Nobelprijswinnaar Prof. Kip Thorne komt naar Leuven

U bent hier

Nobelprijswinnaar Prof. Kip Thorne komt naar Leuven


DOCVILLE en KU Leuven ontvangen samen Prof. Kip Thorne, Nobelprijswinnaar voor FysicaNaar aanleiding van Paula Froehles film The Faraway, Nearby nodigen DOCVILLE en het Instituut voor Theoretische Fysica (KU Leuven) nobelprijswinnaar Kip Thorne uit.

Op vrijdag 22 maart geeft Thorne een lezing voor het grote publiek in de Vesaliusaula. De dag nadien wordt, eveneens in de Vesaliusaula, The Faraway, Nearby vertoond. De film vertelt het tragische levensverhaal van Joseph Weber, de miskende grondlegger van het onderzoek naar zwaartekrachtgolven.

Onder meer Kip Thorne zette dat onderzoek later verder. Zowel hij als regisseur Paula Froehle zullen op 23 maart aanwezig zijn voor een panelgesprek. De film maakt deel uit van de competitie voor beste wetenschappelijke documentaire op ScienceVille, het wetenschappelijke onderdeel binnen DOCVILLE. De film is ook een ideale aanleiding om de plannen voor de toekomstige Einsteintelescoop te kaderen.

Joseph Weber wijdde zijn leven aan het opsporen van zwaartekrachtgolven. Ondanks de schampere reacties van andere wetenschappers, bleef hij zoeken naar het antwoord op de vraag “Kunnen we het universum horen, door middel van gravitatiegolven?”. Verschillende pogingen van collega’s om Webers vaststellingen te verifiëren liepen uit op niets. Hijzelf bleef zijn weber bars echter verdedigen en werd zo een paria in het vakgebied, tot aan zijn dood in 2000. Pas zestien jaar later kwam er eerherstel, toen het LIGO, het Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, zwaartekrachtgolven opving die afkomstig bleken van twee botsende zwarte gaten op een afstand van 1.3 miljard lichtjaar.

Professor Kip Thorne

Thorne is een theoretische fysicus, bekend voor zijn bijdrage aan de gravitationele fysica en de astrofysica. Hij werkte samen met Stephen Hawking en gaf jarenlang les aan het California Institute of Technology. Thorne's onderzoek situeert zich voornamelijk rond de astrofysische implicaties van Einsteins algemene relativiteitstheorie, zoals de fysica van zwaartekrachtgolven. Tegenwoordig is Thorne actief in tal van projecten op het snijvlak van wetenschap en kunst, en geeft ook wetenschappelijk advies, bijvoorbeeld voor de films Interstellar van Christopher Nolan en Contact van Robert Zemeckis.

Toen het LIGO in 2016 na jarenlange inspanningen uiteindelijk voor het eerst zwaartekrachtgolven detecteerde, noemde Thorne Weber de grondlegger van het onderzoeksgebied. In 2017 ontving Thorne de Nobelprijs voor Fysica samen met Rainer Weiss en Barry C. Barish voor hun doorslaggevende bijdrage aan de LIGO-detector en de observationele ontdekking van gravitatiegolven.

The Faraway, Nearby

De film nodigt uit om kritisch naar de wereld te kijken en toont wat het is om te balanceren tussen passie en rede. The Faraway, Nearby begeeft zich op het kruispunt tussen baanbrekende wetenschap en cinematografisch vakwerk, en toont de allesomvattende passie die Joe Weber tot aan zijn dood meedroeg. De film bevat interviews met Nobelprijswinnaars Kip Thorne en Ray Weiss, psycholoog Steven Pinker, astrofysicus Nergis Mavalvala en Janna Levin.

Het Instituut voor Theoretische Fysica & DOCVILLE

Aan het Instituut voor Theoretische Fysica van de KU Leuven wordt onderzoek verricht in verschillende gebieden van de wiskundige en theoretische fysica, gaande van de snaartheorie en de kosmologie tot de kwantumtheorie van veeldeeltjessystemen.

DOCVILLE is het grootste en belangrijkste documentaire filmfestival van België, en ook het enige dat Academy Award™ qualifying is. Van 20 tot 28 maart 2024 viert het festival zijn twintigste feesteditie. ScienceVille is voor het tweede jaar op rij een belangrijke subsectie van het festival. ScienceVille is het slotstuk van een jarenlange evolutie binnen het festival waarbij de interesse van het brede publiek voor wetenschap, de beschikbaarheid van kwaliteitsvolle wetenschappelijke documentaires én het enthousiasme van onze inhoudelijke partners worden samengebracht. The Faraway, Nearby is één van de 10 documentaires die in de competitie voor Beste Wetenschappelijke Documentaire op het festival zal staan, allen zijn ze internationale of Belgische premières.

Kom naar de lezing van en vertoning met prof. Kip Thorne


Blijf op de hoogte

Kip Thorne zal aanwezig zijn op DOCVILLE op:

  • vrijdag 22 maart (17.00) - Publieke lezing
  • zaterdag 23 maart (19.00) - Panelgesprek over prof. Kip Thorne's werk en de plannen met betrekking tot de Einsteintelescoop. In aanwezigheid van de regisseur, Paula Froehle en prof. Thomas Hertog. Begeleid door EOS.
    Gevolgd door de film The Faraway, Nearby