Harry Gruyaert. PhotographerGerrit Messiaen

Hij wordt wel eens de Picasso van de fotografie genoemd. De Belgische Magnumfotograaf Harry Gruyaert denkt en kadreert in kleur. Als 18-jarige ontvluchtte hij het grijze Vlaanderen en begon te reizen. In Marokko en India ontdekte hij licht en kleur en een vitale behoefte om foto’s te nemen. 'Harry Gruyaert. Photographer' plaatst de fotograaf voor één keer zelf in het frame.

Harry Gruyaert groeide op in een streng katholieke gezin in Vlaanderen. Van zijn vader, die werkt bij Agfa Gevaert, mag hij geen fotograaf worden omdat dat zondig zou zijn. En dus besluit Harry om het huis te verlaten en te gaan reizen. Verstikt door zijn grijze, beklemmende achtergrond, gaat er plots een wereld open van kunstenaars, schrijvers en vrijheid. Gedreven door een liefde-haatverhouding met zijn thuisland en de onweerstaanbare drang om fotograaf te worden, groeit Harry Gruyaert uit tot de Europese pionier van de kleurenfotografie. Regisseur Gerrit Messiaen slaagt erin om een man die communiceert met beelden zijn verhaal te laten vertellen met woorden. Door de lens van DOP en fotograaf Jimmy Kets zien we de kleuren in de wereld van Gruyaert verschijnen. De prachtige dromerige soundtrack van Tuur Florizoone maakt het af. Deze film wordt uitgeleid door de regisseur.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Nationale selectie

DOCVILLE presenteert de tien beste Belgische documentaires van het voorbije jaar, zowel Franstalige als Nederlandstalige producties. Films over grote Belgische persoonlijkheden of hedendaagse problematieken, maar ook films die over onze landsgrenzen heenkijken. De sterkste film mag zich de winnaar noemen vande Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire. De meeste films worden uitgeleid door de regisseur.Kunst Portret Nederlands gesproken of ondertiteld

Vertoningen
Koop tickets

Extra info

De vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur.

Filminfo

REGIE Gerrit Messiaen
België
2018 70 min.
Frans, Nederlands gesproken
Ondertiteling: Nederlands, Engels


Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

Gerrit Messiaen

Producent

Jurgen Buedts

Productiehuis

Las Belgas

Cinematografie

Jimmy Kets

Montage

Leen Anthonissen

Muziek

Tuur Florizoone

Contactgegevens
Bekijk Contact info