CunninghamAlla Kovgan

Choreograaf Merce Cunningham (1919-2009) zette met zijn baanbrekende choreografieën een stempel op de hedendaagse dans. Cineaste Alla Kovgan wou zijn choreografieën verder laten leven in de cinema en gebruikt hiervoor een combinatie van hedendaagse driedimensionale opnames met archiefbeelden van de choreograaf zelf. Het resultaat is een totaalervaring voor alle zintuigen, een adembenemende onderdompeling in de danswereld en het universum van Merce Cunningham.

Dat een 3D-documentaire over dans overdonderend mooi kan zijn, bewees Wim Wenders in 2011 met zijn Oscargenomineerde film Pina over Pina Bausch. Alla Kovgan kiest er acht jaar later voor om het werk van een andere danslegende te eren: Merce Cunningham. In een vlotte montage van archiefbeelden en opnames van heropvoeringen van Cunninghams choreografieën, slaagt Kovgan er in om de genialiteit van Cunningham te vatten en om te zetten naar het witte doek. Dans op het scherm wordt een totaalervaring voor alle zintuigen, de dansers worden tastbaar, de beweging overrompelend. Om Cunningham en zijn ideeën getrouw weer te geven, vormen gesprekken met de mensen die dicht bij hem stonden de soundtrack, met o.a. John Cage, die naast avantgarde muzikant ook Cunninghams levensgezel was. “We do not interpret something. We present something”, zei Cunningham over zijn dans. Iets waar ook Kovgan bijzonder goed in slaagt in haar debuutfilm, die op weergaloze wijze de schoonheid van beweging omzet in betoverend bewegend beeld.

LET OP: Om deze voorstelling te kunnen bekijken heeft u een 3D brilletje nodig. U kan deze ter plekke kopen (aan 1 euro), of er zelf eentje meebrengen.

 


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Spectrum

Een uiterst gevarieerde selectie films die de echte documentaireliefhebber niet mag missen. Films die furore maken in het internationale filmfestivalcircuit of net onbekende pareltjes die de programmator met plezier aan je voorstelt. Stuk voor stuk films die een toonbeeld zijn van waar DOCVILLE voor staat: sterke auteursfilms die het grote scherm verdienen.Nederlands gesproken of ondertiteld Kunst Portret Historische documentaire

DOCVILLE is uitgesteld tot 23/9-1/10/2020. Meer info snel

Filminfo

REGIE Alla Kovgan
Duitsland, Frankrijk, VS
2019 93 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands


Programmaonderdeel

Spectrum

credits
Regie

Alla Kovgan

Productiehuis

Achtung Panda! Media, Arsam Internatioanal

Cinematografie

Mko Malkhasyan

Montage

Alla Kovgan

Muziek

Volker Bertelman

Contactgegevens
Bekijk Contact info