A Machine to Live InYoni Goldstein, Meredith Zielke

Een niet-narratief, visueel avontuur met als rode draad de zoektocht naar de utopische, ideale stad. Een stad die geconcipieerd was als een perfecte machine. In 1960 werd de volledig kunstmatig aangelegde stad Brasilia de nieuwe hoofdstad van Brazilië. De stad werd het symbool voor het modernistische geloof dat een ultra-rationeel stedenbouwkundig ontwerp een rationele burger zou voortbrengen. Maar dit alles wringt met het mystieke verleden van het land en de diepmenselijke drang naar spiritualiteit.

Volledig in de geest van het modernisme besloot Brazilië in 1956 een compleet nieuwe hoofdstad te ontwerpen: Brasília. Een centraal gelegen, kunstmatige stad die perfect het geloof in een technologisch maakbare utopie weerspiegelt. Dit radicale modernisme wordt geplaatst tegenover de teksten van Braziliaanse schrijver Clarice Lispector. De futuristische plannen van ‘de stad van toekomst’ contrasteren met het diepgewortelde mystieke verleden van het land en met de realiteit van de bewoners die er in leven. Filmmakers Yoni Goldstein and Meredith Zielke gebruikten voor hun hybride documentaire heel wat hedendaagse technieken, zoals deepfakes, drones en abstracte computer gegenereerde beelden.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Brave new docs

Denken over de toekomst is onlosmakelijk verbonden met dromen. Paradoxaal genoeg worden toekomstdromen en -idealen bepaald door de bekommernissen in het heden. De utopische dromen van midden van de 20ste eeuw - doorspekt met een vertrouwen dat technologie alles beter zou maken - gingen meestal over een toekomst met meer comfort, vrijheid en efficiëntie. Zo werd er gedroomd van vliegende auto’s en huishoudrobots. Later speelden ecologie en gezondheid een hoofdrol, met een focus op nieuwe energiebronnen en hoogtechnologische medische toepassingen. De toekomstdromen van elk tijdperk worden vaak vertaald in immense, soms megalomane, projecten. Maar ook op filosofisch en maatschappelijk vlak is er een voortdurende spanning tussen dromen van verandering en de tegensputterende, hedendaagse realiteit. Maar ondanks alles blijft ‘de toekomst’ de grote, ongrijpbare liefde van de mens.
Outside the dox

Outside the Dox is de kleurrijke thuishaven van documentaires die durven afwijken van de klassieke aanpak. Films die experimenteren met vorm of inhoud en zo het genre verbreden en verrijken. Zo zijn er niet-narratieve flms die de kijker onderdompelen in een bijzonder universum, of het nu een idyllische varkensstal is of een morsig bruin café. Maar ook flms die op een erg creatieve manier doen nadenken over bijzondere diepgaande onderwerpen, zoals camera surveillance of de utopie van de perfecte stad.
Of roze flamingo’s...Architectuur Toekomstbeelden Kunstmatige stad

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 12.06 wordt gevolgd door een nagesprek met Juliana Barbi die haar doctoraat schrijft over de stad Brasilia, KU Leuven.

Filminfo

REGIE Yoni Goldstein, Meredith Zielke
VS
2020 89 min.
Engels, Esperanto, Portugees gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Brave new docs | Outside the dox

credits
Regie

Yoni Goldstein, Meredith Zielke

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)