Programma per categorie
Belgische competitie
De Belgische selectie kijkt veel verder dan haar naam doet vermoeden. Van het Texaanse Uvalde, tot het Indonesische Sumba, van de Zuidpool tot de binnenkant van een niersteen; het afgelopen filmjaar leverde een heel uiteenlopende reeks docu's op. Laat je verrassen, boeien en misschien zelfs composteren. Zowel grafdelvers als diehard poolklimmers vinden in deze selectie hun verhaal. De meest overtuigende film mag zich aan het einde van het festival de Beste Belgische Documentaire noemen.
Kristof Van den Bergh, Eric Goens 120 min.
Sofie Benoot 80 min.
Gazelle Gaignaire 87 min.
Steven Janssens 73 min.
Maxime Jean-Baptiste 76 min.
Camille Ghekiere 61 min.
Jeremy Kewuan, Jimmy Hendrickx 94 min.
Daphne van den Blink 70 min.
Louise Van Assche, Kwinten Gernay 69 min.
Ellen Vermeulen 82 min.
Belgische Selectie
In de categorie Belgische Selectie presenteert DOCVILLE van de beste documentaires van eigen bodem. Dit jaar komen twee onderwerpen aan bod die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben, maar toch allebei een belangrijke rol spelen in de geschiedenis van België: wielerkampioen Eddy Merckx en een reeks mysterieuze verschijningen aan de Belgische hemel aan het einde van de jaren 80.
Christophe Hermans, Boris Tilquin 84 min.
Historisch Portret Sport
Bram Conjaerts, Maarten Bernaerts 90 min.
Internationale Competitie
De internationale selectie bundelt documentaires uit de hele wereld die het label 'auteursdocumentaire' meer dan waard zijn. Soms politiek, altijd relevant, en visueel ijzersterk. Kortom: het witte doek meer dan waard.
Monica Strømdahl 78 min.
Elizabeth Lo 94 min.
Hans Dortmans 72 min.
Olha Zhurba 95 min.
Lance Oppenheim 84 min.
Håvard Bustnes 95 min.
Luuk Bouwman 112 min.
Giacomo Gex 84 min.
Gabrielle Brady 96 min.
Olivier Sarbil 91 min.
ScienceVille
De sterren staan gunstig voor ScienceVille dit jaar: niet alleen valt er een gedeeltelijke zonsverduistering tijdens het festival - met de Dag van de ruimte tot gevolg -, er is ook een ijzersterke reeks films over pseudowetenschap. Waarom fascineren horoscopen ons al duizenden jaren? En blijft de drang om een medium te bezoeken al generaties lang overeind bij sommige mensen? Is dat alles ergens toch gegrond in waarheid? Of is het de oudste vorm van therapie? Naast deze themareeks kan je bij ScienceVille terecht voor verdiepende panelgesprekken, de sterkste wetenschapsdocu's, intrigerende kortfilms en een uitgebreid kinderaanbod.
Eleanor Mortimer 99 min.
Niobe Thompson 84 min.
Daniel M. Freed 51 min.
Miki Mistrati 76 min.
Economie Natuur Wetenschap
Max Kestner 99 min.
Samer Angelone 82 min.
Ecologie Economie Natuur Wetenschap
Stijn Van Baarle 52 min.
Astronomie Gezondheid Kunst Wetenschap
Gezondheid Historisch Natuur Wetenschap
Leandro Picarella 105 min.
Dr. Steven Swancoat 52 min.
Robert Stone 85 min.
Eloïse King 98 min.
Afrika Economie Wetenschap
Greg Kohs 83 min.
Mark Levinson 73 min.
Filosofie Kunst Wetenschap
ScienceVille voor kinderen
Voor alle jonge dierenvrienden, sterrenkijkers en avonturiers: ScienceVille voor Kinderen is terug! Kom zelf ontdekken hoe een zonsverduistering eruit ziet, maak een reisje rond de maan of ontdek welke Disneyfilms wetenschappelijk waar kunnen zijn. Op 29 en 30 maart staat het Wagehuys weer helemaal in het teken van het leukste documentairefestival van het land.
Martijn Blekendaal 75 min.
Mark Verkerk 89 min.
Bertrand Loyer 53 min.
Jeroen Hoekstra, Maureen Voerstermans, Gideon Koekoek 20 min.
Pseudo Science
Waarom fascineren horoscopen ons al duizenden jaren? En blijft de drang om een medium te bezoeken al generaties lang overeind bij sommige mensen? Is dat alles ergens toch gegrond in waarheid? Of is het de oudste vorm van therapie? Dat en meer tijdens deze focus op pseudowetenschappen.
Tyler Measom, Justin Weinstein 92 min.
Portret Pseudowetenschap USA Wetenschap
Lana Wilson 105 min.
Daniel Claridge, Pacho Velez 74 min.
Peter Kerekes 99 min.
Spectrum
Spectrum bundelt festival favorieten en onbekende pareltjes. Van onderwijs tot muziek, van politiek tot mislukte detectives; DOCVILLE stelt je met plezier voor aan deze onmisbare mix.
Nils Toftenow, Olle Toftenow, Mathias Rosberg 84 min.
Johan Van Schaeren 122 min.
Raoul Peck 105 min.
Afrika Historisch Kunst USA
Tommy Gulliksen 100 min.
Billy Corben, Jen Gatien 98 min.
Nicolas Jack Davies 127 min.
John Maggio 98 min.
Morgan Neville 93 min.
Emily Kassie, Julian Brave NoiseCat 107 min.
Alexis Bloom 115 min.
Coline Grando 88 min.
Outside the dox
In een documentairelandschap waarin hybride methodes stilaan de norm worden, zijn er docu's die er toch in slagen zichzelf te blijven heruitvinden. Denk: Hamlet in een videogame. Deze films stellen normen in vraag en lappen genres aan hun laars. Voor iedereen op zoek naar het betere filmexperiment, probeer het eens Outside the Dox.
Victor Kossakovsky 97 min.
Thomas Fürhapter 92 min.
Sam Crane, Pinny Grylls 89 min.
Lola Arias 82 min.
Charlie Shackleton 92 min.
RockVille
Voor één dag wordt het legendarische Depot een stukje van het festival. Rockville staat voor een marathon muziekdocu's: van hiphop over EBM, tot het ontstaan van Led Zeppelin. Even tot rust komen kan in Ellis Park, het dierenparadijs van Bad Seed Warren Ellis. Muziekfans, unite!
Pascal Garnier 87 min.
Bernard MacMahon 121 min.
Pietro Anton 54 min.
Justin Kurzel 106 min.
Daniel Demoustier 20 min.
TOPICS
Films die een kritische blik werpen op de wereld, vragen durven te stellen en hete hangijzers niet uit de weg gaan, daarvoor staat TOPICS. Verbreed je blik en ga achteraf gerust het gesprek aan; inspiratie genoeg.
Auberi Edler 118 min.
David Borenstein 81 min.
Xinyan Yu, Max Duncan 91 min.
David Borenstein, Pavel Ilyich Talankin 90 min.
Patricia Franquesa 63 min.
Farahnaz Sharifi 82 min.
Azië Historisch Politiek
Anastasia Trofimova 129 min.
Danel Elpeleg 71 min.
Greg Jacobs, Jon Siskel 76 min.
Steve Pink 90 min.
Mild Komisch Politiek USA
Canvas Talks
Als documentairezender bij uitstek vaardigt VRT CANVAS een expert ter zake af bij een selectie films. Onder de noemer VRT CANVAS Talks gaat die dieper in op een reeks actuele thema’s. Van onderwijs tot wereldpolitiek: een VRT-gezicht biedt de nodige verdieping.
DOCVILLE PLUS
Wie DOCVILLE zegt, zegt niet alleen films, maar ook een uitgebreide omkadering. Naast in- en uitleidingen, zijn er ook de DOCVILLE+ sessies: het festival maakte ondertussen haar handelsmerk van debtatten en panelgesprekken rond actuele thema's naar aanleiding van de geprogrammeerde films.
Ecologie Natuur Wetenschap
Virtual Reality
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers om hun publiek te transporteren naar plekken waar ze nog nooit geweest zijn. Dit jaar neemt VR je mee naar een plek die de meeste mensen zich, gelukkig, moeilijk kunnen voorstellen: een Oekraïense bunker.
Sjors Swierstra, Ivanna Khitsinska 25 min.
DOCVILLE Academy
DOCVILLE wil niet alleen documentaires en publiek met elkaar verbinden, ook professionals onderling kunnen hun ei kwijt op het festival. Er zijn verschillende masterclasses en netwerkmomenten voor makers en andere leden van de docusector.
Artist in Focus: Mark Levinson
Mark Levinson begon zijn carrière als theoretische fysicus en rolde dan via de geluidstechniek Hollywood in. Hij werkte mee aan meer dan 40 films, waaronder The English Patient en The Talented Mr. Ripley. Hij vond uiteindelijk zijn roeping als documentaireregisseur. Zijn Particle Fever (DOCVILLE 2014) staat zelfs geboekstaafd als de meest succesvolle wetenschappelijke documentaire aller tijden. Het nieuwe Universe in a Grain of Sand vat zowat al zijn voorgaande werk samen. Het is een synthese van wetenschap en kunst, net zoals Levinson zelf.
Mark Levinson 99 min.
Mark Levinson 73 min.
Filosofie Kunst Wetenschap
Documentaire filmmaken en AI
Dat AI zowat alles kan, is stilaan wel duidelijk. Kaspar AI voorzag afgelopen IDFA-editie zelfs de openingsfilm van het festival. Producer en technische mastermind Mads Damsbo zakt af voor een gesprek over AI en documentaire maken. Welke software is er nu al? Waar trekken we grenzen? In Isaac Asimov, a Message to the Future geeft de peetvader van de scifi een interview over onze toekomst, alleen: hij doet dat niet zelf, een deepfake versie van de auteur verkondigt Asimovs boodschap. Wat kan AI nog? En hoe ziet de toekomst eruit?
Piotr Winniewicz 85 min.
Mathias Théry 55 min.
Astronomie Kunst Portret Wetenschap