AricaLars Edman, William Johansson

Tien jaar geleden brachten twee jonge documentairemakers een onthutsend vervuilingschandaal aan het licht in hun afstudeerfilm Toxic Playground. Een Zweeds bedrijf dat giftig materiaal veilig zou verwerken, dumpte dit onverwerkt in het desolate woestijnstadje Arica. Jarenlang kregen de inwoners allerhande kankers en werden baby’s geboren met afwijkingen. De film betekende het startschot van een juridische strijd tussen de bewoners van de Noord-Chileense stad en een Zweeds mijnbedrijf. Nu keren de makers terug naar Arica met een schokkende blik op de verontrustende realiteit van de vervuiling.

In het midden van de jaren ‘80 verscheepte het Zweedse mijnbedrijf Boliden tonnen giftig afval naar Chili om het daar veilig te laten verwerken door het lokale bedrijf Promel. In werkelijkheid werd het grootste deel van het afval simpelweg gedropt in Arica, in het Noorden van Chili, met alle gevolgen van dien. De bewoners kregen te maken met ziektes, baby’s werden geboren met afwijkingen, en een gevaarlijk grote hoeveelheid arsenicum hing in de lucht. Toen de jonge filmmakers Lars Edman en William Johansson dit verhaal onder het licht brachten in hun debuut Toxic Playground was dit het begin van een jarenlange juridische strijd. Een van de personen uit die film was Joselyn, toen nog een meisje. Nu is ze een jonge vrouw,  die haar kind vernoemd heeft naar één van de filmmakers. Want de film én de strijd voor rechtvaardigheid is niet enkel een technisch juridisch kluwen, maar ook een dagelijkse realiteit voor Arica en haar inwoners.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Weten & Geweten

Een opmerkelijke reeks films die een kritische blik op de maatschappij werpen, een actueel onderwerp aanhalen of een wetenschappelijk vraagstuk opentrekken … Kortom: films die je stof tot nadenken geven en je kritische geest aanscherpen. De winnaar van deze competitie krijgt van de DOCVILLE-jury de Weten & Geweten Prijs.Ecologie Economie Nederlands gesproken of ondertiteld

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 18.06 wordt gevolgd door een nagesprek met Prof. Dr. Geert van Calster (Instituut voor Internationaal Privaatrecht, KU Leuven), geleid door Frank Olbrechts (Apache).

Meet the expert

Onze DOCVILLE expert leidt één van deze voorstellingen uit. Wil je meer weten over dit onderwerp, bekijk de lees-, luister- en kijktips van onze expert.
>> Meet the expert Geert van Calster - Internationaal (on)recht

Filminfo

REGIE Lars Edman, William Johansson
België, Chili, Noorwegen, VK, Zweden
2020 97 min.
Engels, Spaans, Zweeds gesproken
Ondertiteling: Nederlands, Frans


Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Lars Edman, William Johansson

Cinematografie

William Johansson Kalén

Montage

Göran Gester, William Johansson Kalén

Muziek

Per-Henrik Mäenpää

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)