GundaVictor Kossakovsky

Gunda woont in het paradijs. Toch voor varkens. Ze ligt in een gezellige stal vol hooi rustig naar buiten te kijken. De enigen die de rust verstoren, zijn haar vele onstuimige biggetjes. En af en toe een kip met maar één poot. De gelauwerde Russische regisseur Victor Kossakovsky maakte een ronduit betoverende film. Hij filmde in zwart-wit, zonder enige commentaarstem, op ooghoogte van de biggen en biedt zo een wonderlijk ontroerende en intieme kijk op het leven van de dieren.

De recensies zijn unaniem: het passieproject van filmmaker Kossakovsky is subliem. De visionaire regisseur is vegetariër sinds zijn prille jeugd en maakte met Gunda een film die hij al heel erg lang wou creëren. Hij slaagt erin om de dieren voor zichzelf te laten spreken: er is geen voice-over met commentaar, geen tekst, geen ondersteunende muziek. Door een speciale opstelling van 360°camera’s kon hij de dieren op ooghoogte filmen zonder ze te storen. De kijker wordt ondergedompeld als in een warm bad, in een idyllische wereld zonder franjes waar het verhaal zichzelf vertelt. De onnoemelijk schattige biggetjes groeien op naast hun imposante moeder. In dit meditatief monument zie je als kijker de varkens voor het eerst als wezens met een ziel. En zo vormt de film een betoog dat voor zichzelf spreekt, zeker wanneer de onverbiddelijke werkelijkheid aan het einde van de film de idylle verstoort.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Outside the dox

Outside the Dox is de kleurrijke thuishaven van documentaires die durven afwijken van de klassieke aanpak. Films die experimenteren met vorm of inhoud en zo het genre verbreden en verrijken. Zo zijn er niet-narratieve flms die de kijker onderdompelen in een bijzonder universum, of het nu een idyllische varkensstal is of een morsig bruin café. Maar ook flms die op een erg creatieve manier doen nadenken over bijzondere diepgaande onderwerpen, zoals camera surveillance of de utopie van de perfecte stad.
Of roze flamingo’s...Portret Mild komisch Nederlands gesproken of ondertiteld

Vertoningen
Koop je ticket

Filminfo

REGIE Victor Kossakovsky
Noorwegen, VS
2020 93 min.
*geen dialogen* gesproken
Geen ondertiteling


Programmaonderdeel

Outside the dox

credits
Regie

Victor Kossakovsky

Productiehuis

Anita Rehoff Larsen / Sant & Usant

Cinematografie

Egil Håskjold Larsen, Victor Kossakovsky

Montage

Victor Kossakovsky, Ainara Vera

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)