrachten wetenschappen wordt op woensdagnamiddag 28 maart een event voor leerkrachten georganiseerd met een programma rond kwantum-fysica.
Een begrijpelijke introductie in zowel de ontstaansgeschiedenis als de basisprincipes van de kwantumfysica en welke cruciale rol België hierin heeft gespeeld. Het zijn immers de in 1911 opgerichte Solvayraden die geleid hebben tot de geboorte van een totaal nieuwe manier van wetenschappelijk denken.
Sinds jaar en dag zwerven er meer dan 100.000 katten in de straten van Istanboel. Ze zijn een deel van de stad geworden en dragen bij tot de magische sfeer ervan. De katten zijn van niemand en van iedereen, ze zijn wild noch tam. Toch hebben ze vaak een speciale band met één of meerdere mensen.
Ontmoet Neil Harbission, de man die via een implantaat dat rechtstreeks werd aangesloten op zijn hersenen infrarood kan kijken. Ingebouwde technologie wordt niet alleen gebruikt om handicaps te overwinnen, maar geeft de mens ook ongeziene nieuwe mogelijkheden.
Een Friese fietsenmaker krijgt op een dag het onwaarschijnlijke bericht dat hij een Ethiopische halfbroer heeft. Hij heet Daniel en zit gevangen in een dodencel in Addis Abeba. Dat nieuws is het startpunt van een onthutsende familiegeschiedenis, en een meeslepende film over wrok en teleurstelling, hunkering naar erkenning en drang naar verzoening.
De 26-jarige Jane Goodall trekt op uitnodiging van de beroemde paleontoloog Louis Leakey naar Tanzania om er chimpansees in het wild te gaan bestuderen. Voor de avontuurlijke, onrustige Jane is het een droom die werkelijkheid wordt.
Sinds #metoo staan vrouwen massaal op met getuigenissen over misbruik en geweld. Een hoogstnoodzakelijke en belangrijke tendens. Maar wat is de volgende stap? A Better Man toont de impact van een eerlijke getuigenis en een nieuwe en genuanceerde blik op het herstelproces, zowel voor slachtoffer als dader.
Met enkel een tang en een mes in de aanslag gaat de Koerdische kolonel Fakhir op militaire missie naar Mosul. The Deminer is een echte documentaire thriller: van het eerste tot het laatste beeld zit je op het puntje van je stoel. Een gsm horen afgaan zal nooit meer hetzelfde klinken.
In het Luikse Cheratte, nabij de oude steenkoolmijnen, hebben de meeste leerlingen van het dorpsschooltje een migratieachtergrond. Voor de 11-jarige leerlingen van juf Brigitte lonkt stilaan de grote wereld. Een hartverwarmend fly-on-the-wall portret van een super-juf.
Amanda leert Casper kennen via Facebook. Al na de eerste “instant messages” wordt Amanda lastiggevallen door familieleden die vermoeden dat zij achter het fortuin zit van de man die de erfgenaam blijkt te zijn van een van de rijkste families van Denemarken. Niets is wat het lijkt in deze volledig door de betrokkenen nagespeelde thrillerdoc.
We leven steeds meer in een tijdperk van intelligente machines, die al maar meer menselijke taken kunnen overnemen. De regisseur tast meteen de grenzen af en laat zichzelf vervangen door een robot die filmt en monteert. Zijn menselijke regisseurs nog wel nodig?
Al jarenlang wil niemand Christo Roppolo geloven. Hij is ervan overtuigd dat UFO’s bestaan en dat al wie goed genoeg zoekt ze ook op regelmatige basis zien. Gefrustreerd besluit hij een documentairemaker te contacteren om de mensheid zijn gelijk te halen. Regisseur Justin Gaar neemt de handschoen op.
CERES brengt het verhaal van vier opgroeiende boerenkinderen in afgelegen Zeeland. Dit visueel prachtig staaltje van tactiele cinema is zowel een poëtische schets van het leven op het platteland als een naturalistische kijk op opgroeien in isolement.
Canvas, sinds vele jaren waardevolle partner van DOCVILLE, presenteert ieder jaar een eigen programma op het festival. Dit jaar viel de keuze op twee erg verschillende documentaires.
De rebelse chirurg Erik Erichsen is een man van de rechttoe rechtaan aanpak die geen tijd laat voor nuances of bureaucratie en in Ethopië een ziekenhuis opstart. Wat de medische wereld in Ethiopië mist aan apparatuur, maakt het goed door de vrijheid om te improviseren, al dan niet met doe-het zelf materiaal uit de lokale Brico.
De Noor Steffan Strandberg duikt in deze autobiografische film diep in zijn verleden, op zoek naar herinneringen aan zijn alcoholverslaafde moeder. Een intieme film- prachtig geïllustreerd met animatie en archiefbeelden – rond een bepaalde cruciale nacht in een schijnbaar idyllisch Noors dorpje.
1982, het slaperige Finse stadje Salo. Wanneer Nokia’s experimenten met het nieuwe fenomeen ‘draagbare telefoon’ hun vruchten afwerpen, geniet iedereen mee. Maar is de sociaal geïnspireerde mentaliteit van het bedrijfje wel opgewassen tegen de massale internationale aandacht?
The Day of the Doc – de jaarlijkse dag voor de professionele documentairemaker in Vlaanderen – focust zich dit jaar op het Media & Society initiatief van het European Documentary Network (EDN). Dat initiatief wil een blauwdruk opmaken voor een duurzame documentaire sector binnen Europa en probeert daarvoor alle stakeholders samen te brengen.
Robotten tekenen een portret, de computer leert zichzelf Super Mario Bros spelen, de cloud analyseert de crowd en vlieg over Leuven als een vogel. De meeste expo's zijn toegankelijk vanaf aangeduid openingsuur.
De 3-jarige Lean komt verkleumd en verward aan in Griekenland. Op een strand vol met brokstukken, reddingsvesten, verwarring en gegil baant Lean zich een weg op zoek naar een bekend gezicht. Het publiek kijkt 86 dagen mee door haar ogen, en deelt in haar angst en onzekerheid maar ook verwondering en plezier.
Het kwam als aan als een aardverschuiving: Gouden Dagenraad, de partij met Neonazistische sympathieën, wordt de derde grootste partij van Griekenland. Even groot is de verrassing wanneer opeens zowat alle topmannen worden gearresteerd. De echtgenotes blijven over en nemen het heft met stevige hand over.
Shakespeare wist het al: “All the world’s a stage, and all the men and women merely players.” De inwoners van het Toscaanse dorpje Monticchiello nemen die uitspraak wel heel letterlijk en brengen jaarlijks in de zomer hun eigen leven op de planken. Wanneer de economische crisis ook in hun regio doordringt, treden er spanningen op in het dorp annex theatergezelschap.
Er zijn meer mogelijkheden om een spelletje Go te spelen dan er atomen in het universum zijn. Zelfs al mochten alle computers in de wereld samenwerken zou er met een klassieke aanpak miljoenen jaren moeten gerekend worden. De nieuwste ontwikkelingen in AI, deep learning, biedt ongeziene mogelijkheden. Is er nog wel een gebied waar het menselijk brein heer en meester is?
Om de beschermde status van een stukje regenwoud te behouden moet bewezen worden dat het nog bewoond wordt door de indianenstam Piripkura. Momenteel leven er nog maar twee leden van de stam op nomadische wijze. Hun belangrijkste bezit is een fakkel die in 1998 is aangestoken en sindsdien niet meer is uitgegaan. Maar dan dooft de vlam…
Ontmoet Neil Harbission, de man die via een implantaat dat rechtstreeks werd aangesloten op zijn hersenen infrarood kan kijken. Ingebouwde technologie wordt niet alleen gebruikt om handicaps te overwinnen, maar geeft de mens ook ongeziene nieuwe mogelijkheden.
1982, het slaperige Finse stadje Salo. Wanneer Nokia’s experimenten met het nieuwe fenomeen ‘draagbare telefoon’ hun vruchten afwerpen, geniet iedereen mee. Maar is de sociaal geïnspireerde mentaliteit van het bedrijfje wel opgewassen tegen de massale internationale aandacht?
Is kernfusie ‘De Heilige Graal’ in de zoektocht naar veilige, schone en eeuwige energie? De ultieme oplossing voor alles… maar ook onvindbaar? Een verhaal over hoe toegewijde wetenschappers een ster op aarde willen nabouwen. De beste kans die we hebben op echt groene onuitputtelijke energie of een slechte gok?
De vermeende banden tussen Donald Trump en Rusland blijven de gemoederen beroeren. Toch komt hier in Europa zelden de Russische kant, en hoe de bevolking er wordt ‘geïnformeerd’, aan bod. Volledig opgetrokken uit amateurbeelden en twijfelachtige nieuwsberichten, schetst Our New President een even hilarisch als onthutsend portret.
Toen Tobias een jaar oud was, viel plots de diagnose van doofheid. Inmiddels is Tobias jongvolwassen, en heeft hij zich allerminst laten kisten door zijn beperking. Tijd voor vader Alex om enkele vooroordelen over “doof zijn” – inclusief die van hemzelf - de wereld uit te helpen.
Een onderzoek naar de unieke aantrekkingskracht van de bergen. Mountain is zowel een adrenalinestoot als een werk van ongeziene schoonheid door de verbluffende beelden en de prachtige klassieke filmscore. Een op en tot cinemafilm. Ingesproken door Willem Dafoe.
Een onderzoek naar de unieke aantrekkingskracht van de bergen. Mountain is zowel een adrenalinestoot als een werk van ongeziene schoonheid door de verbluffende beelden en de prachtige klassieke filmscore. Een op en tot cinemafilm. Ingesproken door Willem Dafoe.
Sinds #metoo staan vrouwen massaal op met getuigenissen over misbruik en geweld. Een hoogstnoodzakelijke en belangrijke tendens. Maar wat is de volgende stap? A Better Man toont de impact van een eerlijke getuigenis en een nieuwe en genuanceerde blik op het herstelproces, zowel voor slachtoffer als dader.