Prijzen 2024


De winnaars van de competities zullen worden aangekondigd op de slotceremonie donderdag 28 maart 2024, in aanwezigheid van de jury, gevolgd door een screening van de slotfilm, The Gullspang Miracle. De DOCVILLE jury geeft volgende prijzen weg:

 • Jury Award voor Beste Internationale Documentaire.
  Aankoopprijs door CANVAS. Deze prijs is Academy Award (TM) qualifying.
 • Jury Award voor Beste Nationale Documentaire.
  Prijs gedoneerd door SABAM for Culture t.w.v. 2.000€
 • TOPICS Award.
  1.500€ geldprijs, uitgereikt door DOCVILLE.
 • Prijs voor Beste Wetenschappelijke Documentaire.
  1.000€ geldprijs uitgereikt door het festival
 • Nationale Loterij Publieksprijs DOCVILLE
  Genomineerden: alle niet-Belgische langspeelfilms, van alle programma's (met uitzondering van de retrospectieven)
  1.000€ geldprijs uitgereikt door de Nationale Loterij.

Jury DOCVILLE 2024


Jury Internationale Competitie

Barbara Orlicz-Szczypuła (PL) is een organisator van filmevenementen, gespecialiseerd in filmbevordering en een universitair docent. Ze is president van de Krakow Film Foundation en hoofdprogrammeur bij het Krakow Film Festival. Ook leidt ze het agentschap KFF Sales&Promotion, dat ze in 2005 heeft opgericht om de internationale promotie van Poolse documentaire, animatie- en korte films te versterken. Barbara heeft als jurylid gediend op diverse festivals en geeft lezingen aan de Universiteit van Krakau.

Ben Bernhard (DE) studeerde af met een Bachelor of Arts (Camera) voordat hij begon aan zijn Master in Cinematography aan de Deutsche Film-und Fernsehakademie Berlin (dffb). Sindsdien realiseerde hij verschillende fictie- en documentairefilms als Director of Photograph. Hij is de vaste DOP van Victor Kossakovsky (Aquarela, ¡Vivan las antípodas!) en was DOP van DOCVILLE-titels als All that Breathes, Solutions en Hunting for Hedonia.

Jacques Servaes (BE) is afgestudeerd aan het RITCS en heeft een gevarieerde loopbaan als freelance journalist en assistent-regisseur in zowel speelfilms als theaterproducties. Met een focus op TV-drama heeft hij bijgedragen aan talloze documentaires over muziek, geschiedenis en wetenschap. Zijn passie voor fictie en documentaire komt tot uiting in zijn werk, met speciale aandacht voor hedendaagse muziek, van opera tot videoclips.

 

Jury Nationale Selectie

Shane Smith (CA) is een documentaire consultant en festivalstrateeg, die van 2015 tot 2023 programmadirecteur was bij Hot Docs, het grootste Noord-Amerikaanse festival voor documentaires. Eerder werkte hij als directeur van speciale projecten bij het Toronto International Film Festival en als Executive Producer bij Spafax. Hij heeft ook ervaring als directeur van programmering bij Channel Zero Inc en heeft bijgedragen aan verschillende filmfestivals wereldwijd.

Chris Craps (BE) studeerde biologie en audiovisuele communicatie aan de KU Leuven, en journalistiek in Brussel. Hij schreef scenario's voor films zoals 'De Bal' en 'Kruistocht in Spijkerbroek', en werkte als journalist-interviewer voor verschillende media. Sinds 1994 verzorgt hij filmpagina's voor GVA en HBVL en volgt hij grote festivals. Hoewel hij zelden zelf in beeld kwam, heeft Craps veel Hollywoodsterren geïnterviewd en uitgebreide kennis over de filmwereld, wat leidde tot zijn boek 'De Geheimen van de Cinema'.

David Deprez (NL), afkomstig uit België, studeerde cultuurwetenschappen aan de Universiteit Maastricht. Hij is al 24 jaar verbonden aan Lumière Cinema in dezelfde stad, eerst als educatief medewerker en programmamaker, sinds 2006 als artistiek directeur. Deprez heeft Limburgse kortfilmproducties gecoproduceerd, waaronder het internationaal succesvolle "De Smet" (2014), en adviseert diverse filmfondsen en bij de realisatie van nieuwe vertoningsplekken.

Prijs voor beste Wetenschappelijke Documentaire

Olivier Semonnay (FR) verhuisde, na 15 jaar werkzaam te zijn geweest in sales en marketing in de media- en muziekindustrie in Engeland en Spanje, in 2013 naar Parijs. Hij is nu verantwoordelijk voor marketing en het promoten van Java's lange documentaires bij festivals, educatieve en institutionele platforms, V.O.D platforms en bioscoopdistributeurs. Olivier is een Franstalige native en spreekt vloeiend Engels en Spaans.

Dr. Annelies Van Dyck (BE) is een neurobiologe met een passie voor wetenschapscommunicatie. Ze behaalde haar masterdiploma in Biologie in 2017 en haar doctoraat in Neurowetenschappen en Biologie aan de KU Leuven, België, in 2023. Als projectmanager van de SciComm Academy bij SciMingo, een Vlaamse non-profitorganisatie, helpt ze onderzoekers om een breder publiek te bereiken met hun werk. Naast haar professionele bezigheden is ze geïnteresseerd in wetenschap, natuur, milieuduurzaamheid en gendergelijkheid.

Cees van Kempen (NL) is de oprichter van Ispida Wildlife Productions. Na zijn afstuderen als Master of Science aan de Technische Universiteit Delft werkte hij in Nigeria, Ethiopië en Indonesië. In 2004 startte hij zijn eigen managementadviesbureau, maar in 2014 richtte hij Ispida Wildlife Productions op om zich te wijden aan natuurdocumentaires, nadat hij een passie voor fotografie en filmmaking had ontwikkeld.

TOPICS Competitie

Jurgen Buedts (BE) is een schrijver, regisseur en producent. Met zijn bedrijf Las Belgas, opgericht in 2013, creëert hij internationale prijswinnende projecten met zowel hoogwaardige films als artistieke, low-budget arthouse-projecten. Zijn werk wordt wereldwijd op grote en kleine schermen vertoond en hij werkt samen met gerenommeerde internationale filmmakers, omroepen, platforms, producenten en netwerken.

Ernesto Rodríguez Amari (BE) - Latijns-Amerika expert, journalist De Morgen

Ingrid Schildermans (BE) is een documentairemaker en redacteur bij Canvas. Samen met regisseur Ibbe Daniëls maakte ze de docureeks 'Godvergeten' over seksueel misbruik in de kerk. Voorheen werkte ze aan verschillende projecten zoals 'Kinderen van De Kolonie', 'Wij Vrouwen', 'Belpop', 'LUX', 'In De Ban Van Tsjernobyl', 'Alleen Elvis blijft bestaan' en 'Blanco'. Ze woont in Brussel.