Zaterdag 9 mei werd de 11de editie van DOCVILLE afgesloten met de bekendmaking van de winnaars van de competitie in de Leuvense schouwburg. De Juryprijs voor de Beste Internationale Documentaire, geschonken door CANVAS, ging naar de oogstrelende Britse film 'Garnet's Gold' van Ed Perkins. De film vertelt het verhaal van de excentrieke Garnet die in de Schotse highlands op zoek gaat naar een verloren schat.

In de sectie Weten & Geweten koos de jury voor de Deense film 'Democrats' van Camilla Nielsson. De film toont hoe twee regeringsafgevaardigden in Zimbabwe het land doorkruisen om de bevolking te bevragen over een nieuwe grondwet. Peter Verlinden, de Afrika-specialist van de VRT, kwam tijdens het festival één van de voorstellingen uitleiden.

De Prijs voor Beste Belgische documentaire, geschonken door SABAM, ging dit jaar naar 'Twilight of a Life' van Sylvain Biegeleisen, een ontroerende film over de relatie tussen de filmmaker en zijn hoogbejaarde moeder. Wanneer hij nieuws krijgt dat ze op sterven ligt, reist hij naar België om afscheid te nemen. Maar zijn kranige moeder besluit dat haar tijd om te gaan nog niet gekomen is.

Nieuw dit jaar was de Prijs voor Beste TV-documentaire. Uit de 5 genomineerde series koos de jury voor 'De Werkende Mens', een onconventioneel portret van de werkende Vlaming door Lode Desmet.

Ook de Knack Publieksprijs ging naar "The Man Who Saved The World"


DOWNLOADS

>> Download Folder DOCVILLE (PDF)
>> Lees folder DOCVILLE online (ISSUU)

>> Download Folder Documentaires voor Kinderen (PDF)
>> Lees Folder Documentaires voor Kinderen online (ISSUU)

>> Download Catalogus DOCVILLE 2015 (PDF)
>> Lees Catalogus DOCVILLE 2015 (ISSUU)


JURY & COMPETITIE

De juryleden in 2015 waren, voor de internationale selectie Tom Bleyaert, Sofie Benoot en Sheila Curran Bernard, voor de nationale selectie Willemiek Kluijfhout, Peter Jäger en Marc Boonen, voor de Weten & Geweten selectie Paul Pauwels, Ulla Simonen en Hanne Phlypo en voor de TV-documentaire Floris-Jan van Luyn, Marc Didden en Klara Van Es.

 


Programma 2015