Bringing only a pair of pliers and a knife, Kurdish Colonel Fakhir goes on a military mission to Mosul. The Deminer is a real documentary thriller: from the first to the last scene you will be on the edge of your seat. The ringtone of a mobile phone will never sound the same again.
Bijna 40 jaar lang regeerde Generaal Franco met keiharde hand over Spanje. Een bloederig verleden waar veel Spanjaarden liever over zwijgen. Verschillende nabestaanden willen dit doodzwijgen echter doorbreken. Een onthutsende documentaire over een periode die het land nog steeds – na vele decennia van democratie – verdeelt.
Iedereen dacht dat de autistische Owen Suskind nooit zou praten. Hij is al een flinke kleuter wanneer hij plots in volledige volzinnen begint te spreken. Niet zo maar zinnen: citaten uit Disney-films. Een hartverwarmende verhaal en een terechte winnaar van Sundance.
Niets zo spannend als een verhaal dat echt gebeurd is. DOCVILLE zocht en vond een selectie aan onopgeloste mysteries en waargebeurde avonturen. We kijken de wereld even door de ogen van twee vriendjes in Brussel ten tijde van de aanslag. Kim & Bob beleven ondertussen hun eigen avontuur: opgroeien naar pubers en toch goede vrienden (en zeker niets meer!) blijven, al zijn ze jongen en meisje.
Ieder jaar begin november is Zuid-Korea in de greep van de Suneung test, een eindexamen voor scholieren. De score bepaalt niet alleen aan welke universiteit de leerling mag verder studeren maar is, in een land geobsedeerd met prestatie, ook een statussymbool.
Monnikenheide is een organisatie die al ruim 45 jaar hulp en onderdak aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Gedurende een jaar volgde documentairemaakster Klara Van Es zes van de bewoners. Een ingetogen, diep humaan portret in prachtig zwart-wit.
Meer dan 50 jaar na de dood van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld trekt de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger ('The Ambassador') op onderzoek uit om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van deze cold case. Wat begint als de ontrafeling van moordcomplot mondt langzaam uit in een ware thriller waarbij je van de ene verbazing in de andere valt.
Het is geen toeval dat het rechts-conservatieve Fox News een broeihaard van fake news is geworden en mede de oorzaak van de opgang van nieuwe uiterst conservatieve stromingen. Integendeel, het is by design. Het past in de visie van Roger Ailes, twintig jaar lang het hoofd van Fox News. Ailes’ voorliefde voor sensatienieuws en polarisering passen wonderwel bij zijn eigen woelige carrière. Een onthutsende blik op (het gebrek aan) morele grenzen in de media.
Democratie en onbeteugelde economische groei. Deze twee hoekstenen vormen al decennia lang het fundament van de westerse samenleving en worden meestal beschouwd als perfect complementaire waarden. Pulitzer Prize winnaar Chris Hedges beargumenteert dat ze elkaars vijanden zijn. Democratie wordt in een langzame wurggreep de keel dicht geknepen door een ‘corporate coup d’état’ waarbij bedrijven en miljardairs steeds meer het politieke proces in handen nemen. Een ontluisterend pamflet over de teloorgang van de westerse democratie.
Waar de pers vroeger nog een onbetwistbaar aura van autoriteit had, staat ze in deze fake news tijden steeds meer in de hoek waar de klappen vallen. Maar omgekeerd deelt de pers ook zelf klappen uit: van Watergate tot The Panama Papers, de onderzoeksjournalistiek heeft wel degelijk een impact op de maatschappij. Moet de pers de watchdog zijn van de democratie? Is er een remedie tegen fake news? Is doorgedreven onderzoeksjournalistiek nog mogelijk in deze tijdens van razendsnelle sociale media?
Het verhaal van de grootste oplichtingszaak ooit heeft alle ingrediënten voor een spannend filmscenario. Een topfinancier verduistert 3,5 miljard dollar van ‘1MDB’, een Maleisisch fonds dat volledig in handen is van de Minister van Financiën. Onderzoeksjournalisten van The New York Times, Wall Street Journal en The Hollywood Reporter bijten zich vast in het onderzoek en traceren het geldspoor dat – oh ironie – passeert langs de financiering van de blockbuster 'The Wolf of Wall Street'.
In de lente van 2016 ontploften de media door de publicatie van de Panama Papers, die de fraude en belastingontduiking van prominente figuren over de hele wereld blootlegden. 'The Panama Papers' legt op een intrigerende manier uit wat de documenten precies inhouden en hoe journalisten over de hele wereld een jaar lang in het geheim werkten aan hun publicatie.
Toen de Volksrepubliek China eind jaren ’70 de problematische bevolkingsgroei wou aanpakken, kozen ze voor een drastische ingreep: ieder koppel mocht maar één kind krijgen, een tweede kind was strafbaar. Vooral de eerste decennia zorgde de invoering van deze regel voor dramatische gevolgen: gedwongen sterilisaties, selectieve abortussen en het verwaarlozen, verkopen of vermoorden van meisjes. 'One Child Nation' won de Juryprijs voor Beste Documentaire op het Sundance Film Festival.
De idealistische herder Stijn botst met de keiharde economische realiteit. Na 10 jaar zijn de idealen besmet met een gefrustreerde boosheid. Een tragikomisch portret van een man midden in het universele verhaal van David tegen Goliath, van idealen tegenover praktijk, van dromen en teleurstellingen.
Wat bepaalt of iets grote kunst is? De emoties die het oproept? Het technisch kunnen van een kunstenaar? Of het bedrag waarvoor een werk verkocht kan worden? De hedendaagse kunstwereld is ook onderdeel geworden van de consumptiemaatschappij, waar alles een prijs heeft. Een verbluffend exposé rond de vraag die voor heel onze maatschappij geldt: heeft iets nog een intrinsieke waarde als daar geen bedrag tegenover staat?
Tienduizenden jonge mensen beginnen jaarlijks aan een studie verpleegkunde. Een intensief en moeilijk parcours, waarbij ze niet alleen veel kennis opdoen en technische handelingen leren, maar zich ook voorbereiden op grote verantwoordelijkheden. Een ontroerende confrontatie die de menselijke fragiliteit niet uit de weg gaat.
Eenzame knappe dame zoekt een geliefde via Facebook. Ze zou wat graag bij je op bezoek komen maar heeft helaas een beetje geld nodig om een nieuw visum aan te vragen. Deze vorm van internetfraude bestaat al lang, meer nog: voor heel wat jonge mensen in Ghana is het hun enige weg uit de armoede. Voor zijn debuutfilm keert de Belgisch-Ghanese filmmaker Ben Asamoah terug naar zijn thuisland en laat hij je kennis maken met de mensen achter de mails. Meet your scammer!
Zelfontplooiing. Innerlijke groei. Het lijkt wel de heilige graal van onze tijd. De hedendaagse zoektocht naar zingeving en persoonlijke groei is wijdverspreid, de aangeboden oplossingen gevarieerd. Een filmische -vaak hilarische- observatie van deze zoektocht, langsheen een registratie van cursussen en trainingen die het antwoord willen bieden op vragen die alomtegenwoordig zijn.
Volg in deze fly-on-the-wall documentaire Steve Bannon, de controversiële ex-adviseur van president Donald Trump. Geen ver-van-mijn-bed-show, want de impact van de voormalige hoofdstrateeg van het Witte Huis dringt door tot diep in Europa, ja zelfs tot België. Bannon predikt immers een populistische wereldrevolutie en probeert extreemrechtse partijen te mobiliseren en te verenigen voor de verkiezingen van het Europees parlement in 2019.
Long Island, 1961. Drielingbroers Bobby, Eddy en David worden vlak na hun geboorte van elkaar gescheiden. Ze brengen hun jeugd door in verschillende adoptiegezinnen en weten niets van elkaars bestaan. Tot toeval hen onverwacht bij elkaar brengt. De film vertelt hoe de broers elkaar op 19-jarige leeftijd ontdekken en onderzoekt waarom ze bij geboorte werden gescheiden. Een verontrustend verhaal van een verzwegen studie die tot op vandaag nog veel geheimen kent.
Veel jongeren hebben hun geloof in conventionele politiek verloren, maar dat betekent niet dat ze politiek apathisch zijn. Integendeel. Wereldwijd zien we nieuwe vormen van protest en engagement. Jongeren laten via muziek, dans en sociale media hun stem horen. Jazar Krew startte de eerste Palestijnse concertvenue in Haifa. Maedah wordt in Teheran gearresteerd omdat ze haar dansvideo’s online publiceert. De Chinese hiphopper Lady Duck blijft ondanks een nieuwe richtlijn toch hiphop maken. Tot en met de raverevolutie in Tsiblisi. Een unieke en urgente compilatie kortfilms vol creatieve vormen van ondergronds verzet.
Een onderdompeling in enkele unieke, afgesloten werelden en hun geluiden. Een veld voor oliewinning in Texas, de machinekamer van een immens cargoschip en een bijzondere echo-vrije testkamer. VR brengt je niet alleen visueel midden in een nieuwe omgeving, maar laat je ook auditief een heel eigen ervaring opdoen.
In de hoogdagen van de Culturele revolutie werd de romantische liefde in China nog gezien als een kapitalistisch concept. Ondertussen is China helemaal verliefd geworden op de liefde. Huwelijken zijn er big business en vooral de huwelijksfotografie zorgt er vaak voor – zeker in westerse ogen – hallucinante taferelen. De bruidegom als centaur met zijn geliefde achterop? Of een bevallige zeemeermin in de armen van een onwennige Neptunus? Kitsch is geen bezwaar in de zoektocht naar het ultieme prentje.
De Afghaanse hoofdstad Kabul komt in het nieuws als een grauwe plaats waar de dood loert, maar hier kiest de regisseur om het bruisende leven te vangen van deze stad. Drie jaar lang volgt de film een blowende buschauffeur die nog net in staat is om zijn passagiers veilig thuis te brengen en de twee jonge broers Afshin en Benjamin. Een bijzonder portret over het dagelijks leven in een stad waar permanente dreiging heerst.
Wanneer een robotarm een arbeider doodt, wie is dan verantwoordelijk? En als de politie een robot gebruikt om een schutter uit te schakelen, is dat dan fundamenteel anders dan wanneer een agent het schot lost? De alomtegenwoordigheid van AI roept vragen op, maar de gevaren blijken niet te liggen in een Hollywoodiaanse 'Terminator', maar in een veel fundamentelere problematiek die ons allemaal aangaat.
De ziekte van Morgellon. Volgens Wikipedia een onbestaande huidaandoening waarbij het geloof in de ziekte eigenlijk een psychotische aandoening is. Volgens de YouTube community van de ‘morgies’ een reële ziekte die ze hartstochtelijk documenteren. Een bevreemdend found-footage portret van zij die geloven en hun dagelijkse, bikkelharde strijd tegen de ziekte, of ze nu reëel of psychotisch is.
“You say blues, you gotta say BB.” Blueslegende B.B. King was altijd onderweg, 65 jaar lang met nauwelijks een pauze, voor ongeveer 18.000 optredens. 'On the Road' biedt de kijker een ticket mee op dit avontuur, een reis langs de dagen en nachten onderweg, van het prille begin van zijn tourdagen langsheen de grote mijlpalen van zijn onevenaarbare carrière.
Twaalf jaar lang filmde Liu Bing zichzelf en zijn twee skatevrienden. Twaalf jaren waarin de kloof tussen jeugd en volwassenheid, tussen jongen en man, onvermijdelijk overbrugd wordt. Een authentieke documentaire die overladen werd met prijzen. Een ode aan jong zijn, volwassen worden, hoop achtervolgen en dromen loslaten.
Wat gebeurt er als je twee jongeren een jaar volgt doorheen hun turbulente liefdesleven? Mating is een intiem portret over twee millennials die opgroeien in een wereld waarin de liefde zich steeds vaker situeert in een digitaal landschap. Bestaat er nog intimiteit in een wereld van Facebook, Instagram en Tinder?
Dit hilarische en intiem portret van twee onstuimige tienerbroers won de felbegeerde publieksprijs op IDFA. Het publiek viel als een blok voor de licht autistische Peter en zijn broer Matthew. Beiden met rood haar, maar verder erg verschillend: Peter is geobsedeerd door Expeditie Robinson en stemt (ongevraagd) voortdurend gezinsleden weg, terwijl Matthew vooral van zijn vrees voor honden wil afraken. Gedurende één zomer registreert de film de charme van hun broederlijke haat-liefde relatie.
Nigeria is de grootste olieproducent van Afrika en heeft met 190 miljoen inwoners de zevende grootste bevolking ter wereld. Toch heeft minder dan de helft van de Nigerianen toegang tot elektriciteit. Voor de inwoners die wel toegang hebben, is dit hooguit een paar uur per dag. Reden genoeg om zeker niet de rekening te betalen. Een kat en muis-spel tussen illegale aansluitingen en een energiebedrijf dat probeert zichzelf heruit te vinden.
Moet er voor elke mening een platform zijn? Of zijn er meningen die zo erg ingaan tegen de gangbare consensus dat ze verketterd moeten worden? Is het uitspreken van bepaalde vragen of andere perspectieven altijd onschuldig? Plaatst het iemand onverbiddelijk in een bepaald kamp? Of is het net gevaarlijk om bepaalde gedachten uit te sluiten in het openbare debat? Is de nuance verdwenen in het huidige discours? Een intrigerende documentaire die tot nadenken stemt.
Meer dan 50 jaar na de dood van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld trekt de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger ('The Ambassador') op onderzoek uit om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van deze cold case. Wat begint als de ontrafeling van moordcomplot mondt langzaam uit in een ware thriller waarbij je van de ene verbazing in de andere valt.
Ruth Bader Ginsburg - bijnaam: Notorious RBG. De bijnaam van deze opperrechter aan het Amerikaanse hooggerechtshof. Een ontembare vrouw die na zestig jaar juridische strijd nog steeds niet moegestreden is. Ze vocht voor vrouwenrechten, overwon discriminatie en staat nu op haar 85ste voor haar laatste maar zwaarste strijd: Donald Trump. Een actueel verslag haar persoonlijke en professionele leven.
Wanneer een robotarm een arbeider doodt, wie is dan verantwoordelijk? En als de politie een robot gebruikt om een schutter uit te schakelen, is dat dan fundamenteel anders dan wanneer een agent het schot lost? De alomtegenwoordigheid van AI roept vragen op, maar de gevaren blijken niet te liggen in een Hollywoodiaanse 'Terminator', maar in een veel fundamentelere problematiek die ons allemaal aangaat.
Gedurende twee jaar volgde regisseur Lode Desmet de Brexit-onderhandelingen achter de schermen, in het spoor van Guy Verhofstadt, de hoofdonderhandelaar van het Europees Parlement. Doorheen het proces van formeel en informeel getouwtrek kijkt de film met een vergrootglas naar de manier waarop in Europa aan politiek wordt gedaan - en wordt er gepeild naar de staat van onze democratie in tijden van sociale media en populisme…
100 jaar geleden speelde zich in Bisbee, een stadje dichtbij de Mexicaanse grens, een hallucinant tafereel af: meer dan 1200 immigranten werden op brute wijze door de lokale sheriff en zijn medestanders naar de woestijn gebracht en voor dood achtergelaten. Filmmaker Robert Greene rekent samen met de huidige bewoners af met deze zwarte vlek in hun geschiedenis door deze na te spelen. Een creatieve, meeslepende documentaire die heden en verleden op slimme wijze samenbrengt.
Een onderdompeling in enkele unieke, afgesloten werelden en hun geluiden. Een veld voor oliewinning in Texas, de machinekamer van een immens cargoschip en een bijzondere echo-vrije testkamer. VR brengt je niet alleen visueel midden in een nieuwe omgeving, maar laat je ook auditief een heel eigen ervaring opdoen.
“Polarisatie”. Het is een term waarmee je vandaag de dag om de oren geslagen wordt. Ongeacht over welk thema gediscussieerd wordt; de uiterste meningen worden sterker en versterken bovendien elkaar. Niet alleen in de media, maar ook in discussies tussen vrienden en kennissen wordt het steeds moeilijker een genuanceerde positie in te nemen, kritische vragen te stellen of afwijkende meningen te ventileren zonder in het vijandige kamp gesitueerd te worden. Hoe verklaren we dit fenomeen van polarisatie? Welke gevolgen heeft ze? En houdt ze gevaren in? Hoe krijgen we opnieuw nuance en oprecht kritisch denken in het debat?
Uitgebreide nabespreking met Andreas Rocksen, de onderzoeksjournalist achter Cold Case Hammarskjöld en Bruno Struys, journalist bij De Morgen die de Belgische link onderzocht.
De illegale ivoorhandel en de strijd ertegen verdelen sommige streken in Kenya. In een dorp vlakbij een natuurreservaat probeert een kleine ivoorhandelaar te overleven, terwijl rangers alle middelen inzetten om de stroperij tegen te gaan. Zijn eigen neef is één van hen, maar die is al maanden niet uitbetaald en twijfelt aan zijn engagement. Een unieke blik op de mensen achter de ivoorhandel en hun motivaties.
Fundamentalisten hebben de moslimwereld de voorbije wereld sterk veranderd. Vrije beleving van lichaam en cultuur zijn aan banden gelegd, schijnbaar zonder veel verzet van de bevolking. In ‘When Arabs Danced’ geeft de Marokkaans-Belgische filmmaker Jawad Rhalib een stem aan deze stille minderheid die zich, tegen de stroom in, blijft verzetten tegen radicalisering.
Davidsfonds is een inhoudelijke partner van het festival. Op het festival presenteren zij twee films uit het programma, inclusief twee uitgebreide nagesprekken.
Liefde is… ingewikkelder dan een Hollywoodfilm. Maar daarom niet minder humoristisch, teder of ontroerend. Love Etc. vertelt vijf echte verhalen over de liefde. Verhalen even divers als New York, de stad waarin ze zich afspelen. Een ode aan de liefde in al haar vormen en de ideale film voor een eerste date.
Lang geleden, jaren voordat Elon Musk met zijn Space X-project naar de sterren reikte, koesterde een jonge man zijn eigen jongensdroom over een reis naar de ruimte. 'Fly Rocket Fly' vertelt het fantastische verhaal van Duitse astrofysicus Lutz Kayser die ’s werelds eerste privé ruimtevaartmaatschappij ontwikkelde. Dit allemaal onder de nieuwsgierige én verontruste blikken van geheime diensten overal ter wereld. Een meeslepend documentaire avontuur dat leest als een filmscript.
In 'When Arabs Danced' stelt regisseur Jawad Rhalib vragen bij de effecten van moslimfundamentalisme aan de hand van het verhaal van zijn moeder, een buikdanseres. Niet zo lang geleden stond deze Arabische dans voor sensualiteit en vrouwelijkheid, nu bestempelen moslims het vaak als onrein. Hoe kijken artiesten daar vandaag naar? En ruimer: hoe combineren moslims hun geloof met de hedendaagse Europese context? Imam Khalid Benhaddou, auteur van “Halal of niet?“ gaat hier dieper op in. Hij probeert al jaren een toegankelijke brug te leggen tussen zijn geloof en de hedendaagse Europese maatschappij waarin hij leeft.
Natuur is overal. Ook waar je het niet zou verwachten, zoals in de stad. Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijk als een oerbos of een moeras. Naast de verwilderde huiskatten, verdwaalde meeuwen en onvermijdelijke ratten, is de stad ook een thuis voor tal van exoten zoals de halsbandparkieten, Amerikaanse kreeftjes, nijlganzen. De kat Abatutu neemt de kijker op een ontdekkingstocht door de wildernis van Amsterdam.
In 2013 gaat het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika dicht voor renovatie. Niet alleen het gebouw en de museumkasten zijn aan vernieuwing toe: ook de geest van het museum moet aangepast worden aan zijn tijd. In COMRAF, een raad van adviseurs, leidt het proces van dekolonisatie tot felle discussies.
Een visueel essay over een industriële stad in al zijn facetten. Charleroi, aan de oevers van de Samber is broeierige metropool waarin René Magritte, een daklozenkamp, voorvechters van een nieuwe stadsinrichting, dieprode socialisten, de ontdekker van de Big Bang en de supporters van de Zebra’s elkaar kruisen. Charleroi staat aan het begin van een nieuw tijdperk, maar niemand weet goed hoe dat er zal uitzien.
Een onderdompeling in enkele unieke, afgesloten werelden en hun geluiden. Een veld voor oliewinning in Texas, de machinekamer van een immens cargoschip en een bijzondere echo-vrije testkamer. VR brengt je niet alleen visueel midden in een nieuwe omgeving, maar laat je ook auditief een heel eigen ervaring opdoen.
De ziekte van Morgellon. Volgens Wikipedia een onbestaande huidaandoening waarbij het geloof in de ziekte eigenlijk een psychotische aandoening is. Volgens de YouTube community van de ‘morgies’ een reële ziekte die ze hartstochtelijk documenteren. Een bevreemdend found-footage portret van zij die geloven en hun dagelijkse, bikkelharde strijd tegen de ziekte, of ze nu reëel of psychotisch is.
De renovatie van het Afrika Museum in Tervuren is voor regisseur Matthias De Groof de ideale aanleiding om onze blik op het Belgische koloniale verleden te bestuderen. Impliceert de facelift van het museum dat dit verleden ge(her)interpreteerd moest worden? Sloopte het museum niet alleen oude muren maar ook de oude koloniale visie in zijn nieuwe opstelling? En is men erin geslaagd om ook de stem van de Afrikaanse diaspora te laten weerklinken? VRT-journalist en Congo-kenner Peter Verlinden sluit aan vanuit zijn expertise.
In een klein dorpje in het noorden van Denemarken zijn opvallend veel mannen getrouwd met Thaise vrouwen. Sommai, een lokale koppelaarster brengt ze al decennialang over van haar vroegere thuisdorp. Toch is dit niet het te verwachten verhaal van uitbuiting door rijke Westerse mannen. Dankzij Sommai die ‘haar’ meisjes verdedigt, opvolgt en coacht krijgt de eventuele relatie een evenwichtige en positieve insteek. Een verrassend empathische film rond liefde, dromen en migratie.
In de hoogdagen van de Culturele revolutie werd de romantische liefde in China nog gezien als een kapitalistisch concept. Ondertussen is China helemaal verliefd geworden op de liefde. Huwelijken zijn er big business en vooral de huwelijksfotografie zorgt er vaak voor – zeker in westerse ogen – hallucinante taferelen. De bruidegom als centaur met zijn geliefde achterop? Of een bevallige zeemeermin in de armen van een onwennige Neptunus? Kitsch is geen bezwaar in de zoektocht naar het ultieme prentje.
Hij wordt wel eens de Picasso van de fotografie genoemd. De Belgische Magnumfotograaf Harry Gruyaert denkt en kadreert in kleur. Als 18-jarige ontvluchtte hij het grijze Vlaanderen en begon te reizen. In Marokko en India ontdekte hij licht en kleur en een vitale behoefte om foto’s te nemen. 'Harry Gruyaert. Photographer' plaatst de fotograaf voor één keer zelf in het frame.
Mexico City: 9 miljoen inwoners én minder dan 45 officiële ziekenwagens. De wanhopige situatie van de gezondheidszorg leidt tot een ondergrondse industrie. De familie Ochoa bezit een privé ambulance. Levensreddend voor gewonden, een bittere concurrentiestrijd voor het gezin. Een onvoorstelbare rit doorheen een nachtelijk Mexico.
Peter Jackson ('The Lord of the Rings') brengt op magistrale wijze een schat aan archiefbeelden over WOI tot leven. Via digitale technieken (en veel handwerk) werden de filmbeelden ingekleurd en zien we letterlijk de oorlog zoals we ze nog nooit hebben gezien. Een verhaal over ontbering en zinloze slachtpartijen, maar ook het dagelijkse leven en de camaraderie in de loopgraven.
Academy Award- winnende regisseur Charles Ferguson blikt terug op een roerige periode uit de Amerikaanse geschiedenis: het Watergate-schandaal. Een complexe zaak die leidde tot het aftreden van president Nixon. Met een schat aan archiefmateriaal en hedendaagse interviews brengt de film helder en meeslepend het omvattende verhaal van dit kantelpunt in de hedendaagse geschiedenis. Een documentaire die balanceert tussen een een politieke thriller en een rechtzaak-drama, met een knipoog naar de huidige situatie in het Witte Huis.
‘So Long, Marianne’ zingt Leonard Cohen in één van zijn meest iconische nummers. Deze Marianne is de Noorse Marianne Ihlen, zijn levenslange muze met wie hij in een tijd van vrije liefde een intense relatie begon. Nick Broomfield, regisseur van onder andere documentaires als 'Whitney: Can I Be Me', 'Biggie & Tupac' en 'Kurt & Courtney', volgt hun onconventionele relatie vanaf de begindagen in het idyllische Griekenland.
Anders gaan boeren, anders omgaan met de natuur. Velen spreken erover, het ook echt toepassen is moeilijker. John en Molly proberen hun droom te realiseren om een echte biodiverse boerderij met respect voor dier en natuur uit te baten. Geen monoculturen, maar tientallen fruit- en groentesoorten die kriskras door het veld staan, een precair evenwicht tussen dier, mens en natuur.
Wat bepaalt of iets grote kunst is? De emoties die het oproept? Het technisch kunnen van een kunstenaar? Of het bedrag waarvoor een werk verkocht kan worden? De hedendaagse kunstwereld is ook onderdeel geworden van de consumptiemaatschappij, waar alles een prijs heeft. Een verbluffend exposé rond de vraag die voor heel onze maatschappij geldt: heeft iets nog een intrinsieke waarde als daar geen bedrag tegenover staat?
Een verslag van liefde, vriendschap en opgroeien in een Europees gebied dat nooit erkend is als onafhankelijk land: Transnistrië. De dromerige documentaire volgt drie jongeren op intieme wijze, een idylle dat slechts voor even is. Want in een land dat niet bestaat is het leven extra vluchtig. 'Transnistra' won de Big Screen Award op het filmfestival van Rotterdam. Terecht, want deze volledig op 16mm gefilmd pareltje is een filmisch hoogstandje.
Transgender zijn lijkt in België en Nederland nog maar een redelijk recent begrip, maar in India bestaat er al eeuwenlang een diep ingewortelde cultuur rondom het derde geslacht. Transgender model Valentijn De Hingh trekt in deze documentaire met een filmcrew naar India om contact te leggen met deze bijzondere gemeenschap. Valentijn leert echter snel dat de zogenaamde’ hijras’ of ‘kinnar’ in het moderne India vaak slachtoffer worden van geweld en misbruik, en dat ze bij gebrek aan sociale perspectieven al te vaak in de gevaarlijke prostitutie belanden.
Een onderdompeling in enkele unieke, afgesloten werelden en hun geluiden. Een veld voor oliewinning in Texas, de machinekamer van een immens cargoschip en een bijzondere echo-vrije testkamer. VR brengt je niet alleen visueel midden in een nieuwe omgeving, maar laat je ook auditief een heel eigen ervaring opdoen.
Een contemplatieve reis doorheen onze obsessieve consumptiemaatschappij. Een schitterende documentaire-symfonie rond de levenslijn van alledaagse objecten. Van het delven van de ruwe grondstoffen tot de uiteindelijke afvalverwerking, gedragen door een prachtige cinematografie en indrukwekkend soundscape.
Moet er voor elke mening een platform zijn? Of zijn er meningen die zo erg ingaan tegen de gangbare consensus dat ze verketterd moeten worden? Is het uitspreken van bepaalde vragen of andere perspectieven altijd onschuldig? Plaatst het iemand onverbiddelijk in een bepaald kamp? Of is het net gevaarlijk om bepaalde gedachten uit te sluiten in het openbare debat? Is de nuance verdwenen in het huidige discours? Een intrigerende documentaire die tot nadenken stemt.
In de lente van 2016 ontploften de media door de publicatie van de Panama Papers, die de fraude en belastingontduiking van prominente figuren over de hele wereld blootlegden. 'The Panama Papers' legt op een intrigerende manier uit wat de documenten precies inhouden en hoe journalisten over de hele wereld een jaar lang in het geheim werkten aan hun publicatie.
Niets zo spannend als een verhaal dat echt gebeurd is. DOCVILLE zocht en vond een selectie aan onopgeloste mysteries en waargebeurde avonturen. We kijken de wereld even door de ogen van twee vriendjes in Brussel ten tijde van de aanslag. Kim & Bob beleven ondertussen hun eigen avontuur: opgroeien naar pubers en toch goede vrienden (en zeker niets meer!) blijven, al zijn ze jongen en meisje.
Drie bekroonde regisseurs illustreren met adembenemende beelden de hypothese dat we een nieuw geologisch tijdperk zijn binnengegaan: een tijdperk dat - voor het eerst - niet bepaald wordt door natuurlijk factoren, maar door menselijke activiteit. Een wondermooie cinematografische getuigenis over de omvangrijke menselijke impact op onze aarde.
Ruth Bader Ginsburg - bijnaam: Notorious RBG. De bijnaam van deze opperrechter aan het Amerikaanse hooggerechtshof. Een ontembare vrouw die na zestig jaar juridische strijd nog steeds niet moegestreden is. Ze vocht voor vrouwenrechten, overwon discriminatie en staat nu op haar 85ste voor haar laatste maar zwaarste strijd: Donald Trump. Een actueel verslag haar persoonlijke en professionele leven.
Een prettig weerzien met de makers van ‘De kinderen van juf Kiet’, de succesvolle documentaire die vorig jaar veel harten veroverde. Het ontheemde jongetje Branche doet vertwijfeld pogingen om een vriend te vinden in de klas van juf Kiet. Een prachtig, ontroerend portret van de menselijke hunkering naar vriendschap en het belang van een liefdevolle, warme en veilige omgeving voor alle kinderen - ook vluchtelingen.
Liefde is… ingewikkelder dan een Hollywoodfilm. Maar daarom niet minder humoristisch, teder of ontroerend. Love Etc. vertelt vijf echte verhalen over de liefde. Verhalen even divers als New York, de stad waarin ze zich afspelen. Een ode aan de liefde in al haar vormen en de ideale film voor een eerste date.
Judi Dench, Eileen Atkins, Joan Plowright en Maggie Smith. Wie hen niet bij naam kent, kent zeker hun gezicht. De kranige actrices zijn ondertussen alle vier geridderd tot ‘Dame’ voor hun belangrijke bijdrage aan de theaterkunsten. De vier iconische koppen komen samen voor een geanimeerd theekransje vol herinneringen en sappige anekdotes.
Peter Jackson ('The Lord of the Rings') brengt op magistrale wijze een schat aan archiefbeelden over WOI tot leven. Via digitale technieken (en veel handwerk) werden de filmbeelden ingekleurd en zien we letterlijk de oorlog zoals we ze nog nooit hebben gezien. Een verhaal over ontbering en zinloze slachtpartijen, maar ook het dagelijkse leven en de camaraderie in de loopgraven.
Een groepje weeskinderen uit Swaziland bedenkt een verhaal: ze fantaseren hoe de dappere Liyana op tocht vertrekt om haar ontvoerde tweelingbroertjes te bevrijden. De jonge vertellers bedenken voor hun heldin een pad vol gevaren en betovering en putten hun inspiratie uit hun eigen leven: hun duistere herinneringen en hun vrolijkste dromen.
De illegale ivoorhandel en de strijd ertegen verdelen sommige streken in Kenya. In een dorp vlakbij een natuurreservaat probeert een kleine ivoorhandelaar te overleven, terwijl rangers alle middelen inzetten om de stroperij tegen te gaan. Zijn eigen neef is één van hen, maar die is al maanden niet uitbetaald en twijfelt aan zijn engagement. Een unieke blik op de mensen achter de ivoorhandel en hun motivaties.
Na de vertoning van 'Tea with Dames' kan u, net zoals de crème de la crème van de Britse theater en filmwereld, zelf de wondere wereld van thee ontdekken in een zintuiglijke theeproeverij.
Liefde kan ons leven veranderen. Letterlijk. Recente wetenschappelijke studies tonen aan dat liefde onze hersenen en ons lichaam diepgaand kan transformeren. Een visuele reis langsheen de wetenschap van de liefde met verbazingwekkende onthullingen en antwoorden rond de belangrijkste menselijke emotie – die veel meer dan gewoon een emotie blijkt te zijn.
Dit hilarische en intiem portret van twee onstuimige tienerbroers won de felbegeerde publieksprijs op IDFA. Het publiek viel als een blok voor de licht autistische Peter en zijn broer Matthew. Beiden met rood haar, maar verder erg verschillend: Peter is geobsedeerd door Expeditie Robinson en stemt (ongevraagd) voortdurend gezinsleden weg, terwijl Matthew vooral van zijn vrees voor honden wil afraken. Gedurende één zomer registreert de film de charme van hun broederlijke haat-liefde relatie.
Marjon is 32 jaar, vrijgezel, en heeft een hekel aan vragen als “Maar waarom ben je single?”. Zo’n grote hekel dat ze 'Single' maakte, een 4-delige serie waarin ze, samen met een aantal experts, een aantal van die vragen beantwoordt: mist ze iets als single? Waarom heeft ze geen partner? Is het haar eigen schuld, of zijn er gewoon geen leuke mannen voor haar? Speciaal voor DOCVILLE zijn de vier afleveringen tot één geheel gemonteerd.
Er wordt meestal smalend om gelachen, om de zogenaamde flat-earthers: de mensen die onverbiddelijk geloven dat de aarde niet bolvormig maar plat is. En toch blijft het aantal volgers groeien. Met een open geest stelt regisseur Daniel J. Clark in deze grappige, maar ook intrigerende documentaire de aanhangers én hun argumenten aan je voor. Kunnen ze jou overtuigen?
Een onderdompeling in enkele unieke, afgesloten werelden en hun geluiden. Een veld voor oliewinning in Texas, de machinekamer van een immens cargoschip en een bijzondere echo-vrije testkamer. VR brengt je niet alleen visueel midden in een nieuwe omgeving, maar laat je ook auditief een heel eigen ervaring opdoen.
Will Tura schreef als Keizer van het Vlaamse Lied geschiedenis. Hij liet als eerste Belgische artiest in 1974 rocktempel Vorst Nationaal vollopen en zijn vertolking op de begrafenis van Koning Boudewijn staat in het collectieve geheugen gegrift. Een terugblik op zijn 60-jarige carrière valt dan ook een groot stuk samen met een nostalgische trip doorheen Vlaanderen van de prille jaren ’60 tot nu.
De aanslagen van 22 maart 2016 veroorzaakten een schokgolf door het hele land. Plots waren alle schijnwerpers gericht op Molenbeek, een “hell hole” volgens de Amerikaanse president. Maar ook thuis voor de 6-jarige Aatos en zijn vrienden. Een film over vriendschap, geloof en identiteit. En bovenal, een film over wat ons bindt.
Manu Bonmariage stond als cineast meermaals op DOCVILLE. Hij is dan ook een veteraan documentairemaker die ooit startte als de geestelijke vader van de legendarische reportagereeks 'Strip-Tease'. Manu, die in de eerste fases zit van Alzheimer, is nu zelf het onderwerp van een warm en humoristisch portret gemaakt door zijn dochter Emmanuelle.
Hollywood is een perfecte microkosmos die onze maatschappij een spiegel kan voorhouden. En die spiegel is niet altijd flatterend. 'This Changes Everything' onthult hoe genderongelijkheid stevig ingebakken zit in de filmindustrie. Het is nog steeds een mannenwereld, waar vrouwen keihard moeten knokken om een plaats te krijgen. Nochtans was het ooit anders: in de periode van de stille film waren de meeste regisseurs vrouwen. Wat is er veranderd? En waarom? En wat is eraan te doen?
De aarde is plat, beweren steeds meer mensen wereldwijd. Sommigen halen de schouders op, anderen lachen hen vol ongeloof vierkant uit en nog anderen gaan de uitdaging aan om hun pseudowetenschappelijke argumenten te ontkrachten. Daniel J. Clark neemt nog een andere weg. Hij slaat Amerika’s bekendste platte-aarder Mark Sargent niet om de oren met striemende tegenargumenten, maar benadert hem en zijn entourage met nieuwsgierigheid, empathie en een vleugje humor.
Drie bekroonde regisseurs illustreren met adembenemende beelden de hypothese dat we een nieuw geologisch tijdperk zijn binnengegaan: een tijdperk dat - voor het eerst - niet bepaald wordt door natuurlijk factoren, maar door menselijke activiteit. Een wondermooie cinematografische getuigenis over de omvangrijke menselijke impact op onze aarde.
Twaalf jaar lang filmde Liu Bing zichzelf en zijn twee skatevrienden. Twaalf jaren waarin de kloof tussen jeugd en volwassenheid, tussen jongen en man, onvermijdelijk overbrugd wordt. Een authentieke documentaire die overladen werd met prijzen. Een ode aan jong zijn, volwassen worden, hoop achtervolgen en dromen loslaten.
11 september 1973. Het einde van een Chileense droom. Generaal Pinochet werpt de democratische regering van Salvador Allende omver en luidt tientallen jaren van militaire dictatuur in. Een dramatische periode met een klein lichtpunt: de Italiaanse ambassade in Santiago. De film focust op dit toevluchtsoord voor honderden tegenstanders van het Pinochet regime. Een pakkende vertelling van zij die erbij waren.
De idealistische herder Stijn botst met de keiharde economische realiteit. Na 10 jaar zijn de idealen besmet met een gefrustreerde boosheid. Een tragikomisch portret van een man midden in het universele verhaal van David tegen Goliath, van idealen tegenover praktijk, van dromen en teleurstellingen.
Niemand ontsnapt aan ouder worden, ook de drijvende krachten achter het theater- en dansgezelschap Peeping Tom niet. Hun trilogie Vader, Moeder, Kind rond het thema familierelaties en de tijd die voorbij schrijdt, vormt de rode draad van 'Third Act'. Het thema weerspiegelt zich ook in het leven naast het podium. Een aantal acteurs zijn al van leeftijd maar denken er niet aan om te stoppen.
Een onderdompeling in enkele unieke, afgesloten werelden en hun geluiden. Een veld voor oliewinning in Texas, de machinekamer van een immens cargoschip en een bijzondere echo-vrije testkamer. VR brengt je niet alleen visueel midden in een nieuwe omgeving, maar laat je ook auditief een heel eigen ervaring opdoen.
Volg in deze fly-on-the-wall documentaire Steve Bannon, de controversiële ex-adviseur van president Donald Trump. Geen ver-van-mijn-bed-show, want de impact van de voormalige hoofdstrateeg van het Witte Huis dringt door tot diep in Europa, ja zelfs tot België. Bannon predikt immers een populistische wereldrevolutie en probeert extreemrechtse partijen te mobiliseren en te verenigen voor de verkiezingen van het Europees parlement in 2019.
Drie uur ’s nachts in Taipei, een stad die nooit slaapt. Aan een druk kruispunt hebben Mr Kuo en zijn vrouw een simpel eetstandje, waar ze koken voor iedereen die de nacht trotseert. Een oneindig ballet van nachtbrakers, gehaaste leveranciers, vluchtige gesprekken in een regenachtig, met neon belicht anoniem hoekje van de stad creëert een intrigerende, hypnotische kijkervaring.
De excentrieke leraren John en Amanda gaan, na bijna 50 jaar lesgeven aan de kostschool Headfort, op pensioen. Ze hebben altijd met passie lesgegeven volgens hun eigen mantra “Reading. Rithmetic. Rock-‘n-roll!” Het is onmogelijk om niet mee te leven met deze leraren die hun beroep vol passie uitoefenen in een unieke omgeving. Bekroonde regisseurs Neasa Ní Chianáin en David Rane brengen een welgekomen, meeslepende positieve noot uit de wereld van onderwijs.
Toen de Volksrepubliek China eind jaren ’70 de problematische bevolkingsgroei wou aanpakken, kozen ze voor een drastische ingreep: ieder koppel mocht maar één kind krijgen, een tweede kind was strafbaar. Vooral de eerste decennia zorgde de invoering van deze regel voor dramatische gevolgen: gedwongen sterilisaties, selectieve abortussen en het verwaarlozen, verkopen of vermoorden van meisjes. 'One Child Nation' won de Juryprijs voor Beste Documentaire op het Sundance Film Festival.
Wat gebeurt er als je twee jongeren een jaar volgt doorheen hun turbulente liefdesleven? Mating is een intiem portret over twee millennials die opgroeien in een wereld waarin de liefde zich steeds vaker situeert in een digitaal landschap. Bestaat er nog intimiteit in een wereld van Facebook, Instagram en Tinder?
Macky is een pas opgestart collectief van Vlaamse creatievelingen met een hart voor kindercontent. Tijdens de industry pitches op DOCVILLE kunnen makers hun nieuwste ideeën voor kinder- en jeugdcontent uit de doeken doen aan zenders, productiehuizen & distributeurs. Telidja Klaï (Ketnet) opent deze dag, die afgesloten wordt met een inspirerende vertoning van succesvolle kinderdocumentaires uit de buurlanden.
Zelfontplooiing. Innerlijke groei. Het lijkt wel de heilige graal van onze tijd. De hedendaagse zoektocht naar zingeving en persoonlijke groei is wijdverspreid, de aangeboden oplossingen gevarieerd. Een filmische -vaak hilarische- observatie van deze zoektocht, langsheen een registratie van cursussen en trainingen die het antwoord willen bieden op vragen die alomtegenwoordig zijn.
De idealistische herder Stijn botst met de keiharde economische realiteit. Na 10 jaar zijn de idealen besmet met een gefrustreerde boosheid. Een tragikomisch portret van een man midden in het universele verhaal van David tegen Goliath, van idealen tegenover praktijk, van dromen en teleurstellingen.
Democratie en onbeteugelde economische groei. Deze twee hoekstenen vormen al decennia lang het fundament van de westerse samenleving en worden meestal beschouwd als perfect complementaire waarden. Pulitzer Prize winnaar Chris Hedges beargumenteert dat ze elkaars vijanden zijn. Democratie wordt in een langzame wurggreep de keel dicht geknepen door een ‘corporate coup d’état’ waarbij bedrijven en miljardairs steeds meer het politieke proces in handen nemen. Een ontluisterend pamflet over de teloorgang van de westerse democratie.
Vertoning kinderdocu’s voor profs en jong publiek ingeleid door Bregt Van Wijnendaele
Drie bekroonde regisseurs illustreren met adembenemende beelden de hypothese dat we een nieuw geologisch tijdperk zijn binnengegaan: een tijdperk dat - voor het eerst - niet bepaald wordt door natuurlijk factoren, maar door menselijke activiteit. Een wondermooie cinematografische getuigenis over de omvangrijke menselijke impact op onze aarde.
2016. De zogenoemde ‘Balkanroute’ wordt afgesloten. Oostenrijk maakt zich grote zorgen over een potentiële vluchtelingenstroom die via de Brennerpas het land illegaal zou binnenkomen. De oplossing? Een 370-meter lang hek. Maar al snel blijkt dat niet meteen de ideale oplossing. Oudgediende Geyrhalter weet als geen ander een observerend, prachtig in beeld gebracht en bij momenten hilarisch portret vast te leggen.
Een inspirerend uurtje bestaande uit korte lezingen over de liefde, telkens vanuit een specifiek vakgebied. Bestel een glaasje en kom luisteren naar wetenschappers die een antwoord geven op diverse vragen. Over trio's, seks en hoe groot is de kans eigenlijk dat je vader van je kind bent?
'Night Will Fall' bestaat volledig uit origineel en uniek beeldmateriaal uit 1945: filmbeelden gemaakt door de geallieerden op het moment dat ze de Duitse concentratiekampen gingen bevrijden. De beelden gingen naar gerenommeerde filmmakers als Hitchcock om er een documentaire van te maken, maar die bleef 70 jaar lang onafgewerkt. Tot Andre Singer het heft in handen nam en deze essentiële documentaire afwerkte.
In een klein dorpje in het noorden van Denemarken zijn opvallend veel mannen getrouwd met Thaise vrouwen. Sommai, een lokale koppelaarster brengt ze al decennialang over van haar vroegere thuisdorp. Toch is dit niet het te verwachten verhaal van uitbuiting door rijke Westerse mannen. Dankzij Sommai die ‘haar’ meisjes verdedigt, opvolgt en coacht krijgt de eventuele relatie een evenwichtige en positieve insteek. Een verrassend empathische film rond liefde, dromen en migratie.
De illegale ivoorhandel en de strijd ertegen verdelen sommige streken in Kenya. In een dorp vlakbij een natuurreservaat probeert een kleine ivoorhandelaar te overleven, terwijl rangers alle middelen inzetten om de stroperij tegen te gaan. Zijn eigen neef is één van hen, maar die is al maanden niet uitbetaald en twijfelt aan zijn engagement. Een unieke blik op de mensen achter de ivoorhandel en hun motivaties.
Het verhaal van de grootste oplichtingszaak ooit heeft alle ingrediënten voor een spannend filmscenario. Een topfinancier verduistert 3,5 miljard dollar van ‘1MDB’, een Maleisisch fonds dat volledig in handen is van de Minister van Financiën. Onderzoeksjournalisten van The New York Times, Wall Street Journal en The Hollywood Reporter bijten zich vast in het onderzoek en traceren het geldspoor dat – oh ironie – passeert langs de financiering van de blockbuster 'The Wolf of Wall Street'.
Lang geleden, jaren voordat Elon Musk met zijn Space X-project naar de sterren reikte, koesterde een jonge man zijn eigen jongensdroom over een reis naar de ruimte. 'Fly Rocket Fly' vertelt het fantastische verhaal van Duitse astrofysicus Lutz Kayser die ’s werelds eerste privé ruimtevaartmaatschappij ontwikkelde. Dit allemaal onder de nieuwsgierige én verontruste blikken van geheime diensten overal ter wereld. Een meeslepend documentaire avontuur dat leest als een filmscript.
Judi Dench, Eileen Atkins, Joan Plowright en Maggie Smith. Wie hen niet bij naam kent, kent zeker hun gezicht. De kranige actrices zijn ondertussen alle vier geridderd tot ‘Dame’ voor hun belangrijke bijdrage aan de theaterkunsten. De vier iconische koppen komen samen voor een geanimeerd theekransje vol herinneringen en sappige anekdotes.
Bob Rugurika leidt RPA, de populairste onafhankelijke radio van Burundi. Als gedreven onderzoeksjournalist is hij een voorvechter van de vrije meningsuiting. De RPA blijft het regime uitdagen en wordt staatsvijand nummer één. Zeker wanneer president Pierre Nkurunziza in 2015 vastbesloten is om een derde ambtstermijn aan te vangen en daarvoor de grondwet wil veranderen. Blijft Bob bereid om zijn leven te riskeren in zijn strijd voor persvrijheid, in een periode dat alle dissidente stemmen in de kiem worden gesmoord?
Een onderdompeling in enkele unieke, afgesloten werelden en hun geluiden. Een veld voor oliewinning in Texas, de machinekamer van een immens cargoschip en een bijzondere echo-vrije testkamer. VR brengt je niet alleen visueel midden in een nieuwe omgeving, maar laat je ook auditief een heel eigen ervaring opdoen.
Liefde kan ons leven veranderen. Letterlijk. Recente wetenschappelijke studies tonen aan dat liefde onze hersenen en ons lichaam diepgaand kan transformeren. Een visuele reis langsheen de wetenschap van de liefde met verbazingwekkende onthullingen en antwoorden rond de belangrijkste menselijke emotie – die veel meer dan gewoon een emotie blijkt te zijn.
Liefde is… ingewikkelder dan een Hollywoodfilm. Maar daarom niet minder humoristisch, teder of ontroerend. Love Etc. vertelt vijf echte verhalen over de liefde. Verhalen even divers als New York, de stad waarin ze zich afspelen. Een ode aan de liefde in al haar vormen en de ideale film voor een eerste date.
Marjon is 32 jaar, vrijgezel, en heeft een hekel aan vragen als “Maar waarom ben je single?”. Zo’n grote hekel dat ze 'Single' maakte, een 4-delige serie waarin ze, samen met een aantal experts, een aantal van die vragen beantwoordt: mist ze iets als single? Waarom heeft ze geen partner? Is het haar eigen schuld, of zijn er gewoon geen leuke mannen voor haar? Speciaal voor DOCVILLE zijn de vier afleveringen tot één geheel gemonteerd.
Het is geen toeval dat het rechts-conservatieve Fox News een broeihaard van fake news is geworden en mede de oorzaak van de opgang van nieuwe uiterst conservatieve stromingen. Integendeel, het is by design. Het past in de visie van Roger Ailes, twintig jaar lang het hoofd van Fox News. Ailes’ voorliefde voor sensatienieuws en polarisering passen wonderwel bij zijn eigen woelige carrière. Een onthutsende blik op (het gebrek aan) morele grenzen in de media.
Twaalf jaar lang filmde Liu Bing zichzelf en zijn twee skatevrienden. Twaalf jaren waarin de kloof tussen jeugd en volwassenheid, tussen jongen en man, onvermijdelijk overbrugd wordt. Een authentieke documentaire die overladen werd met prijzen. Een ode aan jong zijn, volwassen worden, hoop achtervolgen en dromen loslaten.
Volg in deze fly-on-the-wall documentaire Steve Bannon, de controversiële ex-adviseur van president Donald Trump. Geen ver-van-mijn-bed-show, want de impact van de voormalige hoofdstrateeg van het Witte Huis dringt door tot diep in Europa, ja zelfs tot België. Bannon predikt immers een populistische wereldrevolutie en probeert extreemrechtse partijen te mobiliseren en te verenigen voor de verkiezingen van het Europees parlement in 2019.
Professionele documentairemakers uit Nederland en Vlaanderen gaan in gesprek met elkaar. Is er een verschil in de manier waarop we documentaires maken? Maar ook: waar trekken we zelf onze grens als regisseur. Gaan we zelf produceren? Wat is het spanningsveld tussen creatie en financiering? Een rondetafelgesprek over de grenzen heen.
Drie uur ’s nachts in Taipei, een stad die nooit slaapt. Aan een druk kruispunt hebben Mr Kuo en zijn vrouw een simpel eetstandje, waar ze koken voor iedereen die de nacht trotseert. Een oneindig ballet van nachtbrakers, gehaaste leveranciers, vluchtige gesprekken in een regenachtig, met neon belicht anoniem hoekje van de stad creëert een intrigerende, hypnotische kijkervaring.
Wanneer een robotarm een arbeider doodt, wie is dan verantwoordelijk? En als de politie een robot gebruikt om een schutter uit te schakelen, is dat dan fundamenteel anders dan wanneer een agent het schot lost? De alomtegenwoordigheid van AI roept vragen op, maar de gevaren blijken niet te liggen in een Hollywoodiaanse 'Terminator', maar in een veel fundamentelere problematiek die ons allemaal aangaat.
100 jaar geleden speelde zich in Bisbee, een stadje dichtbij de Mexicaanse grens, een hallucinant tafereel af: meer dan 1200 immigranten werden op brute wijze door de lokale sheriff en zijn medestanders naar de woestijn gebracht en voor dood achtergelaten. Filmmaker Robert Greene rekent samen met de huidige bewoners af met deze zwarte vlek in hun geschiedenis door deze na te spelen. Een creatieve, meeslepende documentaire die heden en verleden op slimme wijze samenbrengt.
Goedkope motels langs een drukke baan. Door de gegarandeerde anonimiteit en de lage kosten vormen ze een wereld op zich. In de States zijn ze zijn een soort transitgebied voor outsiders. Een plek waar de slachtoffers van de American Dream in terechtkomen, een thuishaven voor zielen op de dool. Sommigen durven nog dromen, andere leven van dag tot dag.
Andre Singer is een monument binnen de documentaire sector. Hij produceerde meer dan 55 documentairefilms en reeksen, waaronder heel wat bekroonde titels. Hij werkt al een kwart eeuw samen met Werner Herzog, met wie hij samen Meeting Gorbachev regisseerde, dit jaar te zien op DOCVILLE. De perfecte aanleiding voor DOCVILLE om hem uit te nodigen voor een Masterclass.
‘So Long, Marianne’ zingt Leonard Cohen in één van zijn meest iconische nummers. Deze Marianne is de Noorse Marianne Ihlen, zijn levenslange muze met wie hij in een tijd van vrije liefde een intense relatie begon. Nick Broomfield, regisseur van onder andere documentaires als 'Whitney: Can I Be Me', 'Biggie & Tupac' en 'Kurt & Courtney', volgt hun onconventionele relatie vanaf de begindagen in het idyllische Griekenland.
Hollywood is een perfecte microkosmos die onze maatschappij een spiegel kan voorhouden. En die spiegel is niet altijd flatterend. 'This Changes Everything' onthult hoe genderongelijkheid stevig ingebakken zit in de filmindustrie. Het is nog steeds een mannenwereld, waar vrouwen keihard moeten knokken om een plaats te krijgen. Nochtans was het ooit anders: in de periode van de stille film waren de meeste regisseurs vrouwen. Wat is er veranderd? En waarom? En wat is eraan te doen?
Dit hilarische en intiem portret van twee onstuimige tienerbroers won de felbegeerde publieksprijs op IDFA. Het publiek viel als een blok voor de licht autistische Peter en zijn broer Matthew. Beiden met rood haar, maar verder erg verschillend: Peter is geobsedeerd door Expeditie Robinson en stemt (ongevraagd) voortdurend gezinsleden weg, terwijl Matthew vooral van zijn vrees voor honden wil afraken. Gedurende één zomer registreert de film de charme van hun broederlijke haat-liefde relatie.
2016. De zogenoemde ‘Balkanroute’ wordt afgesloten. Oostenrijk maakt zich grote zorgen over een potentiële vluchtelingenstroom die via de Brennerpas het land illegaal zou binnenkomen. De oplossing? Een 370-meter lang hek. Maar al snel blijkt dat niet meteen de ideale oplossing. Oudgediende Geyrhalter weet als geen ander een observerend, prachtig in beeld gebracht en bij momenten hilarisch portret vast te leggen.
Een onderdompeling in enkele unieke, afgesloten werelden en hun geluiden. Een veld voor oliewinning in Texas, de machinekamer van een immens cargoschip en een bijzondere echo-vrije testkamer. VR brengt je niet alleen visueel midden in een nieuwe omgeving, maar laat je ook auditief een heel eigen ervaring opdoen.
Documentaire-grootheid Werner Herzog ontmoet een van zijn helden: voormalig Sovjet president Michail Gorbatsjov. Een filmische ontmoeting die het leven van de voormalige wereldleider herschept. Gorbatsjov spreekt openlijk - ook over zijn uiteindelijke politieke val en de machinaties die daarachter zaten. Een unieke terugblik op de wereldgeschiedenis door een sleutelfiguur in die geschiedenis.
Het zwembad als illustratie voor de melting pot van de grote stad. Een plek waar mensen trainen, babbelen, ontspannen, zich wassen en tot zichzelf komen. ‘Bains Publics’ is een hommage aan de diversiteit van Brussel en hoe in het zwembad het water alle verschillen wegspoelt. Een filmisch pareltje om van te snoepen.
Mexico City: 9 miljoen inwoners én minder dan 45 officiële ziekenwagens. De wanhopige situatie van de gezondheidszorg leidt tot een ondergrondse industrie. De familie Ochoa bezit een privé ambulance. Levensreddend voor gewonden, een bittere concurrentiestrijd voor het gezin. Een onvoorstelbare rit doorheen een nachtelijk Mexico.
'Where The Wind Blew' schetst een beeld van de wapenwedloop tijdens de Koude Oorlog, en de gevolgen ervan die veel verder dragen dan op het eerste zicht lijkt. De nucleaire wapens moesten immers getest worden – en dat gebeurde ongebreideld in Kazachstan. Het volk kwam echter in opstand en wist als eerste land een verbod op nucleaire testen te bekomen. Dit pakkende verhaal wordt verteld door slachtoffers, getuigen en activisten.
Er wordt veel gesproken over inclusief onderwijs, maar zelden wordt er tijd genomen om te kijken. Dat laatste is precies het uitgangspunt van Ellen Vermeulen, die met '9999' eerder al heel wat stof deed opwaaien. In deze zeer gestileerde, observerende documentaire gaat het niet over argumenten pro of contra, maar om een uitnodiging om te kijken naar hoe het er in een klasje echt aan toe gaat.
Nigeria is de grootste olieproducent van Afrika en heeft met 190 miljoen inwoners de zevende grootste bevolking ter wereld. Toch heeft minder dan de helft van de Nigerianen toegang tot elektriciteit. Voor de inwoners die wel toegang hebben, is dit hooguit een paar uur per dag. Reden genoeg om zeker niet de rekening te betalen. Een kat en muis-spel tussen illegale aansluitingen en een energiebedrijf dat probeert zichzelf heruit te vinden.
Natuur is overal. Ook waar je het niet zou verwachten, zoals in de stad. Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijk als een oerbos of een moeras. Naast de verwilderde huiskatten, verdwaalde meeuwen en onvermijdelijke ratten, is de stad ook een thuis voor tal van exoten zoals de halsbandparkieten, Amerikaanse kreeftjes, nijlganzen. De kat Abatutu neemt de kijker op een ontdekkingstocht door de wildernis van Amsterdam.
Een onderdompeling in enkele unieke, afgesloten werelden en hun geluiden. Een veld voor oliewinning in Texas, de machinekamer van een immens cargoschip en een bijzondere echo-vrije testkamer. VR brengt je niet alleen visueel midden in een nieuwe omgeving, maar laat je ook auditief een heel eigen ervaring opdoen.
Een verslag van liefde, vriendschap en opgroeien in een Europees gebied dat nooit erkend is als onafhankelijk land: Transnistrië. De dromerige documentaire volgt drie jongeren op intieme wijze, een idylle dat slechts voor even is. Want in een land dat niet bestaat is het leven extra vluchtig. 'Transnistra' won de Big Screen Award op het filmfestival van Rotterdam. Terecht, want deze volledig op 16mm gefilmd pareltje is een filmisch hoogstandje.
Sinds de invoering van het M-decreet, dat in 2016 echt van start ging, is het zogeheten “inclusief onderwijs” vaak voer voor discussie. Wat voor de één een goede evolutie is - kinderen en jongeren moeten nu eenmaal kunnen omgaan met verschillen- is voor de ander reden om te vrezen voor een “verlaging” van het onderwijsniveau. Leerkrachtenorganisaties klagen het gebrek aan ondersteuning en belasting van de leerkracht aan. Na 2 jaar toepassing van het decreet: tijd voor een evaluatie.
DOCVILLE en Hello crowd! slaan de handen in elkaar en presenteren de allereerste editie van de Hello crowd! crowdfundingwedstrijd op DOCVILLE. Vele kleintjes maken een groot: dat is de gedachte achter crowdfunding. Hello Bank helpt filmmakers bij het vinden van de nodige financiering voor hun project via het crowdfundingplatform Hello Crowd.
Een prettig weerzien met de makers van ‘De kinderen van juf Kiet’, de succesvolle documentaire die vorig jaar veel harten veroverde. Het ontheemde jongetje Branche doet vertwijfeld pogingen om een vriend te vinden in de klas van juf Kiet. Een prachtig, ontroerend portret van de menselijke hunkering naar vriendschap en het belang van een liefdevolle, warme en veilige omgeving voor alle kinderen - ook vluchtelingen.
De Afghaanse hoofdstad Kabul komt in het nieuws als een grauwe plaats waar de dood loert, maar hier kiest de regisseur om het bruisende leven te vangen van deze stad. Drie jaar lang volgt de film een blowende buschauffeur die nog net in staat is om zijn passagiers veilig thuis te brengen en de twee jonge broers Afshin en Benjamin. Een bijzonder portret over het dagelijks leven in een stad waar permanente dreiging heerst.
Net als in fictie is ook bij documentaire een scenario onontbeerlijk. Maar hoe pak je dat aan? Hoe “schrijf” je de werkelijkheid? Documentairemaker Billy Corben legt uit waarom hij er in zijn hilarische documentaire Screwball voor gekozen heeft om een deel van het verhaal te vertellen aan de hand van re-enactments (het naspelen van gebeurtenissen met acteurs) met kinderen. Maar ook hoe hij zijn verhaal opgebouwd heeft en waarom, en wat de specifieke troeven en valkuilen zijn van een scenario voor documentaire.
Een komisch detectiveverhaal rond een dopingschandaal. Het klinkt niet als een doorsnee documentaire en dat is het ook niet. Regisseur Billy Corben maakte met Screwball een spannende en tegelijk hilarische documentaire over een van de grootste schandalen in de Amerikaanse sportwereld.
Anders gaan boeren, anders omgaan met de natuur. Velen spreken erover, het ook echt toepassen is moeilijker. John en Molly proberen hun droom te realiseren om een echte biodiverse boerderij met respect voor dier en natuur uit te baten. Geen monoculturen, maar tientallen fruit- en groentesoorten die kriskras door het veld staan, een precair evenwicht tussen dier, mens en natuur.
Toen de Volksrepubliek China eind jaren ’70 de problematische bevolkingsgroei wou aanpakken, kozen ze voor een drastische ingreep: ieder koppel mocht maar één kind krijgen, een tweede kind was strafbaar. Vooral de eerste decennia zorgde de invoering van deze regel voor dramatische gevolgen: gedwongen sterilisaties, selectieve abortussen en het verwaarlozen, verkopen of vermoorden van meisjes. 'One Child Nation' won de Juryprijs voor Beste Documentaire op het Sundance Film Festival.
Bekroond regisseur Viktor Kossakovsky verfilmt op hallucinante wijze de oerkracht van water als een natuurelement dat wraak lijkt te nemen op de mens die de aarde langzaam maar zeker vernietigt. Immense ijskappen brokkelen af en veranderen in tuimelende watervallen en verwoestende golven. Een visueel prachtig vergiffenisgebed aan de oergod water.
Canvas – dé documentairezender bij uitstek – is al jaren waardevolle partner van DOCVILLE en presenteert traditiegetrouw een eigen programma op het festival. Een exclusieve preview van nieuwe reeksen die in de steigers staan. Dit jaar is dit de eerste aflevering van de 7-delige biopic over Frank Vandenbroucke en het startschot van een wel heel erg eigenzinnige reeks, Fiskepark. Een mockumentary met o.a Tomas De Soete, Jan Jaap van der Wal, Bent Van Looy en Siska Schoeters die het true-crime genre parodieert en de authenticiteit ervan op humoristische wijze in vraag stelt.
Een onderdompeling in enkele unieke, afgesloten werelden en hun geluiden. Een veld voor oliewinning in Texas, de machinekamer van een immens cargoschip en een bijzondere echo-vrije testkamer. VR brengt je niet alleen visueel midden in een nieuwe omgeving, maar laat je ook auditief een heel eigen ervaring opdoen.
Auteursvereniging SABAM ondersteunt audiovisuele auteurs op verschillende manieren. Er is oog voor jong opkomend talent, maar ook voor filmmakers die hun sporen reeds hebben verdiend. Niet minder dan drie documentaires worden vertoond op de Sabam avond en dit jaar is het vrouwen boven! Deze boeiende avond in aanwezigheid van de regisseurs bestaat uit de vertoning van Memre Yu van Wildcardwinnaar Zaïde Bil, Fraternidad van Laura Zuallaert en Still from Afar van Eva Van Tongeren.
Peter Jackson ('The Lord of the Rings') brengt op magistrale wijze een schat aan archiefbeelden over WOI tot leven. Via digitale technieken (en veel handwerk) werden de filmbeelden ingekleurd en zien we letterlijk de oorlog zoals we ze nog nooit hebben gezien. Een verhaal over ontbering en zinloze slachtpartijen, maar ook het dagelijkse leven en de camaraderie in de loopgraven.
Toenemende werkdruk, operatiekamers die overbezet zijn en chirurgen die meer en meer uren moeten presteren. Twee jaar lang volgde de Belgische regisseur Jérôme Le Maire een team Franse artsen in de operatiekamers van een bekend Parijs ziekenhuis, en hij kwam terug met een hallucinant verslag. 'Burning Out' luidt de alarmbel en maakt pijnlijk duidelijk dat het zo niet verder kan.
Documentaire-grootheid Werner Herzog ontmoet een van zijn helden: voormalig Sovjet president Michail Gorbatsjov. Een filmische ontmoeting die het leven van de voormalige wereldleider herschept. Gorbatsjov spreekt openlijk - ook over zijn uiteindelijke politieke val en de machinaties die daarachter zaten. Een unieke terugblik op de wereldgeschiedenis door een sleutelfiguur in die geschiedenis.
Professionele documentairemakers komen traditiegetrouw samen op de laatste dag van DOCVILLE voor de jaarlijkse Day of the Doc. In de voormiddag wordt een round-up gemaakt van de stand van zaken van de Vlaamse documentairefilm, gevolgd door een sessie rond de maatschappelijke impact van documentaires. In de namiddag wordt rond verschillende thematafels gewerkt rond specifiek onderwerpen die berekening hebben op de documentaire.
In een klein dorpje in het noorden van Denemarken zijn opvallend veel mannen getrouwd met Thaise vrouwen. Sommai, een lokale koppelaarster brengt ze al decennialang over van haar vroegere thuisdorp. Toch is dit niet het te verwachten verhaal van uitbuiting door rijke Westerse mannen. Dankzij Sommai die ‘haar’ meisjes verdedigt, opvolgt en coacht krijgt de eventuele relatie een evenwichtige en positieve insteek. Een verrassend empathische film rond liefde, dromen en migratie.
Peter Jackson ('The Lord of the Rings') brengt op magistrale wijze een schat aan archiefbeelden over WOI tot leven. Via digitale technieken (en veel handwerk) werden de filmbeelden ingekleurd en zien we letterlijk de oorlog zoals we ze nog nooit hebben gezien. Een verhaal over ontbering en zinloze slachtpartijen, maar ook het dagelijkse leven en de camaraderie in de loopgraven.
Documentaire-grootheid Werner Herzog ontmoet een van zijn helden: voormalig Sovjet president Michail Gorbatsjov. Een filmische ontmoeting die het leven van de voormalige wereldleider herschept. Gorbatsjov spreekt openlijk - ook over zijn uiteindelijke politieke val en de machinaties die daarachter zaten. Een unieke terugblik op de wereldgeschiedenis door een sleutelfiguur in die geschiedenis.
Judi Dench, Eileen Atkins, Joan Plowright en Maggie Smith. Wie hen niet bij naam kent, kent zeker hun gezicht. De kranige actrices zijn ondertussen alle vier geridderd tot ‘Dame’ voor hun belangrijke bijdrage aan de theaterkunsten. De vier iconische koppen komen samen voor een geanimeerd theekransje vol herinneringen en sappige anekdotes.
Een onderdompeling in enkele unieke, afgesloten werelden en hun geluiden. Een veld voor oliewinning in Texas, de machinekamer van een immens cargoschip en een bijzondere echo-vrije testkamer. VR brengt je niet alleen visueel midden in een nieuwe omgeving, maar laat je ook auditief een heel eigen ervaring opdoen.
De aanslagen van 22 maart 2016 veroorzaakten een schokgolf door het hele land. Plots waren alle schijnwerpers gericht op Molenbeek, een “hell hole” volgens de Amerikaanse president. Maar ook thuis voor de 6-jarige Aatos en zijn vrienden. Een film over vriendschap, geloof en identiteit. En bovenal, een film over wat ons bindt.
Een komisch detectiveverhaal rond een dopingschandaal. Het klinkt niet als een doorsnee documentaire en dat is het ook niet. Regisseur Billy Corben maakte met Screwball een spannende en tegelijk hilarische documentaire over een van de grootste schandalen in de Amerikaanse sportwereld.
Een contemplatieve reis doorheen onze obsessieve consumptiemaatschappij. Een schitterende documentaire-symfonie rond de levenslijn van alledaagse objecten. Van het delven van de ruwe grondstoffen tot de uiteindelijke afvalverwerking, gedragen door een prachtige cinematografie en indrukwekkend soundscape.
Een onderdompeling in enkele unieke, afgesloten werelden en hun geluiden. Een veld voor oliewinning in Texas, de machinekamer van een immens cargoschip en een bijzondere echo-vrije testkamer. VR brengt je niet alleen visueel midden in een nieuwe omgeving, maar laat je ook auditief een heel eigen ervaring opdoen.
Het verhaal van de grootste oplichtingszaak ooit heeft alle ingrediënten voor een spannend filmscenario. Een topfinancier verduistert 3,5 miljard dollar van ‘1MDB’, een Maleisisch fonds dat volledig in handen is van de Minister van Financiën. Onderzoeksjournalisten van The New York Times, Wall Street Journal en The Hollywood Reporter bijten zich vast in het onderzoek en traceren het geldspoor dat – oh ironie – passeert langs de financiering van de blockbuster 'The Wolf of Wall Street'.
Het is geen toeval dat het rechts-conservatieve Fox News een broeihaard van fake news is geworden en mede de oorzaak van de opgang van nieuwe uiterst conservatieve stromingen. Integendeel, het is by design. Het past in de visie van Roger Ailes, twintig jaar lang het hoofd van Fox News. Ailes’ voorliefde voor sensatienieuws en polarisering passen wonderwel bij zijn eigen woelige carrière. Een onthutsende blik op (het gebrek aan) morele grenzen in de media.
In de hoogdagen van de Culturele revolutie werd de romantische liefde in China nog gezien als een kapitalistisch concept. Ondertussen is China helemaal verliefd geworden op de liefde. Huwelijken zijn er big business en vooral de huwelijksfotografie zorgt er vaak voor – zeker in westerse ogen – hallucinante taferelen. De bruidegom als centaur met zijn geliefde achterop? Of een bevallige zeemeermin in de armen van een onwennige Neptunus? Kitsch is geen bezwaar in de zoektocht naar het ultieme prentje.
Alex Honnold is een legende in het free-solo klimmen: het bergklimmen zonder enige veiligheidsuitrusting. En dat op grote hoogte, waardoor elk klein foutje fataal kan zijn. Op zijn 30ste wilt Alex nog één uitdaging overwinnen: de beklimming van El Capitan, een 900 meter hoge bergwand in het Yosemite National Park. Free Solo volgt Alex in dit beangstigend en adembenemend avontuur. Een pure thriller en verslag van een ongelooflijk knap, waanzinnig waagstuk.
Uitreiking van de prijzen van het DOCVILLE Documentaire Film Festival 2019. Gevolgd door slotfilm 'Maiden'. De 24-jarige Tracy Edwards heeft eind jaren ’80 een wilde droom: ze wil met een volledig vrouwelijk team de wereld rond zeilen. 'Maiden' vertelt het razend spannende verhaal van enkele doortastende vrouwen die niet alleen de zeeën, maar ook de toenmalige vooroordelen wisten te temmen. Een inspirerende en heerlijk entertainende documentaire die je - jawel - helemaal op sleeptouw neemt.
Een onderdompeling in enkele unieke, afgesloten werelden en hun geluiden. Een veld voor oliewinning in Texas, de machinekamer van een immens cargoschip en een bijzondere echo-vrije testkamer. VR brengt je niet alleen visueel midden in een nieuwe omgeving, maar laat je ook auditief een heel eigen ervaring opdoen.
Uitreiking van de prijzen van het DOCVILLE Documentaire Film Festival 2019. Gevolgd door slotfilm 'Maiden'. De 24-jarige Tracy Edwards heeft eind jaren ’80 een wilde droom: ze wil met een volledig vrouwelijk team de wereld rond zeilen. 'Maiden' vertelt het razend spannende verhaal van enkele doortastende vrouwen die niet alleen de zeeën, maar ook de toenmalige vooroordelen wisten te temmen. Een inspirerende en heerlijk entertainende documentaire die je - jawel - helemaal op sleeptouw neemt.
Wat gebeurt er als je twee jongeren een jaar volgt doorheen hun turbulente liefdesleven? Mating is een intiem portret over twee millennials die opgroeien in een wereld waarin de liefde zich steeds vaker situeert in een digitaal landschap. Bestaat er nog intimiteit in een wereld van Facebook, Instagram en Tinder?
De winnende film van de Weten&Geweten competitie wordt vertoond. Welke film dit juist is wordt uiteraard pas bekend gemaakt na de prijsuitreiking (rond 21.00)
De winnende film van de Internationale competitie wordt vertoond. Welke film dit juist is wordt uiteraard pas bekend gemaakt na de prijsuitreiking (rond 21.00)
David Bowie liet een indrukwekkende muziekerfenis achter als een van de meest vernieuwende artiesten van de 20ste eeuw. In dit derde deel van de documentaire-trilogie over de legendarische poplegende wordt teruggeblikt op zijn vroegste jaren tot het aanbreken van Ziggy Stardust-periode. De ultieme kans om de pre-fame jaren van deze uitzonderlijke artiest te (her)ontdekken.
To preserve the protected status of a piece of rainforest, it must be proven that it is still inhabited by the Indian tribe Piripkura. Currently, only two members of the tribe live there, in a nomadic way. Their main possession is a torch lit in 1998 that has remained lit ever since. Then the flame goes out ...