How You Really Make DecisionsToby Macdonald

Onze keuzes zijn niet zo rationeel als we denken, ook niet wanneer het over geld gaat. Onbewust spelen allerlei psychologische factoren mee bij elke beslissing. Professor Kahneman toont in zijn onderzoek aan dat deze keuzes misschien niet rationeel zijn, maar wel voorspelbare patronen volgen. Want als het niet de ratio is die ons leidt, wat dan wel?

We zijn er van overtuigd dat we in het alledaagse leven rationele keuzes maken, en toch blijkt dat niet te kloppen. Professor Daniel Kahneman bewees met zijn onderzoek zelfs het tegendeel. Zijn nieuwe inzichten leverden hem een Nobelprijs op in de economie en leidden tot de zogenaamde ‘behavioural economics’. Die discipline onderzoekt hoe sociale, cognitieve en emotionele factoren een rol spelen in onze financiële beslissingen. Kahneman toonde immers aan dat onze intuïtie vaak het voortouw neemt, al maken we onszelf via allerlei verhalen wijs dat we vertrouwen op rationele ideeën. BBC stelt Kahnemans bevindingen centraal in How You Really Make Decisions. Verborgen denkpatronen worden blootgelegd en de strijd tussen intuïtie en logica grondig doorspit.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

It's the economy stupid

Economie. Voor velen staat dit synoniem met de laatste pagina’s uit de krant die steevast worden overgeslagen. En toch speelt economie een fundamentele rol in ieders leven: heb ik werk? Waarom zijn de huizen zo duur? Hoe kan een volledig land failliet gaan? Willen of niet: it’s the economy, stupid! DOCVILLE belicht het thema langs verschillende kanten. Het programma bevat films rond macro-economische thema’s, van films over kleinschalige experimentele economische projecten tot films waarin we kennis maken met de intrigerende wereld van de zogenaamde ‘gedragseconomie’. Economie Psychologie

DOCVILLE is uitgesteld tot 23/9-1/10/2020. Meer info snel

Filminfo

REGIE Toby Macdonald
VK
2014 60 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

It's the economy stupid

credits
Regie

Toby Macdonald

Producent

Zoe Heron, Toby Macdonald

Productiehuis

BBC

Cinematografie

Nigel Bradley

Montage

Adam Finch

Contactgegevens
Bekijk Contact info