Divide and Conquer: The Story of Roger AilesAlexis Bloom

Het is geen toeval dat het rechts-conservatieve Fox News een broeihaard van fake news is geworden en mede de oorzaak van de opgang van nieuwe uiterst conservatieve stromingen. Integendeel, het is by design. Het past in de visie van Roger Ailes, twintig jaar lang het hoofd van Fox News. Ailes’ voorliefde voor sensatienieuws en polarisering passen wonderwel bij zijn eigen woelige carrière. Een onthutsende blik op (het gebrek aan) morele grenzen in de media.

Roger Ailes was decennialang actief als CEO van Fox News en Fox Television Stations. Als geen ander kon hij nieuws een sensationele draai geven om zo de ramptoerist in zijn publiek aan te spreken – een tactiek die hij ook toepaste als mediaconsulent van onder andere Nixon, Reagan, Bush sr. en Trump. In 'Divide and Conquer' beschrijven getuigen hoe hij zijn eigen persona even indrukwekkend maakte als dat van zijn klanten. Zijn sluwe aanpak maakte hem ontzettend invloedrijk in de mediawereld, hij stond niet voor niets bekend als ‘the most powerful man in the media’. Maar het is duidelijk dat hij hierbij ook tegen heel wat schenen schopte en grenzen overschreed: hij werd onder andere beschuldigd van racisme en seksuele intimidatie. Aan de hand van Ailes’ leven werpt de documentaire een kritische blik op thema’s zoals seksisme, manipulatie en vooral de morele grenzen van verschillende media.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Press under pressure

Detectivewerk verrichten tegen de klok in, journalisten in levensgevaar, geheime informatie die de wereld kan veranderen: het klinkt als fictie, maar het bestaat in de realiteit. DOCVILLE selecteerde vier spraakmakende documentaires rond (onderzoeks)journalistiek. Kritische geesten over de hele wereld die op hun manier geheimen tot het bot uitspitten en zo vechten voor vrijheid van meningsuiting. Maar ook omgekeerd: media die de waarheid ondergeschikt maken aan hun eigen agenda en fake news de wereld in sturen.
Weten & Geweten

Een opmerkelijke reeks films die een kritische blik op de maatschappij werpen, een actueel onderwerp aanhalen of een wetenschappelijk vraagstuk opentrekken… Kortom: films die je stof tot nadenken geven en de geest verscherpen. De winnaar van deze competitie krijgt van de DOCVILLE-jury de Weten & Geweten Prijs.Media Politiek USA

Vertoningen
Koop tickets

Extra info

De vertoning van 28.03 wordt gevolgd door een DOCVILLE+ tafelgesprek over onderzoeksjournalistiek en fake news

Filminfo

REGIE Alexis Bloom
VS
2018 107 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling


Programmaonderdeel

Press under pressure | Weten & Geweten

credits
Regie

Alexis Bloom

Productiehuis

A&E IndieFilms, Jigsaw Production, Baird Films

Cinematografie

Charlotte Kaufman, Antonio Rossi

Montage

Pax Wassermann

Muziek

Will Bates

Contactgegevens
Bekijk Contact info