AscensionJessica Kingdon

Deze Oscargenomineerde documentaire zoomt in op de bijzondere paradox die hedendaags China kenmerkt: een communistisch land dat als geen ander de kaart van het kapitalisme trekt. De stijging van de welvaart is de laatste decennia zo enorm dat het regime graag spreekt van ‘de Chinese droom’: niet langer de VS, maar China is het land waar iedereen die wil, rijk kan worden en dat op wereldvlak een leiderspositie inneemt. Een impressionistisch portret van de verschillende vormen van de Chinese droom.

Net als bij de voedselketen in de natuur start de economische keten van de Chinese droom bij de kleine spelers: de arbeiders die in de mijnen grondstoffen naar boven halen of in enorme fabrieken aan lange productielijnen werken. De middenklasse blijft groeien: een enorme bevolking van kopers en verkopers, een klasse die in het hart van de consumptiemaatschappij staat. Tenslotte is er de elite, de superrijken die steeds nieuwe manieren zoeken om aan hun hedonisme en escapisme te voldoen. Elk niveau van deze economische en sociale ladder steunt op de vorige, waarbij de echte Chinese droom slechts voor weinigen realiteit kan worden.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Outside the dox

Outside the Dox is de kleurrijke thuishaven van documentaires die durven afwijken van de klassieke aanpak. Films die experimenteren met vorm of inhoud en zo het genre verbreden en verrijken. Zo zijn er niet-narratieve films die de kijker onderdompelen in een bijzonder universum, of het nu een koeienstal is of een Russische metro. Maar ook films die op een erg creatieve manier doen nadenken over grotere kwesties als kapitalisme in China of de verontrustende militarisering van de ordediensten in de VS. Visueel Verbluffend Andere culturen Economie Maatschappij

Vertoningen
Koop je ticket

Filminfo

REGIE Jessica Kingdon
VS
2021 97 min.
Chinees gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Outside the dox

credits
Regie

Jessica Kingdon

Productiehuis

Kira Simon-Kennedy, Jessica Kingdon, Nathan Truesdell

Cinematografie

Jessica Kingdon, Nathan Truesdell

Montage

Jessica Kingdon

Muziek

Dan Deacon

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)