Total TrustJialing Zhang

Via gezichtsherkenning, big data analyse en een puntensysteem dat publieke opschudding voorspelt en gedrag bestraft of beloont, controleert de Chinese overheid steeds meer haar burgers. Met China als spiegel wordt het toenemende gebruik van surveillance-middelen over de hele wereld met argusogen bekeken. Als dit het heden is, wat wordt dan de toekomst?

Constante bewaking heeft meer dan één gezicht: het is een mix van gezichtsherkenning, big data analyse en een puntensysteem dat publieke opschudding voorspelt en zogenaamd slecht gedrag bestraft, maar ook beloont wat als goed wordt beschouwd. De man van Zijuan Chen is een mensenrechten advocaat die gevangen genomen is voor zijn juridische werk. Sindsdien wordt haar leven dag en nacht in de gaten gehouden. Sophia Xueqin Huang is een onafhankelijke journaliste die, omdat ze onterechte opsluiting en mensenrechtenschendingen in China aan de kaak stelde, op een slecht blaadje van de autoriteiten terecht is gekomen. Deze vrouwen zijn niet de enigen die in de gaten worden gehouden. Sinds de Covidepandemie heeft de bewakingstechnologie in China en daarbuiten een hoge vlucht genomen.


Deze vertoning maakt deel uit van het programmaonderdeel...

TOPICS

Topfilms over hedendaagse hete hangijzers. Films die een kritische blik werpen op onze wereld, vragen durven stellen en je stof tot nadenken geven over onderwerpen die ons allemaal aangaan. Topics verzamelt een opmerkelijke reeks films die je geest verscherpen en je voer voor discussie gevenPolitiek Maatschappij en opvoeding Artificiële intelligentie

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 24.03 wordt gevolgd door een nagesprek met Sofie Royer (Centrum voor IT & IE Recht, KU Leuven)

Info

REGIE Jialing Zhang
Duitsland, Nederland
2023 97 min.
Chinees gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

TOPICS

credits
Regie

Jialing Zhang

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)