Shadow WorldJohan Grimonprez

In de nasleep van iedere oorlog duiken er telkens weer geruchten op van omkoping, belangenvermenging en onethisch winstbejag. Een schimmige wereld van wapenhandelaars, van corruptie, hebzucht, smeergeld en achterkamers.

Maar ook van politici, geheime diensten, militaire bevelhebbers en wereldleiders wiens morele kompas helemaal tilt is geslaan. Hun enige objectief lijkt de oorlog zo lang mogelijk te laten duren en geld te verdienen, ongeacht de menselijke en morele kost. 
 
Aan de hand van getuigenissen van onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders, toont Shadow World hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie. Niet alleen in de landen waar de wapens gebruikt worden maar ook in het Westen, waar ze vandaan komen.
 
Filmmaker Johan Grimonprez (Dial H-I-S-T-O-R-Y, Double Take) weeft naadloos talking heads, archiefmateriaal en filosofische bedenkingen door elkaar in een krachtig betoog tegen deze wereld van duistere achterkamers en een pleidooi voor meer samenwerking, openheid en dialoog. Zoals historicus Howard Zinn ooit zei “Dat oorlog onze geschiedenis beheerste, wil nog niet zeggen dat ze deel moet zijn van de toekomst.”
 
 
Deze film maakt deel uit van de Davidsfonds Academie @ DOCVILLE dag. Deelnemers aan deze dag krijgen ook toegang tot de uitgebreide nabespreking van Andrew Feinstein, auteur van het boek waar Shadow World op gebasseerd is.
(Meer info)

 Historische documentaire Politiek

Vertoond op editie(s) 2017
Screened at edition(s) 2017

Info

REGIE Johan Grimonprez
België, VS
94 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands, Engels

Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

Johan Grimonprez

Producent

Emmy Oost

Productiehuis

Cassette for Timescapes, Dillywood, Final Cut for Real, Louverture Films

Cinematografie

Nicole Mackinlay Hahn

Montage

Pedro Collantes, Dieter Diependaele, Per K. Kirkegaard

Muziek

Karsten Fundal

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)