Brimstone & Glory Viktor Jakovleski

Het Mexicaanse stadje Tultepec is befaamd om zijn spectaculaire vuurwerkcreaties. Ieder jaar bevestigt het die reputatie met een gigantisch en adembenemend festival. Visueel spektakel geproduceerd door en met muziek van Benh Zeitlin, de man achter Beasts of the Southern Wild.

Vuurwerk. We associëren het hier in Europa met nachtelijke feesten, visueel spektakel en een gezonde dosis waaghalzerij. Ook de inwoners van Tultepec kennen al die ingrediënten, zij het op een veel grotere schaal. Het hele stadje is gek van het fenomeen en leeft ieder jaar naar het festival toe. Om toch maar weer een geslaagde editie te bereiken worden verschrikkelijke risico’s genomen, vaak met ernstige brandwonden of zelfs amputaties tot gevolg. De documentaire probeert te verklaren hoe en waarom de inwoners tot zulke opofferingen in staat zijn. Dit niet aan de hand van saaie interviews, maar door de gedreven Mexicanen te volgen bij de lange voorbereidingen en vooral tijdens hun jaarlijkse hoogmis: en wel ja, vuurwerk zag er nog nooit zo indrukwekkend uit op het witte doek!

 

Iedereen die Beasts of the Southern Wild heeft gezien herinnert zich de eerste 10 minuten waar een prachtig gechoreografeerd en muzikaal begeleide introductie de kijker zowel ontroert als ontzag doet inboezemen. De regisseur van Beasts... produceerde, choreografeerde en maakte ook de muziek voor deze documentaire. Brimstone & Glory weet de dualistische – enerzijds het gevaar, anderzijds de visuele verwondering – aantrekkingskracht van vuurwerk perfect te vatten. De ongelukken die op regelmatige basis Tultepec treffen (recent stierven er nog 36 mensen in een explosie) worden nergens geminimaliseerd, maar tegelijk veroordelen de makers de inwoners niet. Zelfs de grootste scepticus zal na die eindeloze storm aan vuur, licht en tastbare adrenaline zich even moeten vergewissen dat zijn aanvankelijk opgetrokken wenkbrauw niet is verschroeid.Visueel Verbluffend Portret

Vertoond op editie(s) 2018
Screened at edition(s) 2018

Info

REGIE Viktor Jakovleski
Mexico, VS
2017 67 min.
Spaans gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Internationale selectie

credits
Regie

Viktor Jakovleski

Producent

Kellen Quinn, Elizabeth Lodge Stepp, Dan Janvey, Affonso Gonçalves, Benh Zeitlin

Productiehuis

The Department of Motion Pictures

Cinematografie

Tobias von dem Borne

Montage

Affonso Gonçalves

Muziek

Dan Romer, Benh Zeitlin

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)