Nelly & NadineMagnus Gertten

1945. Een vrouw met Aziatische roots kijkt recht in de camera. Nadine Hwang is één van de overlevenden die van het concentratiekamp Ravensbrück naar Zweden werd overgebracht. Een jaar eerder ontmoette ze in het kamp Nelly, de liefde van haar leven. Met bijzondere archiefbeelden wordt het wonderlijke levensverhaal van beide vrouwen verteld, een fantastisch en verrassend liefdesverhaal dat je nooit meer zal vergeten.

In 2007 zag regisseur Magnus Gertten archiefbeelden uit 1945 waarop overlevenden te zien waren die vanuit Duitse concentratiekampen aankwamen in het Zweedse Malmö. Gefascineerd door de verhalen achter de vele gezichten ging hij op onderzoek uit. In 2011 maakte hij de documentaire Harbour of Hope waarin hij het levensverhaal vertelt van drie kinderen die op de archiefbeelden te zien waren bij hun aankomst in Zweden. In 2015 volgde de documentaire Every Face Has a Name waarin hij verder op zoek ging naar verhalen achter de mensen op de beelden. Het strafste verhaal heeft hij gehouden voor het laatste deel van zijn trilogie: het onwaarschijnlijke liefdesverhaal van Nelly en Nadine die elkaar op kerstavond 1944 ontmoeten in het concentratiekamp van Ravensbrück. In de laatste maanden van de oorlog raken ze gescheiden, maar ze slagen erin om elkaar terug te vinden en zelfs om hun leven met elkaar te delen, al houden ze hun liefdesrelatie geheim voor familie en vrienden. De kleindochter van Nelly duikt in de persoonlijke archieven van haar grootmoeder en onthult het onwaarschijnlijke levensverhaal van Nelly en Nadine.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Fond of Footage

Voor documentairemakers is ‘found footage’ een onuitputtelijk bron van materiaal. Dit ‘gevonden beeldmateriaal’ kan bestaan uit archiefbeelden of recente filmopnames gemaakt met een ander doel. Maar hoe ga je om met dit beeldmateriaal? DOCVILLE selecteerde enkele documentaires die archiefbeelden op meeslepende en originele wijze weten te verwerken in hun film. Creatief met archief!
Internationale selectie

Na een strenge selectie nomineerde DOCVILLE tien gloednieuwe auteursdocumentaires die vertegenwoordigen waar het festival voor staat: uitstekend gemaakte documentaires die niet alleen inhoudelijk sterk zijn, maar ook oog hebben voor het visuele aspect en daarom een plek verdienen op het grote witte doek.  De beste film wordt bekroond met de Canvas Juryprijs én mag beginnen dromen van een Oscar, want de winnaar van deze competitie komt op de longlist van de Academy Awards.

 Historische documentaire Liefde Sterke Verhalen

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 30.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en met Sylvie, de kleindochter van Nelly.

Filminfo

REGIE Magnus Gertten
Zweden, België, Noorwegen
2022 92 min.
Engels, Frans, Spaans, Zweeds gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Fond of Footage | Internationale selectie

credits
Regie

Magnus Gertten

Producent

Ove Rishøj Jensen

Cinematografie

Caroline Troedsson

Montage

Jesper Osmund & Phil Jandal

Muziek

Marthe Belsvik Stavrum

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)