Cold Case HammarskjöldMads Brügger

Meer dan 50 jaar na de dood van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld trekt de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger ('The Ambassador') op onderzoek uit om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van deze cold case. Wat begint als de ontrafeling van moordcomplot mondt langzaam uit in een ware thriller waarbij je van de ene verbazing in de andere valt.

In de nacht van 17 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Congolese provincie Katanga. De Zweed Hammarskjöld was een voorvechter van de onafhankelijkheid van Congo en had zich daardoor weinig populair gemaakt bij de Westerse grootmachten op het Afrikaanse continent. De mysterieuze crash werd nooit helemaal uitgeklaard. Samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl trekt regisseur Mads Brügger, gekleed in een wit safaripak mét tropenhoed, de Afrikaanse brousse in op zoek naar antwoorden. Zou Hammarskjöld vermoord zijn door machtige politieke tegenstanders? En wie liet de schoppenaas death card achter op zijn lichaam? Het duo belandt in een web van bedrog, verraad en nog meer vragen. Een valse start, een dood spoor en enkele hallucinante interviews later is het tweetal iets veel groters op het spoor dan de moord op een VN-secretaris. 'Cold Case Hammarskjöld'.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Press under pressure

Detectivewerk verrichten tegen de klok in, journalisten in levensgevaar, geheime informatie die de wereld kan veranderen: het klinkt als fictie, maar het bestaat in de realiteit. DOCVILLE selecteerde vier spraakmakende documentaires rond (onderzoeks)journalistiek. Kritische geesten over de hele wereld die op hun manier geheimen tot het bot uitspitten en zo vechten voor vrijheid van meningsuiting. Maar ook omgekeerd: media die de waarheid ondergeschikt maken aan hun eigen agenda en fake news de wereld in sturen.
Spectrum

Een uiterst gevarieerde selectie films die de echte documentaireliefhebber niet mag missen. Films die furore maken in het internationale filmfestivalcircuit of net onbekende pareltjes die programmator met plezier aan je voorstelt. Stuk voor stuk films die een toonbeeld zijn van waar DOCVILLE voor staat: sterke auteursfilms die het grote scherm verdienen.Sterke Verhalen Historische documentaire Afrika Nederlands gesproken of ondertiteld

Vertoningen
Koop tickets

Extra info

De vertoning van 27.03 is deel van de openingsavond van het festival en is in aanwezigheid van de regisseur.
De vertoning van 29.03 wordt gevolgd door een uitgebreide nabespreking met onderzoeksjournalist Andreas Rocksen en De Morgen journalist Bruno Struys

Filminfo

REGIE Mads Brügger
België, Denemarken, Noorwegen, Zweden
2019 126 min.
Deens, Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands, Frans


Programmaonderdeel

Press under pressure | Spectrum

credits
Regie

Mads Brügger

Producent

Peter Engel

Productiehuis

Wingman Media

Cinematografie

Tore Vollan, Lars Skree, Jonas Berlin

Montage

Nicolas Nørgaard Staffolani, Göran Gester, Erika Scarlet

Muziek

John Erik Kaada, Senjan Jansen

Contactgegevens
Bekijk Contact info