Antigone, How Dare We!Jani Sever

Welke wetten zijn het belangrijkste? Staatswetten of morele regels? De figuur van Antigone staat sinds de Oudheid voor het morele verzet van het individu tegen het onwrikbare staatsapparaat dat niet meedoet aan ethiek. Deze documentaire combineert beelden van recente politieke gebeurtenissen met Žižeks geheel eigen manier van denken. Wordt de hedendaagse Antigone verpersoonlijkt door de populistische, anti-migratie politici, of net door diegenen die hen bestrijden? Wie speelt welke rol in onze eigen ‘Griekse tragedie’ die we momenteel ondergaan?

De figuur van Antigone staat sinds de Oudheid voor de tegenstelling tussen morele regels enerzijds en staatswetten anderzijds. Ze was de verpersoonlijking van het waardige morele verzet van het individu tegen het staatsapparaat dat zijn macht misbruikt. Filosoof Slavoj Žižek maakte in zijn boek The Triple Life of Antigone op geheel eigen wijze een kanttekening bij deze klassieke opvatting en linkt de thematiek van Antigone aan hedendaagse maatschappelijke problemen en tendensen. Hij deed dit door Sophocles’ tragedie te herschrijven, met drie verschillende variaties op het verhaal. Is Antigone in haar protest wel zo zuiver als we denken? Wat als Koning Kreon, tegen wie ze rebelleert, eigenlijk een goed punt heeft? De documentaire op haar beurt combineert de drie mogelijke eindes van Žižeks boek met beelden uit de Europese geschiedenis, politieke toespraken en propaganda en een gesprek met Slavoj Žižek zelf. Wordt de hedendaagse Antigone verpersoonlijkt door de populistische, anti-migratie politici, of net diegenen die hen bestrijden? Moeten we de hoogste prioriteit geven aan respect voor staatswetten? Of is er ruimte voor een systeem van morele wetten?


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Focus op Filosofie

Geen enkel woord straalt een mooiere ambitie uit dan wijsbegeerte. Het begeren van wijsheid. Filosofie gaat de omvattende studie aan van wat de betekenis is van de meest universele aspecten van het bestaan en hoe het zit met de geldigheid van ons denken hierover. Dit zijn geen ver-van-mijn-bed onderwerpen voor stoffige professoren, maar vragen die een reële link hebben met ons dagelijkse leven, nu en in de toekomst. Laat het aan DOCVILLE om hierover bijzondere documentaires te vinden die je begeesterd achterlaten.Filosofie Kunst Essay

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 26.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur.

Filminfo

REGIE Jani Sever
Slovenië
2020 70 min.
Engels, Sloveens gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Focus op Filosofie

credits
Regie

Jani Sever

Script

Jani Sever & Stojan Pelko & Milos Kalusek

Producent

Nina Jeglič, Sever & Sever produkcija

Productiehuis

Sever & Sever, RTV Slovenija

Cinematografie

Mitja Ličen

Montage

Miloš Kalusek

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)