Programma per dag

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.
In deze Belgische co-productie vertrekt Raoul Peck van een tekst van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren ‘60 verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De film is een treffend betoog op basis van archiefbeelden, filmfragmenten en actuele nieuwsbeelden aan elkaar gepraat door de bezwerende stem van Samuel L. Jackson.
Anita, Rita, Ricardo en Andrés zijn ruim de 40 gepasseerd maar gaan nog steeds naar een school voor kinderen met het syndroom van Down. Ze zijn klaar om op eigen benen te staan maar hun omgeving weet niet wat gedaan met al die verlangens. Regisseur Maite Alberdi observeert de ‘jongvolwassenen’ in hun omgeving met veel empathie en mededogen en lardeert het verhaal van hun groeiende frustratie met de nodige komische, liefdevolle momenten.
Op de Faeröereilanden – een eilandengroep in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland – leven de eilandbewoners al eeuwen van wat de natuur hen te bieden heeft: zeemeeuwen en walvissen. Maar het voortbestaan van deze manier van leven wordt langs alle fronten bedreigd. Schots regisseur Mike Day kreeg voor deze visueel overdonderende documentaire de prijs voor Beste Opkomend Filmmaker op Hot Docs.
Een Palestijnse dierenarts probeert in de zoo waar hij werkt de giraffen te vervangen die zijn omgekomen. Maar hoe kan de enige dierentuin in bezet gebied meer plaats creëren voor zijn dieren, als zelfs de mensen wonen in een gesloten omgeving? Kunnen de giraffen een eerste stap vormen in het overwinnen van een conflict tussen mensen? Een geheel andere inkijk op het Israelisch-Palestijns conflict.
Hoe technisch is een ruimteschip? Twee Denen willen de eerste amateurs zijn die een mens de ruimte in sturen en weer terug. Vreemd genoeg lijkt het allemaal nog te lukken ook. Maar kan de menselijke intelligentie ook de menselijke kleinzerigheid en ego’s overwinnen? Filmmaker Kestner toont de menselijke kant van één van de meest complexe technische uitdagingen: een ruimteschip bouwen.
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
Achter de gevels langs Vlaamse provinciewegen kunnen zich soms onverwachte taferelen afspelen en tref je mensen aan met bewogen en allesbehalve gewone levens: meisjes die zich langzaam uitkleden om de klanten tot meer drankverbruik te verleiden. Sans-papiers die voor dag en dauw gratis bladen huis aan huis verdelen.
In een verlaten huis wordt het lichaam gevonden van een vrouw. Naast haar lichaam liggen honderden klokhuizen en een dagboek, waarin de vrouw haar laatste maanden minutieus beschrijft. In haar dagboek waarschuwt ze de eventuele lezer dat wanneer haar lichaam gevonden wordt, de politie moet verwittigd worden. Niet de lokale sheriff, want die zit mee in het complot, maar de FBI. Een reconstructie van een uiterst bizar verhaal.
“Robots zullen de volgende ‘mensen’-soort op Aarde zijn en die dag komt er misschien wel sneller aan dan je denkt.” Voor al wie nu meewarig zijn hoofd schudt en dit toch niet gelooft, kan Machine of Human Dreams een echte eye-opener zijn. Zullen robots ooit ‘echt’ intelligent zijn? En zullen wij ooit artificiële intelligentie aanvaarden? Roy Cohen zoekt naar antwoorden …
Velen dromen erover, slechts weinigen doen het echt. Laat staan vijf jaar aan een stuk. Rolf en zijn gezin vertrekken op wereldreis. Niet zozeer om het avontuur, maar vooral als spirituele reis op zoek naar de zin van het leven. Gefilmd met één camera en zonder crew brengt Down-to-Earth niet enkel het relaas van een gezin dat wil loskomen van de consumptiemaatschappij, maar brengt vooral een ode aan de natuur, aan intrigerende ontmoetingen en aan verbintenis met anderen.
ARTES powered by SABAM, sinds vele jaren partner van DOCVILLE, ondersteunt de audiovisuele auteurs onder meer door beurzen - een financiële ondersteuning voor jonge filmmakers. Ook nieuw filmtalent wordt begeleid door ARTES. Dit jaar pakt ARTES opnieuw uit met een New Talent Showcase. Een aantal recente korte documentaires gemaakt door nieuw en veelbelovend talent krijgen zo een plaats in het DOCVILLE-programma.
John McAfee werd wereldberoemd én steenrijk toen hij de bekendste antivirussoftware ooit op de markt bracht. Helaas werd hij ook knettergek. Nanette Burstein ('The Kid Stays in the Picture') was net als velen gefascineerd door de bizarre levensloop van McAfee en gaat op onderzoek. Wat doet roem en geld met de psyche van een mens? Wat ze ontdekt tart alle verbeelding …
In 2040 zal de kunstmatige intelligentie zo gevorderd zijn dat deze de collectieve intelligentie van de mens overstijgt. Of althans, dat voorspelt de theorie van de singulariteit. Hoe realistisch is dit? Een panel van experts belicht hoe ver we in dat proces staan. Wat is A.I., machine learning en wat zijn de laatste ontwikkelingen?
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
Grands Travaux laat de kijker als een stille getuige mee lopen in een Nederlandstalige school in Brussel, een school met niet al de beste reputatie. Maar meer nog dan over de school, gaat de documentaire over de jongeren zelf. Hoe bereiden ze zich voor op het leven als werkende mens? Wat houdt hen bezig buiten de schoolmuren? Leer wat er speelt in het leven van de Brusselse jongeren van vandaag.
Velen voelen zich geroepen, maar weinigen zijn uitverkoren. Het maken in Hollywood blijft voor veel mensen dé ultieme droom, ook voor de vijf mensen die regisseur Mike Ott volgt in California Dreams. Op komische wijze en met een smakelijke mix van fictie en realiteit fileert regisseur Mike Ott de keerzijde van de medaille van deze ultieme ‘American Dream’. California Dreams wekt medelijden op, maar werkt zeker ook op de lachspieren van de kijker.
Het bizarre verhaal van een stuntman die met zijn auto een rivier over wil springen werd nog meer bizar toen een muzikant er een volledig, ronduit geweldig, album aan wijdde. Regisseur John gaat nog verder in deze hilarische opeenvolging en maakte er een zeer eigenzinnige documentaire over: 'Aim for the Roses'. Een niet te missen film die in recensies wereldwijd de zotste, raarste, wildste en slimste documentaire in jaren wordt genoemd.
In de textielfabrieken in de Indiase miljoenenstad Gujarat dreunen de machines onverhinderd door en werken de arbeiders voor een peulschil in mensonterende omstandigheden. Voor regisseur Rahul Jain, zelf een telg uit een rijke familie van Indiase textielindustriëlen, was het noodzakelijk om het harde labeur vast te leggen. Een hypnotiserende ‘soundtrack’ van het dreunen van de machines met betoverende shots van een bijna perverse schoonheid worden afgewisseld met beelden uit het leven van de arbeiders die je terug naar de realiteit brengen.
In 2009 verstopte de Amerikaanse kunstenaar Ed Ruscha een grote valse steen – die hij Rocky II doopte – in de Mojave-woestijn. Terloops wenst hij scenarioschrijver Pierre Bismuth geluk met zijn zoektocht naar de steen. Bismuth pikt de handschoen op en gaat op geheel eigen wijze op zoek naar de steen. Where is Rocky II? is een heerlijke, onconventionele documentaire die Bismuth zelf omschrijft als ‘fake-fiction’.
In 2010 wordt een uiterst vernuft computervirus ontdekt: STUXNET. Het zeer geavanceerde stukje software lijkt echter met één heel welbepaald doel ontwikkeld te zijn: het vernietigen van een specifiek type Iraanse uraniumverrijkingscentrifuges. Al snel blijkt zowel de CIA als de Israëlische Mossad betrokken. Oscarwinnaar Alex Gibney brengt een intrigerende en razend spannende spionagethriller.
Een kindje ter wereld brengen is ongetwijfeld een van de meest intense ervaringen van het leven. Plaats deze belevenis in een context van armoede en dichtbevolktheid, maar ook van optimisme en doorzettingskracht, en je belandt in de emotionele rollercoaster Motherland. Waarschijnlijk een van de intiemste, maar ook meest krachtige films die u te zien zal krijgen. Motherland werd bekroond op het prestigieuze Sundance Filmfestival.
Prof. Christophe Matthys (UZ Leuven) presenteert op DOCVILLE zijn idee van een ‘Belgisch dieet’. Gedaan met de modedieeten, superfoods en glutenvrij: wat kunnen wij en onze kinderen vanuit wetenschappelijk oogpunt best eten of niet eten? Prof. Matthys (zelf vader) houdt ook rekening met haalbaarheid en smaak en is zelf grote fan van ‘nood-gerechten’, zijnde lekkere maaltijden die je in een kwartier op tafel tovert voor het hongerige grut. Samen met chef-kok Manuele Vandeneynde, ontwikkelt hij speciaal voor DOCVILLE een aantal gezonde, betaalbare, haalbare gerechten die deelnemers aan de workshop ook effectief klaarmaken in de leskeukens van CVO/VTI Leuven.
Iedereen is steeds op zoek naar geluk. Maar is het mogelijk om je eigen geluk te verbeteren? Gerenommeerd grafisch designer Stefan Sagmeister gaat de uitdaging aan en zal proberen gelukkig te worden door middel van een aantal experimenten, die vaak aangehaald worden in de populaire psychologie. Maken meditatie, therapie of medicatie mensen gelukkiger? The Happy Film doet dit in elk geval voor minstens anderhalf uur.
Hoe fake je een oude en dure Bordeauxwijn? Mix een paar wijnen door elkaar, duw er een kurk in, plak het juiste etiket erop en klaar. Helaas, zo simpel is het niet. Of wel? Rudy Kurniawan kreeg het alvast meermaals voor elkaar. Hij bedroog jarenlang de hele wijnwereld. Sour Grapes vertelt het spannende relaas van het grootste wijn-fraude- verhaal aller tijden – of toch waar we weet van hebben … De film toont de bittere kant van de wijnwereld: een wereld die niet alleen gekenmerkt wordt door goede smaak, maar ook door de soms onwerkelijke som geld die naïeve wijnliefhebbers bereid zijn uit te geven omwille van status eerder dan smaak. Een moderne versie van de fabel De Nieuwe Kleren van de Keizer!
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
In een periode dat religie vooral de wrange bijsmaak heeft van extremisme, komt Oscarwinnend regisseur Thomas Lennon met een verrassend enthousiaste en bruisende exploratie van wat geloof betekent voor de mens. Een wereldwijde samenwerking tussen niet minder dan 40 filmcrews brengt een gevarieerd en dynamisch portret van geloof als een intense en gevarieerde menselijke ervaring.
Bestaat de ware liefde? Bekroond regisseur Alma Har’el zoekt een antwoord op deze ultieme levensvraag aan de hand van drie authentieke liefdesverhalen. Via een geslaagde combinatie van fictie en realiteit zorgt ze voor een erg elegant en origineel antwoord; een totaalervaring versterkt door de schitterende muziek van Flying Lotus. Shia LaBeouf was alvast overtuigd en droeg zijn steentje bij als producer.
10 jaar na de dood van Chileens dictator Pinochet, brengt Leuvens regisseur Andres Lubbert het verhaal van één van de vele mensen wiens leven geraakt is door deze woelige periode, zijn eigen vader. Een verhaal dat niet enkel vertelt over en terugkeert naar het verleden, maar dat ook de impact toont die het verleden heeft tot op vandaag. Het verhaal van een vader die op zoek is naar innerlijke rust. Maar ook een verhaal van een een zoon, op zoek naar een open en oprechte dialoog met zijn eigen vader en antwoorden op zijn vragen.
Laat je meeslepen in het boeiende verhaal achter de legendarische band The Stooges, met onder meer commentaar van de al even legendarische frontman Iggy Pop. Regisseur van dienst is niemand minder Jim Jarmusch (Coffee and Cigarettes, Only Lovers Left Alive, Paterson), die zijn documentaire zelf omschrijft als “een liefdesbrief aan mogelijks de grootste band in de geschiedenis van de rock ’n’ roll”.
Moet goede wijn duur zijn? Heb jij de neus die er de million dollar bottle kan uithalen? Ontdek het samen met Our Daily Bottle Wine Club die je zintuigen op de proef stellen. Leer de verschillende smaak- en geurcompenten van wijn herkennen en benoemen. Wat maakt een Bordeaux of bourgogne verschillend? Proef je een terroir? Maakt een jaargang nu echt zoveel uit? Na het leren herkennen proeven we natuurlijk van de wijnen. Als afsluiter nippen we van een fles die normaalgezien ver, zeer ver, boven (alvast ons) budget valt.
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
'Houston, We have a Problem!' onderzoekt één van de minder bekende mythes over de eerste maanlanding: het feit dat Amerika hierin voornamelijk geslaagd is door een Joegoslavisch ruimtevaartprogramma over te kopen. Te vreemd om waar te zijn? Regisseur Virc neemt je mee in een ijzersterk en verbazingwekkend onderzoek waaruit blijkt dat alles kan. Of toch niet?
Het bizarre verhaal van een stuntman die met zijn auto een rivier over wil springen werd nog meer bizar toen een muzikant er een volledig, ronduit geweldig, album aan wijdde. Regisseur John gaat nog verder in deze hilarische opeenvolging en maakte er een zeer eigenzinnige documentaire over: 'Aim for the Roses'. Een niet te missen film die in recensies wereldwijd de zotste, raarste, wildste en slimste documentaire in jaren wordt genoemd.
'The Bomb' plaatst je als kijker in het hart van de onvoorstelbare kracht van nucleaire wapens - de gevaarlijkste machines ooit gebouwd door de mens. Van de Trinity Test in 1945 tot de huidige stand van nucleaire wapentechnologie verkent deze intense filmervaring de fascinatie die kernwapens oproepen. Hun immense doodskracht is immers onvergelijkbaar, waardoor ze een donkere aantrekkingskracht uitstralen. Deze non-narratieve documentaire brengt een verrassend intense totaalervaring die je volledig van je sokken blaast.
De internationale markt van documentaire films is in volle evolutie. Televisiezenders vormden lange tijd de belangrijkste afzetmarkt, maar hebben steeds minder zendtijd en geld over voor documentaire films. Zijn er nieuwe spelers die nieuwe opportuniteiten bieden?
Samen met de Davidsfonds Academie stelde DOCVILLE een uniek dagprogramma samen. De dag begint met onthaal met koffie & koffiekoeken, wordt geïntroduceerd door programmator van het festival mét rondleiding door de nieuwe zalen van het Vesaliuscomplex. Twee films staan er op het programma met uitgebreide nabesprekingen. Ook een broodjeslunch wordt voorzien. Tot slot krijgt iedere deelnemer een "goodie bag" van het festival mee.
In deze Belgische co-productie vertrekt Raoul Peck van een tekst van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren ‘60 verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De film is een treffend betoog op basis van archiefbeelden, filmfragmenten en actuele nieuwsbeelden aan elkaar gepraat door de bezwerende stem van Samuel L. Jackson.
In de nasleep van iedere oorlog duiken er telkens weer geruchten op van omkoping, belangenvermenging en onethisch winstbejag. Een schimmige wereld van wapenhandelaars, van corruptie, hebzucht, smeergeld en achterkamers.
1 augustus 1966. Op de rustige campus van de Texas University klinken er plots geweerschoten. Een verwarde man heeft zich verschanst achter de klokkentoren bovenop het hoofdgebouw. Hij opent het vuur en schiet op willekeurige voorbijgangers. Er volgen een intense 1,5 uur van angst, minutieus gereconstrueerd door toenmalige slachtoffers en getuigen: de jongen die net voorbijfietste, een journalist, de aansnellende agenten, een zwangere vrouw …
Anita, Rita, Ricardo en Andrés zijn ruim de 40 gepasseerd maar gaan nog steeds naar een school voor kinderen met het syndroom van Down. Ze zijn klaar om op eigen benen te staan maar hun omgeving weet niet wat gedaan met al die verlangens. Regisseur Maite Alberdi observeert de ‘jongvolwassenen’ in hun omgeving met veel empathie en mededogen en lardeert het verhaal van hun groeiende frustratie met de nodige komische, liefdevolle momenten.
'Houston, We have a Problem!' onderzoekt één van de minder bekende mythes over de eerste maanlanding: het feit dat Amerika hierin voornamelijk geslaagd is door een Joegoslavisch ruimtevaartprogramma over te kopen. Te vreemd om waar te zijn? Regisseur Virc neemt je mee in een ijzersterk en verbazingwekkend onderzoek waaruit blijkt dat alles kan. Of toch niet?
Het bizarre verhaal van een stuntman die met zijn auto een rivier over wil springen werd nog meer bizar toen een muzikant er een volledig, ronduit geweldig, album aan wijdde. Regisseur John gaat nog verder in deze hilarische opeenvolging en maakte er een zeer eigenzinnige documentaire over: 'Aim for the Roses'. Een niet te missen film die in recensies wereldwijd de zotste, raarste, wildste en slimste documentaire in jaren wordt genoemd.
'The Bomb' plaatst je als kijker in het hart van de onvoorstelbare kracht van nucleaire wapens - de gevaarlijkste machines ooit gebouwd door de mens. Van de Trinity Test in 1945 tot de huidige stand van nucleaire wapentechnologie verkent deze intense filmervaring de fascinatie die kernwapens oproepen. Hun immense doodskracht is immers onvergelijkbaar, waardoor ze een donkere aantrekkingskracht uitstralen. Deze non-narratieve documentaire brengt een verrassend intense totaalervaring die je volledig van je sokken blaast.
Amerikanen en BBQ horen bij elkaar zoals brood en boter. Binnen Amerika is het met stip de Texanen die alles op alles zetten op zoek naar het perfecte stukje slow roasted meat. For the Love of Meat bezoekt enkele van de top "BBQ Pit-Masters" uit Texas en gaat na wat hun geheim is om de perfectie na te streven. Een film om duimen en vingers van af te likken.
Op de basisschool in het Brabantse dorp Hapert geeft juf Kiet les in de instroomklas aan kinderen van asielzoekers. Hun trauma’s en onzekerheden uiten zich soms in angst en agressie maar in de zorg van de immer geduldige juf Kiet kunnen ze terug kind zijn en spelen. De Kinderen van Juf Kiet is een pracht van een film, een ode aan de weerbaarheid van het kind en de tomeloze inzet en toewijding van juf Kiet, de juf die je ieder kind toewenst.
Subculturen verdwijnen vaak terug even snel als ze opkomen. De Mod cultuur lijkt daarop een uitzondering. Naast Londen en Glasgow heeft zelfs Tokyo zijn eigen Mod scene. Deze trilogie van muziekdocumentaires toont wat deze subcultuur precies inhoudt en hoe ze zo populair blijft. Ontdek zelf wat mensen aantrekt in de muziek en de mode van de Mods.
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
Gespekt met heerlijke beelden die terecht legendarisch zijn, brengt Harry Benson: Shoot First een eerlijk portret van de man achter heel wat iconische foto’s. Een man die bijna alles opgaf voor dat ultieme beeld, want “een mooie foto kan nooit opnieuw genomen worden”. Vol zelfspot en zelfrelativering grasduint de ondertussen 86-jarige workaholic door zijn werk.
Op de Faeröereilanden – een eilandengroep in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland – leven de eilandbewoners al eeuwen van wat de natuur hen te bieden heeft: zeemeeuwen en walvissen. Maar het voortbestaan van deze manier van leven wordt langs alle fronten bedreigd. Schots regisseur Mike Day kreeg voor deze visueel overdonderende documentaire de prijs voor Beste Opkomend Filmmaker op Hot Docs.
Naast zijn werk voor Studio Brussel mag muzikale duizendpoot Lefto overal ter wereld als DJ aan de slag. In LeFtO – in Transit toont hij ons op zijn manier enkele van de grootste steden ter wereld. Verwacht geen reistips over de typische bezienswaardigheden, maar wel over de underground scene in deze steden. Ervaar zelf hoe LeFtO aan de grote verscheidenheid in zijn muzieksmaak komt.
Texas ... de spreekwoordelijke hoofdstad van de barbecue? Misschien, maar ook in België staan we inmiddels ons mannetje. Sticky Fingers BBQ, hét mekka voor liefhebbers van de low & slow barbecue in België, serveert een tasting van hun ‘best offs’. Ribs, pulled pork, Texas brisket, coleslaw met homemade limonade of bier. Leuven is heel even Texas.
Een kindje ter wereld brengen is ongetwijfeld een van de meest intense ervaringen van het leven. Plaats deze belevenis in een context van armoede en dichtbevolktheid, maar ook van optimisme en doorzettingskracht, en je belandt in de emotionele rollercoaster Motherland. Waarschijnlijk een van de intiemste, maar ook meest krachtige films die u te zien zal krijgen. Motherland werd bekroond op het prestigieuze Sundance Filmfestival.
'Walk With Me' biedt een nooit eerder geziene toegang tot een Zen Boeddhistische gemeenschap van mensen die al hun ‘aardse’ bezittingen hebben opgegeven. Hun leven staat volledig in teken van mindfulness, een levenskunst die de wereldberoemde leraar Thich Nhat Hanh hen probeert bij te brengen. Treed samen met Benedict Cumberbatch – de verteller van de film – in een wereld van bewustwording, maar ook van vragen en praktische beslommeringen.
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
DDe term ‘experimentele film’ lijkt voor sommigen een highbrow kwaliteitslabel, voor anderen misschien eerder een beleefd eufemisme voor slechte film Wat is de betekenis van deze toch-wel-vage term? En waarom is de experimentele film vandaag zo moeilijk te vinden? Regisseur Brecht Debackere zoekt een antwoord via de geschiedenis van EXPRMNTL – ooit een legendarische filmfestival. En vandaag ook de naam van een fascinerende documentaire.
Iedereen is steeds op zoek naar geluk. Maar is het mogelijk om je eigen geluk te verbeteren? Gerenommeerd grafisch designer Stefan Sagmeister gaat de uitdaging aan en zal proberen gelukkig te worden door middel van een aantal experimenten, die vaak aangehaald worden in de populaire psychologie. Maken meditatie, therapie of medicatie mensen gelukkiger? The Happy Film doet dit in elk geval voor minstens anderhalf uur.
Wat oorspronkelijk een gewone making of van Nick Cave’s nieuwe plaat Skeleton Tree moest worden, werd na de onverwachte dood van diens zoon ongewild een intens portret van een lijdende artiest. Met een unieke combinatie van een creatief proces en een persoonlijke tragedie, geeft One More Time with Feeling je de kans om je mee te laten slepen in de wereld van Nick Cave & the Bad Seeds.
Arno Hintjens hoeft weinig introductie, de enigmatische rocklegende trekt na een gevulde carrière van 40 jaar nog steeds volle concertzalen. Gentse regisseur Pascal Poissonnier slaagde erin om twee jaar lang de zanger te volgen en kon zo meekijken in het dansende, dwarse en dwangmatige hoofd van Arno.
Velen dromen erover, slechts weinigen doen het echt. Laat staan vijf jaar aan een stuk. Rolf en zijn gezin vertrekken op wereldreis. Niet zozeer om het avontuur, maar vooral als spirituele reis op zoek naar de zin van het leven. Gefilmd met één camera en zonder crew brengt Down-to-Earth niet enkel het relaas van een gezin dat wil loskomen van de consumptiemaatschappij, maar brengt vooral een ode aan de natuur, aan intrigerende ontmoetingen en aan verbintenis met anderen.
De 13-jarige Magnus wil wereldkampioen schaken worden. Hij verbaast de wereld door op zijn 25ste tegelijkertijd én geblinddoekt ’s werelds 10 beste spelers te verslaan. Regisseur Benjamin Ree zoomt in op de kracht die Magnus zo uitzonderlijk maakt: zijn intuïtie. Een verbazingwekkende film die toont dat genialiteit vaak niets te maken heeft met analyse, maar alles met gevoel.
Vandaag wil iedereen steeds gezonder leven. Maar wat eet je dan best? De antwoorden zijn zo divers dat je er ziek van zou worden. In Defense of Food is een documentaire gebaseerd op het gelijknamige boek van award-winnend journalist Michael Pollan, waarin hij onderzoekt wat mensen nu best eten. Schuif even alle voedingsgoeroes opzij en ga mee aan tafel met de erg down-to-earth argumenten van Pollan.
Hoe fake je een oude en dure Bordeauxwijn? Mix een paar wijnen door elkaar, duw er een kurk in, plak het juiste etiket erop en klaar. Helaas, zo simpel is het niet. Of wel? Rudy Kurniawan kreeg het alvast meermaals voor elkaar. Hij bedroog jarenlang de hele wijnwereld. Sour Grapes vertelt het spannende relaas van het grootste wijn-fraude- verhaal aller tijden – of toch waar we weet van hebben … De film toont de bittere kant van de wijnwereld: een wereld die niet alleen gekenmerkt wordt door goede smaak, maar ook door de soms onwerkelijke som geld die naïeve wijnliefhebbers bereid zijn uit te geven omwille van status eerder dan smaak. Een moderne versie van de fabel De Nieuwe Kleren van de Keizer!
Ben jij de volgende Magnus Carlsen? Neem dan zeker deel aan het vriendschappelijk tornooi snelschaken (partij van max. 10 minuten) voor kinderen (<12). Een versnapering en drankje worden voorzien door het festival, evenals de allereerste DOCVILLE schaaktrofee. Onder begeleiding van René Creemers van Leuven Centraal vzw.
In 2006 won het prachtige 'March of the Penguins' verdiend de Oscar voor Beste Documentaire. Regisseur Luc Jacquet keert terug met een even verbluffend vervolg, met deze keer een jong pinguïnnetje als centraal personage. We volgen de schattige kleine pinguïn die voor het eerst zijn roeping voelt en vertrekt op een ijzige reis vol gevaar en obstakels.
Als je bij één film een hand door het scherm zou willen steken, dan was het bij deze fascinerende reis langs de verrassend onbekende wereld van fruitjagers. Bekroond filmmaker Yung Chang neemt je mee op een culturele fruitreis. Hij ontdekt niet alleen véél fruit, maar ook wat het betekent om fruitjager te zijn. Het is immers hallucinant wat sommige mensen over hebben voor (het vinden van) het perfecte fruit …
Hoe ruim de selectie van exotische vruchten bij je lokale hypermarkt ook mag lijken: het is maar een fractie van het beschikbare fruit dat in de rest van de wereld wordt gegeten. In samenwerking met BUD Holland (een van de belangrijkste importeurs van exotisch fruit & groenten in Europa) laat het festival je proeven van een selectie van fruit waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord, laat staan geproefd.
Burn-out, bore-out, fade-out, depressie… Het is een hot topic de laatste jaren: de moeilijke relatie tussen werk en leven. From Business to Being is niet zozeer een aanklacht, maar vooral een inspirerende zoektocht. Drie managers zoeken elk op hun eigen manier weg naar meer enthousiasme en authenticiteit in hun leven en hun werk. Een film die je stil doet staan bij je eigen leven en misschien wel hoop en inspiratie geeft over hoe het anders kan.
Anita, Rita, Ricardo en Andrés zijn ruim de 40 gepasseerd maar gaan nog steeds naar een school voor kinderen met het syndroom van Down. Ze zijn klaar om op eigen benen te staan maar hun omgeving weet niet wat gedaan met al die verlangens. Regisseur Maite Alberdi observeert de ‘jongvolwassenen’ in hun omgeving met veel empathie en mededogen en lardeert het verhaal van hun groeiende frustratie met de nodige komische, liefdevolle momenten.
Een volwassen adelaar kan tot wel 7 kg wegen en is dus geen vogeltje om zomaar op je arm te houden. Aisholpan, een 13-jarig meisje, deinst er nochtans niet voor terug. Ze besluit om een vrouwelijke adelaarsjager te worden, tegen de (mannelijke) traditie in. Filmmaker Otto Bell combineert in The Eagle Huntress een adembenemende cinematografie van een onwerkelijk prachtig landschap met een hartverwarmend verhaal over veranderende sociale structuren.
'Houston, We have a Problem!' onderzoekt één van de minder bekende mythes over de eerste maanlanding: het feit dat Amerika hierin voornamelijk geslaagd is door een Joegoslavisch ruimtevaartprogramma over te kopen. Te vreemd om waar te zijn? Regisseur Virc neemt je mee in een ijzersterk en verbazingwekkend onderzoek waaruit blijkt dat alles kan. Of toch niet?
Onze relatie privé-werk komt steeds meer onder druk te staan. Burn-out, bore-out, depressie zijn fenomenen die niet meer te ontkennen zijn in onze samenleving. Nav de documentaire gaan o.a. Bregje Hofstede, schrijfster van het boek De herontdekking van het lichaam. Over burn-out en Dr. Jan Vandenbergen, die vanuit de CM (Christelijke Mutualiteiten) een lans breekt om burn-out als werk gerelateerde ziekte te erkennen, met elkaar in gesprek. Andere namen voor het debat worden later bekend gemaakt.
Slechts weinig dingen op aarde zijn zo wonderbaarlijk en levensbelangrijk als zaden. Sinds het begin van de mensheid worden ze gekoesterd, deze kleine spikkeltjes vol leven, die de bron zijn van alle bestaan. Als kleine tijdscapsules bevatten ze de geschiedenis van hele culturen en bieden ze ons de oergrondstoffen van onze voeding, kleding en medicatie. Kortom, ze zijn de kiemen van het leven zelf. Waarom gaan we er dan soms zo onzorgvuldig mee om?
Een Palestijnse dierenarts probeert in de zoo waar hij werkt de giraffen te vervangen die zijn omgekomen. Maar hoe kan de enige dierentuin in bezet gebied meer plaats creëren voor zijn dieren, als zelfs de mensen wonen in een gesloten omgeving? Kunnen de giraffen een eerste stap vormen in het overwinnen van een conflict tussen mensen? Een geheel andere inkijk op het Israelisch-Palestijns conflict.
“Before the world became the world, it was an egg. Inside the egg was dark. The rat nibbled the egg and let the light in. And the world began”, stelt de opening van Rat Film. Een film die vanuit het wereldbeeld van de rat de stad Baltimore laat zien. Zoals elke grootstad heeft Baltimore immers een rattenprobleem. Of is het een mensenprobleem? Want wie zit er eigenlijk gevangen in een kooi? De rat of de mens?
Toenemende werkdruk, operatiekamers die overbezet zijn en chirurgen die meer en meer uren moeten presteren. Twee jaar lang volgde de Belgische regisseur Jérôme Le Maire een team Franse artsen in de operatiekamers van een bekend Parijs ziekenhuis, en hij kwam terug met een hallucinant verslag. Burning Out luidt de alarmbel en maakt pijnlijk duidelijk dat het zo niet verder kan.
Regisseur Joakim Demmer was verbouwereerd toen hij op de luchthaven in Ethiopië een paradox zag: uitgeputte arbeiders waren voeding bestemd voor export naar Europa aan het inladen, terwijl een ander team voedselhulp aan het uitladen was. Zijn verbijstering zou al snel plaatsmaken voor woede. Woede over het onrecht land grabbing, niets minder dan een moderne vorm van kolonisatie.
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
Belgische kunstenaar Jan Fabre heeft de eer om als eerste nog levende kunstenaar een grootschalige tentoonstelling te mogen organiseren in het gerenommeerde State Hermitage Museum in Sint-Petersburg in Rusland. Maar daar komt heel wat bij kijken. Regisseur Wannes Peremans biedt een unieke inkijk zowel in het reilen en zeilen van één van de belangrijkste musea ter wereld, als in het persoonlijke leven van Jan Fabre.
De excentrieke leraren John en Amanda gaan, na bijna 50 jaar lesgeven aan de kostschool Headfort, op pensioen. Ze hebben altijd met passie lesgegeven volgens hun eigen mantra “Reading. Rithmetic. Rock-‘n-roll!” Het is onmogelijk om niet mee te leven met deze leraren die hun beroep vol passie uitoefenen in een unieke omgeving. Bekroonde regisseurs Neasa Ní Chianáin en David Rane brengen een welgekomen, meeslepende positieve noot uit de wereld van onderwijs.
Wat als iedereen een onvoorwaardelijk basisinkomen zou krijgen? Zouden mensen dan nog werken? Of is de vrees dat we allen liever lui voor tv liggen terecht? En zou de staat dit allemaal wel kunnen betalen? Wat zijn de gevolgen vanuit economisch, politiek en ethisch standpunt. Tot voor kort volledig onbespreekbare vragen, maar vandaag de dag meer aanwezig dan ooit.
Leuven, begin jaren 70. Het stof van de studentenrevolte is gaan liggen. Het heeft de stad een flinke reputatie gegeven als broeinest van kritische tegenstemmen en activisten van allerlei pluimage. Studenten zijn niet alleen politiek, maar ook cultureel geëgageerd; ze maken muziek, organiseren concerten en openen cafe’s. Een nieuwe golf Angelsaksische bands bereikt het vasteland: de nieuwe folkies, protest-songsschrijvers en rockers inspireren de geesten.
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
In een verlaten huis wordt het lichaam gevonden van een vrouw. Naast haar lichaam liggen honderden klokhuizen en een dagboek, waarin de vrouw haar laatste maanden minutieus beschrijft. In haar dagboek waarschuwt ze de eventuele lezer dat wanneer haar lichaam gevonden wordt, de politie moet verwittigd worden. Niet de lokale sheriff, want die zit mee in het complot, maar de FBI. Een reconstructie van een uiterst bizar verhaal.
In een periode dat religie vooral de wrange bijsmaak heeft van extremisme, komt Oscarwinnend regisseur Thomas Lennon met een verrassend enthousiaste en bruisende exploratie van wat geloof betekent voor de mens. Een wereldwijde samenwerking tussen niet minder dan 40 filmcrews brengt een gevarieerd en dynamisch portret van geloof als een intense en gevarieerde menselijke ervaring.
Nooit eerder keken we meer porno als nu. De komst van websites met amateurvideo’s zorgt voor grote veranderingen in de porno-industrie. Achter heel wat van deze websites zit namelijk geen amateurs, maar één grote multinational. Hoe kon een groep van computerprogrammeurs zonder enige ervaring de hele industrie voor volwassenen hijacken? En wat zijn de gevolgen? Regisseuse en voormalig pornoster Ovidie zoekt het uit.
John McAfee werd wereldberoemd én steenrijk toen hij de bekendste antivirussoftware ooit op de markt bracht. Helaas werd hij ook knettergek. Nanette Burstein ('The Kid Stays in the Picture') was net als velen gefascineerd door de bizarre levensloop van McAfee en gaat op onderzoek. Wat doet roem en geld met de psyche van een mens? Wat ze ontdekt tart alle verbeelding …
Iedereen is steeds op zoek naar geluk. Maar is het mogelijk om je eigen geluk te verbeteren? Gerenommeerd grafisch designer Stefan Sagmeister gaat de uitdaging aan en zal proberen gelukkig te worden door middel van een aantal experimenten, die vaak aangehaald worden in de populaire psychologie. Maken meditatie, therapie of medicatie mensen gelukkiger? The Happy Film doet dit in elk geval voor minstens anderhalf uur.
In een periode dat religie vooral de wrange bijsmaak heeft van extremisme, komt Oscarwinnend regisseur Thomas Lennon met een verrassend enthousiaste en bruisende exploratie van wat geloof betekent voor de mens. Een wereldwijde samenwerking tussen niet minder dan 40 filmcrews brengt een gevarieerd en dynamisch portret van geloof als een intense en gevarieerde menselijke ervaring.
Ulrich Seidl, de meester van de beeldschone maar ongemakkelijke documentaire, buigt zich over het fenomeen van de trofeejacht van blanke toeristen in Afrika. In gestileerde tableaus en met zijn gebruikelijke vileine humor brengt hij het proces van deze zinloze moordpartijen in beeld en probeert hij zicht te krijgen op hun drijfveren.
“Robots zullen de volgende ‘mensen’-soort op Aarde zijn en die dag komt er misschien wel sneller aan dan je denkt.” Voor al wie nu meewarig zijn hoofd schudt en dit toch niet gelooft, kan Machine of Human Dreams een echte eye-opener zijn. Zullen robots ooit ‘echt’ intelligent zijn? En zullen wij ooit artificiële intelligentie aanvaarden? Roy Cohen zoekt naar antwoorden …
Hoe kunnen gewone burgers zich verzetten tegen IS? De groepering ‘Raqqa is Being Slaughtered Silently’ gebruikt een aparte vorm van oorlogsvoering in de strijd tegen IS: journalistiek. Oscargenomineerd regisseur Matthew Heineman (Cartel Land) volgt hen in hun moedige poging de propaganda die de terroristen verspreiden, te weerleggen. De impact op de levens van de activisten is dan ook heel groot.
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
Elk land heeft zijn lokale idolen en zijn superfans, maar in Japan gaan ze – zoals wel vaker – nog een stapje verder. De ‘idols’ zijn jonge tienermeisje die zelden zelf zingen of een instrument bespelen, maar immens populair zijn wegens hun ‘schattige en onschuldige’ uitstraling. En hun superfans? Die stellen hun leven volledig in het teken van hun favoriete ‘idol’.
De tragische cultfiguur Mark Linkous, de drijvende kracht achter de groep Sparklehorse, leidde een dramatisch leven met veel ups en down, wat reflecteerde in zijn muziek. Hij was een bescheiden man, een echte gentleman maar hij worstelde met verslaving en zware depressies, die hem uiteindelijk tot zelfmoord dreven.
Research Roulette is een niet-te-missen uitsmijter bij de Weten & Geweten reeks op DOCVILLE. Geen filmvertoning, maar een reeks korte presentaties, filmpjes en lezingen door een team specialisten, onder leiding van Dirk Draulans. Research Roulette brengt je zo in sneltempo op de hoogte van de stand van recent wetenschappelijke toponderzoek in België. Een unieke inkijk in een fascinerende wereld. Research Roulette wordt ingeleid door rector Rik Torfs.
De 13-jarige Magnus wil wereldkampioen schaken worden. Hij verbaast de wereld door op zijn 25ste tegelijkertijd én geblinddoekt ’s werelds 10 beste spelers te verslaan. Regisseur Benjamin Ree zoomt in op de kracht die Magnus zo uitzonderlijk maakt: zijn intuïtie. Een verbazingwekkende film die toont dat genialiteit vaak niets te maken heeft met analyse, maar alles met gevoel.
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
De tweeling Eden en Leandro wordt veel te vroeg geboren, na nog geen 6 maanden zwangerschap. Vanaf hun eerste levensuren vechten de piepkleintjes samen met hun moeder Laurence in een moderne afdeling neonatologie. Omgeven door buisjes en machines, maar ook door een bezorgde medische stad proberen de kleintjes grote problemen – bv met hun ademhaling of interne bloeidingen – te overwinnen.
Gespekt met heerlijke beelden die terecht legendarisch zijn, brengt Harry Benson: Shoot First een eerlijk portret van de man achter heel wat iconische foto’s. Een man die bijna alles opgaf voor dat ultieme beeld, want “een mooie foto kan nooit opnieuw genomen worden”. Vol zelfspot en zelfrelativering grasduint de ondertussen 86-jarige workaholic door zijn werk.
1 augustus 1966. Op de rustige campus van de Texas University klinken er plots geweerschoten. Een verwarde man heeft zich verschanst achter de klokkentoren bovenop het hoofdgebouw. Hij opent het vuur en schiet op willekeurige voorbijgangers. Er volgen een intense 1,5 uur van angst, minutieus gereconstrueerd door toenmalige slachtoffers en getuigen: de jongen die net voorbijfietste, een journalist, de aansnellende agenten, een zwangere vrouw …
Velen voelen zich geroepen, maar weinigen zijn uitverkoren. Het maken in Hollywood blijft voor veel mensen dé ultieme droom, ook voor de vijf mensen die regisseur Mike Ott volgt in California Dreams. Op komische wijze en met een smakelijke mix van fictie en realiteit fileert regisseur Mike Ott de keerzijde van de medaille van deze ultieme ‘American Dream’. California Dreams wekt medelijden op, maar werkt zeker ook op de lachspieren van de kijker.
Bestaat de ware liefde? Bekroond regisseur Alma Har’el zoekt een antwoord op deze ultieme levensvraag aan de hand van drie authentieke liefdesverhalen. Via een geslaagde combinatie van fictie en realiteit zorgt ze voor een erg elegant en origineel antwoord; een totaalervaring versterkt door de schitterende muziek van Flying Lotus. Shia LaBeouf was alvast overtuigd en droeg zijn steentje bij als producer.
In deze Belgische co-productie vertrekt Raoul Peck van een tekst van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren ‘60 verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De film is een treffend betoog op basis van archiefbeelden, filmfragmenten en actuele nieuwsbeelden aan elkaar gepraat door de bezwerende stem van Samuel L. Jackson.
Vandaag wil iedereen steeds gezonder leven. Maar wat eet je dan best? De antwoorden zijn zo divers dat je er ziek van zou worden. In Defense of Food is een documentaire gebaseerd op het gelijknamige boek van award-winnend journalist Michael Pollan, waarin hij onderzoekt wat mensen nu best eten. Schuif even alle voedingsgoeroes opzij en ga mee aan tafel met de erg down-to-earth argumenten van Pollan.
Door de ogen van de kinderen die op het punt staan om volwassen te worden, brengt regisseur Simon Gillard het nomadische leven van het kleurrijke West-Afrikaanse Fulani volk tot leven. Een erg zintuigelijke film die je helemaal meeneemt naar West-Afrika, waar je het stof van de savanne bijna kan proeven op de lippen en de zon voelt branden op de huid.
Het heilige water uit de titel verwijst naar Kunyaza – de vrouwelijke ejaculatie. De extravagante radiopersoonlijkheid Vestine wil er het fijne van weten en wil dat deze Rwandese seksuele traditie in ere blijft gehouden. Zo wil ze ook aandacht voor het Gukuna ritueel, waarbij jonge vrouwen zichzelf voorbereiden op seks door middel van kruiden en massage.
Nooit eerder keken we meer porno als nu. De komst van websites met amateurvideo’s zorgt voor grote veranderingen in de porno-industrie. Achter heel wat van deze websites zit namelijk geen amateurs, maar één grote multinational. Hoe kon een groep van computerprogrammeurs zonder enige ervaring de hele industrie voor volwassenen hijacken? En wat zijn de gevolgen? Regisseuse en voormalig pornoster Ovidie zoekt het uit.
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
Canvas, partner van DOCVILLE sinds mensenheugnis en de documentaire film zeer genegen, presenteert ieder jaar een eigen programma op het festival. Dit jaar viel de keuze op 4x7. 4x7 is een documentaire reeks waarbij elke aflevering bestaat uit 4 korte documentaires van 7 minuten. Die hebben één ding gemeen: het zijn dwingende verhalen die de maker om een of andere reden moét vertellen.
“Alle regeringen liegen,” was de onheilspellende lijfspreuk van de legendarische Amerikaanse onderzoeksjournalist I.F. Stone. Hij was de inspiratiebron voor enkele hardnekkige journalisten die diepgravend, onafhankelijk onderzoek willen voeren, iets waar de grote mainstream media tijd noch geld aan willen besteden.
Een panel van experts (voedingsleer, allergieën, HACCP ...) beantwoordt al uw vragen over eten: mag je spinazie nu wel of niet invriezen? Helpt selderij tegen impotentie? Is riet- suiker gezonder dan bietsuiker? Zeezout beter dan steenzout? Rode wijn nu goed of slecht voor het hart? Zijn superfoods echt zo super?
In Rusland is alles mogelijk op de weg en dus rijdt iedereen er rond met een dashcam: het is een verzekering tegen ongewettigde schadeclaims, maar ook tegen corrupte politieagenten. Het hoofdpersonage van deze lange trip van dashcam filmpjes is dan ook de Russische man en vrouw uit de straat, of liever op de weg. ‘Het leven zoals het is: Rusland’: rauw en ongefilterd, absurd en angstaanjagend.
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
Elk land heeft zijn lokale idolen en zijn superfans, maar in Japan gaan ze – zoals wel vaker – nog een stapje verder. De ‘idols’ zijn jonge tienermeisje die zelden zelf zingen of een instrument bespelen, maar immens populair zijn wegens hun ‘schattige en onschuldige’ uitstraling. En hun superfans? Die stellen hun leven volledig in het teken van hun favoriete ‘idol’.
Kan voetbal het verschil maken? 'L’Etranger' zoomt in op de coach en jonge voetballers van BX Brussels, het sociaal-sportief project van Vincent Kompany. Moussa – nog niet zolang geëmigreerd uit Senegal – is coach voor de jongens zowel op als naast het veld. 'L’Etranger' volgt hen langs winst en verlies, respect en cultuurverschillen, sportiviteit, ruzie en vriendschap. Slaagt Moussa erin om de groep bij elkaar te houden en resultaten te behalen? Of nemen de problemen de bovenhand?
Rond weinig hedendaagse regisseurs hangt een even groot aura als rond David Lynch, de man wiens familienaam een geheel eigen stijl ging definiëren. David Lynch – The Art Life is een intieme en uiterst creatieve reis doorheen het meesterlijk brein van David Lynch, wiens leven zelf als een bewegend excentrisch kunstwerk is. En natuurlijk doet deze documentaire dit in een geheel typerende ‘lynchiaanse’ stijl.
De excentrieke leraren John en Amanda gaan, na bijna 50 jaar lesgeven aan de kostschool Headfort, op pensioen. Ze hebben altijd met passie lesgegeven volgens hun eigen mantra “Reading. Rithmetic. Rock-‘n-roll!” Het is onmogelijk om niet mee te leven met deze leraren die hun beroep vol passie uitoefenen in een unieke omgeving. Bekroonde regisseurs Neasa Ní Chianáin en David Rane brengen een welgekomen, meeslepende positieve noot uit de wereld van onderwijs.
In navolging van het Deense project uit de documentaire Real Food for Real People startte Vredeseilanden met een proefproject in een aantal Vlaamse scholen, waaronder in Leuven. Het project Good Food @ School propageert een duurzaam voedingsbeleid door productie, bereiding en consumptie binnen het grondgebied van de betrokken stad te houden. Leerlingen van alle leeftijden worden op alle niveaus betrokken. Mevr. Annelies Houpline van Vredeseilanden en trekker van het project in Leuven komt samen met Mohamed Ridouani (Leuvense Schepen van Onderwijs en Leefmilieu), Laura Zuallaert (Real Food for Real People) en Kwinten De Paepe (o.v.) het project toelichten en de documentaire bespreken.
In 2006 won het prachtige 'March of the Penguins' verdiend de Oscar voor Beste Documentaire. Regisseur Luc Jacquet keert terug met een even verbluffend vervolg, met deze keer een jong pinguïnnetje als centraal personage. We volgen de schattige kleine pinguïn die voor het eerst zijn roeping voelt en vertrekt op een ijzige reis vol gevaar en obstakels.
Een volwassen adelaar kan tot wel 7 kg wegen en is dus geen vogeltje om zomaar op je arm te houden. Aisholpan, een 13-jarig meisje, deinst er nochtans niet voor terug. Ze besluit om een vrouwelijke adelaarsjager te worden, tegen de (mannelijke) traditie in. Filmmaker Otto Bell combineert in The Eagle Huntress een adembenemende cinematografie van een onwerkelijk prachtig landschap met een hartverwarmend verhaal over veranderende sociale structuren.
Regisseur Joakim Demmer was verbouwereerd toen hij op de luchthaven in Ethiopië een paradox zag: uitgeputte arbeiders waren voeding bestemd voor export naar Europa aan het inladen, terwijl een ander team voedselhulp aan het uitladen was. Zijn verbijstering zou al snel plaatsmaken voor woede. Woede over het onrecht land grabbing, niets minder dan een moderne vorm van kolonisatie.
De 13-jarige Magnus wil wereldkampioen schaken worden. Hij verbaast de wereld door op zijn 25ste tegelijkertijd én geblinddoekt ’s werelds 10 beste spelers te verslaan. Regisseur Benjamin Ree zoomt in op de kracht die Magnus zo uitzonderlijk maakt: zijn intuïtie. Een verbazingwekkende film die toont dat genialiteit vaak niets te maken heeft met analyse, maar alles met gevoel.
Hoe kunnen gewone burgers zich verzetten tegen IS? De groepering ‘Raqqa is Being Slaughtered Silently’ gebruikt een aparte vorm van oorlogsvoering in de strijd tegen IS: journalistiek. Oscargenomineerd regisseur Matthew Heineman (Cartel Land) volgt hen in hun moedige poging de propaganda die de terroristen verspreiden, te weerleggen. De impact op de levens van de activisten is dan ook heel groot.
In de textielfabrieken in de Indiase miljoenenstad Gujarat dreunen de machines onverhinderd door en werken de arbeiders voor een peulschil in mensonterende omstandigheden. Voor regisseur Rahul Jain, zelf een telg uit een rijke familie van Indiase textielindustriëlen, was het noodzakelijk om het harde labeur vast te leggen. Een hypnotiserende ‘soundtrack’ van het dreunen van de machines met betoverende shots van een bijna perverse schoonheid worden afgewisseld met beelden uit het leven van de arbeiders die je terug naar de realiteit brengen.
Prof. Christophe Matthys (UZ Leuven) presenteert op DOCVILLE zijn idee van een ‘Belgisch dieet’. Gedaan met de modedieeten, superfoods en glutenvrij: wat kunnen wij en onze kinderen vanuit wetenschappelijk oogpunt best eten of niet eten? Prof. Matthys (zelf vader) houdt ook rekening met haalbaarheid en smaak en is zelf grote fan van ‘nood-gerechten’, zijnde lekkere maaltijden die je in een kwartier op tafel tovert voor het hongerige grut. Samen met chef-kok Manuele Vandeneynde, ontwikkelt hij speciaal voor DOCVILLE een aantal gezonde, betaalbare, haalbare gerechten die deelnemers aan de workshop ook effectief klaarmaken in de leskeukens van CVO/VTI Leuven.
Vandaag wil iedereen steeds gezonder leven. Maar wat eet je dan best? De antwoorden zijn zo divers dat je er ziek van zou worden. In Defense of Food is een documentaire gebaseerd op het gelijknamige boek van award-winnend journalist Michael Pollan, waarin hij onderzoekt wat mensen nu best eten. Schuif even alle voedingsgoeroes opzij en ga mee aan tafel met de erg down-to-earth argumenten van Pollan.
“Alle regeringen liegen,” was de onheilspellende lijfspreuk van de legendarische Amerikaanse onderzoeksjournalist I.F. Stone. Hij was de inspiratiebron voor enkele hardnekkige journalisten die diepgravend, onafhankelijk onderzoek willen voeren, iets waar de grote mainstream media tijd noch geld aan willen besteden.
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
Na drie jaar aandringen kreeg de Duitse filmmaker Reiner Holzemer de toestemming om de Vlaamse modeontwerper Dries Van Noten te volgen in zijn werk en leven. Het resultaat is een intiem portret van een heel gepassioneerde, maar gereserveerde man die al 25 jaar meedraait aan de top van de modewereld zonder in te boeten op authenticiteit.
Wir Schaffen Das. Of niet? En aan welke voorwaarden en kosten? In een onthaalklas voor nieuwkomers vertolkt een leraar, een rol van Valentijn Dhaenens, de complexe houding van Europa ten opzichte van de vluchtelingencrisis. Stranger in Paradise is een niets ontziend filmessay over de manier waarop Europa omgaat met het geluksverlangen van de ander.
Met het einde in zicht, komen vaak grote levensvragen naar de voorgrond. Onderzoek leert dat palliatieve patiënten en hun familie vaak kampen met existentiële en spirituele vragen en dat hulpverleners niet altijd in staat zijn om te beantwoorden aan die vraag. In deze DOCVILLE + Sessie gaan we dieper in op dit aspect van palliatieve zorgen in Vlaanderen. Een debat in samenwerking met Perennis - Centrum voor Groei in Leven en Sterven en de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen.
Wat gaat er door het hoofd van de ouders wiens kind al jaren vermist is? Regisseur Mathijs Vleugels brengt op een creatieve en poëtische manier de onzekerheid en het gemis in beeld, en neemt de kijker op sleeptouw wanneer een laatste poging van de politie misschien licht kan werpen op de verdwijningszaak van de jongen Tim die sinds 2003 spoorloos is.
1 augustus 1966. Op de rustige campus van de Texas University klinken er plots geweerschoten. Een verwarde man heeft zich verschanst achter de klokkentoren bovenop het hoofdgebouw. Hij opent het vuur en schiet op willekeurige voorbijgangers. Er volgen een intense 1,5 uur van angst, minutieus gereconstrueerd door toenmalige slachtoffers en getuigen: de jongen die net voorbijfietste, een journalist, de aansnellende agenten, een zwangere vrouw …
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
Slechts weinig dingen op aarde zijn zo wonderbaarlijk en levensbelangrijk als zaden. Sinds het begin van de mensheid worden ze gekoesterd, deze kleine spikkeltjes vol leven, die de bron zijn van alle bestaan. Als kleine tijdscapsules bevatten ze de geschiedenis van hele culturen en bieden ze ons de oergrondstoffen van onze voeding, kleding en medicatie. Kortom, ze zijn de kiemen van het leven zelf. Waarom gaan we er dan soms zo onzorgvuldig mee om?
“Before the world became the world, it was an egg. Inside the egg was dark. The rat nibbled the egg and let the light in. And the world began”, stelt de opening van Rat Film. Een film die vanuit het wereldbeeld van de rat de stad Baltimore laat zien. Zoals elke grootstad heeft Baltimore immers een rattenprobleem. Of is het een mensenprobleem? Want wie zit er eigenlijk gevangen in een kooi? De rat of de mens?
In 2010 wordt een uiterst vernuft computervirus ontdekt: STUXNET. Het zeer geavanceerde stukje software lijkt echter met één heel welbepaald doel ontwikkeld te zijn: het vernietigen van een specifiek type Iraanse uraniumverrijkingscentrifuges. Al snel blijkt zowel de CIA als de Israëlische Mossad betrokken. Oscarwinnaar Alex Gibney brengt een intrigerende en razend spannende spionagethriller.
“Alle regeringen liegen,” was de onheilspellende lijfspreuk van de legendarische Amerikaanse onderzoeksjournalist I.F. Stone. Hij was de inspiratiebron voor enkele hardnekkige journalisten die diepgravend, onafhankelijk onderzoek willen voeren, iets waar de grote mainstream media tijd noch geld aan willen besteden.
Wat als iedereen een onvoorwaardelijk basisinkomen zou krijgen? Zouden mensen dan nog werken? Of is de vrees dat we allen liever lui voor tv liggen terecht? En zou de staat dit allemaal wel kunnen betalen? Wat zijn de gevolgen vanuit economisch, politiek en ethisch standpunt. Tot voor kort volledig onbespreekbare vragen, maar vandaag de dag meer aanwezig dan ooit.
In deze Belgische co-productie vertrekt Raoul Peck van een tekst van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren ‘60 verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De film is een treffend betoog op basis van archiefbeelden, filmfragmenten en actuele nieuwsbeelden aan elkaar gepraat door de bezwerende stem van Samuel L. Jackson.
De excentrieke leraren John en Amanda gaan, na bijna 50 jaar lesgeven aan de kostschool Headfort, op pensioen. Ze hebben altijd met passie lesgegeven volgens hun eigen mantra “Reading. Rithmetic. Rock-‘n-roll!” Het is onmogelijk om niet mee te leven met deze leraren die hun beroep vol passie uitoefenen in een unieke omgeving. Bekroonde regisseurs Neasa Ní Chianáin en David Rane brengen een welgekomen, meeslepende positieve noot uit de wereld van onderwijs.
Op de basisschool in het Brabantse dorp Hapert geeft juf Kiet les in de instroomklas aan kinderen van asielzoekers. Hun trauma’s en onzekerheden uiten zich soms in angst en agressie maar in de zorg van de immer geduldige juf Kiet kunnen ze terug kind zijn en spelen. De Kinderen van Juf Kiet is een pracht van een film, een ode aan de weerbaarheid van het kind en de tomeloze inzet en toewijding van juf Kiet, de juf die je ieder kind toewenst.
Hoe technisch is een ruimteschip? Twee Denen willen de eerste amateurs zijn die een mens de ruimte in sturen en weer terug. Vreemd genoeg lijkt het allemaal nog te lukken ook. Maar kan de menselijke intelligentie ook de menselijke kleinzerigheid en ego’s overwinnen? Filmmaker Kestner toont de menselijke kant van één van de meest complexe technische uitdagingen: een ruimteschip bouwen.
Bestaat de ware liefde? Bekroond regisseur Alma Har’el zoekt een antwoord op deze ultieme levensvraag aan de hand van drie authentieke liefdesverhalen. Via een geslaagde combinatie van fictie en realiteit zorgt ze voor een erg elegant en origineel antwoord; een totaalervaring versterkt door de schitterende muziek van Flying Lotus. Shia LaBeouf was alvast overtuigd en droeg zijn steentje bij als producer.
Na drie jaar aandringen kreeg de Duitse filmmaker Reiner Holzemer de toestemming om de Vlaamse modeontwerper Dries Van Noten te volgen in zijn werk en leven. Het resultaat is een intiem portret van een heel gepassioneerde, maar gereserveerde man die al 25 jaar meedraait aan de top van de modewereld zonder in te boeten op authenticiteit.
Wir Schaffen Das. Of niet? En aan welke voorwaarden en kosten? In een onthaalklas voor nieuwkomers vertolkt een leraar, een rol van Valentijn Dhaenens, de complexe houding van Europa ten opzichte van de vluchtelingencrisis. Stranger in Paradise is een niets ontziend filmessay over de manier waarop Europa omgaat met het geluksverlangen van de ander.
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
Het immer gesloten, strikt communistische Noord-Korea verwelkomde in 2015 voor het eerst een westerse rock band. En het was … ‘Laibach’ die met de eer ging lopen. Wie? Een Sloveense band die neoklassieke covers brengen van cheesy nummers als Live is Life en The Final Countdown. Een grappig en onwaarschijnlijk verhaal, dat ondanks (of net dankzij) zijn absurditeit veel zegt over Noord-Korea en zijn ambigue verhouding tot het westen.
Ulrich Seidl, de meester van de beeldschone maar ongemakkelijke documentaire, buigt zich over het fenomeen van de trofeejacht van blanke toeristen in Afrika. In gestileerde tableaus en met zijn gebruikelijke vileine humor brengt hij het proces van deze zinloze moordpartijen in beeld en probeert hij zicht te krijgen op hun drijfveren.
In 2009 verstopte de Amerikaanse kunstenaar Ed Ruscha een grote valse steen – die hij Rocky II doopte – in de Mojave-woestijn. Terloops wenst hij scenarioschrijver Pierre Bismuth geluk met zijn zoektocht naar de steen. Bismuth pikt de handschoen op en gaat op geheel eigen wijze op zoek naar de steen. Where is Rocky II? is een heerlijke, onconventionele documentaire die Bismuth zelf omschrijft als ‘fake-fiction’.
Het immer gesloten, strikt communistische Noord-Korea verwelkomde in 2015 voor het eerst een westerse rock band. En het was … ‘Laibach’ die met de eer ging lopen. Wie? Een Sloveense band die neoklassieke covers brengen van cheesy nummers als Live is Life en The Final Countdown. Een grappig en onwaarschijnlijk verhaal, dat ondanks (of net dankzij) zijn absurditeit veel zegt over Noord-Korea en zijn ambigue verhouding tot het westen.
In Rusland is alles mogelijk op de weg en dus rijdt iedereen er rond met een dashcam: het is een verzekering tegen ongewettigde schadeclaims, maar ook tegen corrupte politieagenten. Het hoofdpersonage van deze lange trip van dashcam filmpjes is dan ook de Russische man en vrouw uit de straat, of liever op de weg. ‘Het leven zoals het is: Rusland’: rauw en ongefilterd, absurd en angstaanjagend.
De virtual reality-films zijn stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Na de vele leuke experimentjes en technische spielerei, wordt steeds nadrukkelijker gefocust op inhoud. En op dat terrein biedt VR heel wat mogelijkheden, met name in de wereld van documentaire film. Nooit eerder was technologie zo efficiënt in het meenemen van publiek naar een andere wereld, in beeld en geluid. Afgesloten van de wereld rondom, onderga je documentaire film op de meest intense manier.
Vertoning van de winnende film uit de Weten &Geweten competitie.
Vertoning van de winnende film van de nationale competitie
Vertoning van de winnende film van de internationale competitie