The Kyiv FilesWalter Stokman

In 2017 werd het voormalige KGB archief openbaar gemaakt in Kiëv. Voor het eerst in jaren konden Oekraïners hun persoonlijk dossier inkijken en vragen die hen al jaren tergden, beantwoorden. 

Filmmaker Walter Stokman duikt, net als vele Oekraïners, met veel plezier in het oude archief. Aan de hand van drie specifieke cases probeert hij het verleden, de rijkwijdte en de methodes van de Russisch geheime dienst aan het licht te brengen. Zo vertelt hij het verhaal van de Francaise Regine die in haar jonge jaren hopeloos verliefd werd op een man die later een informant bleek te zijn. Stokman legt niet alleen het gigantische netwerk van de geheime dienst bloot, maar ook de paranoia en het voortdurende wantrouwen die de periode beheerste. Ook de gevolgen van die paranoia op het hedendaags klimaat krijgt een bijzondere plek in zijn film.


Deze vertoning maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Internationale selectie

Na een strenge selectie nomineerde DOCVILLE tien gloednieuwe auteursdocumentaires die vertegenwoordigen waar het festival voor staat: uitstekend gemaakte documentaires die niet alleen inhoudelijk sterk zijn, maar ook oog hebben voor het visuele aspect en daarom een plek verdienen op het grote witte doek.  De beste film wordt bekroond met de Canvas Juryprijs én mag beginnen dromen van een Oscar, want de winnaar van deze competitie komt op de longlist van de Academy Awards.

 Historische documentaire Politiek Familie

Vertoningen
Koop je ticket

Info

REGIE Walter Stokman
Nederland
2023 79 min.
Nederlands, Frans, Oekraïens, Russisch gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Internationale selectie

credits
Regie

Walter Stokman

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)