Double TakeJohan Grimonprez

Johan Grimonprez cast Alfred Hitchcock als een paranoïde geschiedenisprofessor, die ongewild verstrikt raakt in een andere kijk op de periode van de Koude Oorlog. Een uiterst creatieve collage film waarbij beelden van de legendarische regisseur, zijn dubbelganger en zijn films in een fascinerende parallel worden geplaatst met historische gebeurtenissen.

Via nauwgezet gekozen beelden en met The Birds als essentiële metafoor vertelt Grimonprez een gelaagd verhaal over de Amerikaanse zoektocht naar een vijand na de val van de Muur, de dubbelzinnigheid van liefde en moord in Hitchcocks thrillers en de continue beeldenstroom in onze tijden. Een grensverleggende archieffilm die Grimonprez bevestigde als eigenzinnig videokunstenaar. 

 

De film wordt voorafgegaan door twee kortfilms van Johan Grimonprez:

from SATIN ISLAND [ in collaboration with Tom McCarthy ]2015, 3min

Hitchcock didn't have a Belly Button [ Karen Black interview by Johan Grimonprez ]. 2009, 1min10, soundpiece 

 


Deze vertoning maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Artist in focus Johan Grimonprez

De laaiende internationale kritieken op zijn laatste film liegen er niet om: Johan Grimonprez is wereldwijd gerenommeerd als videokunstenaar die op uiterst creatieve wijze uitzonderlijk beeldmateriaal weet te verweven met een diepgaande maatschappijanalyse. Zijn langspeeldebuut Dial H.I.S.T.O.R.Y ging in 1997 in wereldpremière in het Centre Pompidou in Parijs en werd een grote festivalhit. Double Take (2009), Shadow World (2016), Blue Orchids (2017) en Soundtrack to a Coup d’Etat (2024) bevestigden telkens zijn unieke talent. Als Artist in Focus toont DOCVILLE een compilatie van zijn werk en brengt de regisseur een Master Talk op het festival.Essay Historische documentaire Politiek

Vertoningen
Koop je ticket

Info

REGIE Johan Grimonprez
België
2009 80 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands

Programmaonderdeel

Artist in focus Johan Grimonprez

credits
Regie

Johan Grimonprez

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)