Food Inc 2Robert Kenner, Melissa Robledo

De Amerikaanse voedingsindustrie laat een spoor van slachtoffers achter: zowel dieren als mensen betalen de prijs voor een uiterst efficiënt maar kwetsbaar voedselsysteem. Werknemers in de (fast)foodindustrie komen nauwelijks rond en ultrabewerkt voedsel zorgt voor een ongeziene gezondheidscrisis. Maar, innovatieve boeren, voedselproducenten en wetgevers inspireren en proberen het roer om te gooien richting een duurzamere voedselindustrie.

Food, Inc. 2 volgt op het Oscargenomineerde Food Inc., dat een grimmig beeld schetst van de voedingsindsustrie in de VS. Robert Kenner toont niet alleen de affreuze omstandigheden waarin de dieren in de voedingsindustrie leven, ook consumenten en arbeiders ondervinden veel schade door de industrie. 

Food Inc. 2 gaat verder waar Food Inc stopt. De omstandigheden waarin arbeiders in de voedselindustrie moeten werken in Covid-tijden zorgen voor een bittere nasmaak. In Iowa stijgt het aantal dodelijke Covid cases exponentieel ten gevolge van de omstandigheden in een vleesverpakkingsfabriek. Fast-food bedienden in etablissementen als McDonalds of Taco Bell vechten - pandemie of niet - om te overleven. Het veelal vrouwelijke personeel moet werken in haast onmogelijke omstandigheden, ironisch genoeg zelfs als "essential workers" tijdens de pandemie.

De zogenaamde processed foods vallen eveneens van hun sokkel, zelfs als ze dienen als alternatief voor vlees. Zorgen producten als de 'impossible burger' namelijk wel voor de soelaas die van hen verwacht wordt? Ze zijn dan wel geen resultaat van de vleesindustrie, hun productieprijs blijft hoog en hun voedingswaarde onduidelijk.

BIeden innovatieve boeren, toekomstgerichte voedselproducenten, activisten voor werknemersrechten en vooruitziende wetgevers het nodige perspectief op een duurzamere en gezondere toekomst?


Deze vertoning maakt deel uit van het programmaonderdeel...

ScienceVille

ScienceVille brengt voor het tweede jaar op rij recente wetenschappelijke documentaires die je écht gezien moet hebben. Daarnaast zijn er ook panelgesprekken, workshops, debatten, ScienceVille voor Kinderen, de prijs voor Beste Wetenschappelijke Documentaire én het bezoek van Nobelprijswinnaar prof. Kip Thorne. ScienceVille is terug, en hoe!
TOPICS

Topfilms over hedendaagse hete hangijzers. Films die een kritische blik werpen op onze wereld, vragen durven stellen en je stof tot nadenken geven over onderwerpen die ons allemaal aangaan. Topics verzamelt een opmerkelijke reeks films die je geest verscherpen en je voer voor discussie gevenWetenschap Ecologie Economie Gezondheid Politiek

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 24.03 wordt gevolgd door een DOCVILLE+ tafelgesprek over de (nefaste?) rol van de voedingsindustrie

Info

REGIE Robert Kenner, Melissa Robledo
VS
2024 94 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling

Programmaonderdeel

ScienceVille | TOPICS

credits
Regie

Robert Kenner, Melissa Robledo

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)