LA '92Daniel Lindsay & T. J. Martin

Een explosieve cocktail van structureel ongestraft politiegeweld en raciale spanningen resulteerde in 1992 in dodelijke rellen die zes dagen aanhouden. Concrete aanleiding voor de rellen was de vrijspraak van de agenten die taxichauffeur Rodney King met extreem geweld arresteerden. 25 jaar later blikken regisseurs Daniel Lindsay en T. J. Martin voor National Geographic terug op deze traumatische gebeurtenissen met behulp van archiefbeelden, nieuwsitems en ongezien beeldmateriaal.

3 maart 1991. Vier blanke politieagenten slaan de zwarte, ongewapende taxichauffeur Rodney King brutaal in elkaar bij zijn arrestatie. Het geweld wordt gefilmd door een bewoner aan de andere kant van de straat. 16 maart 1991. Een Koreaanse winkelier schiet Latasha Harlin, een 15-jarig zwart meisje, dood wegens een vermoeden dat zij een fles appelsiensap wou stelen. Een jaar later op 21 april 1992 zorgt een blanke rechter ervoor dat zij een verminderde straf krijgt. Op 29 april worden de vier blanke agenten die Rodney King belaagden door een voornamelijk blanke jury vrijgesproken voor het gebruik van buitensporig geweld. De uitspraak werd de spreekwoordelijke druppel en diezelfde dag escaleerde een vredig protest tot dagenlang geweld, plundering en brandstichting in zuidelijk Los Angeles. Agenten kregen het bevel geen actie te ondernemen. In het noorden werden de straten tussen Koreatown en de rijke blanke buurten afgesloten door politie. Koreaanse winkeleigenaars, aan hun lot overgelaten, organiseerden hun eigen gewapende verdediging. Bijna de helft van miljarden aan schade werd geleden door de Koreaanse gemeenschap. Van de meer dan 60 doden was een derde Latino. In totaal vallen er bijna 2400 gewonden. Op 1 mei vroeg King het geweld te staken. Drie dagen later eindigen de rellen officieel.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Fond of Footage

Voor documentairemakers is ‘found footage’ een onuitputtelijk bron van materiaal. Dit ‘gevonden beeldmateriaal’ kan bestaan uit archiefbeelden of recente filmopnames gemaakt met een ander doel. Maar hoe ga je om met dit beeldmateriaal? DOCVILLE selecteerde enkele documentaires die archiefbeelden op meeslepende en originele wijze weten te verwerken in hun film. Creatief met archief!Historische documentaire Spannend USA Justitie

Vertoningen
Koop je ticket

Filminfo

REGIE Daniel Lindsay & T. J. Martin
VS
2017 114 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling


Programmaonderdeel

Fond of Footage

credits
Regie

Daniel Lindsay & T. J. Martin

Montage

Daniel Lindsa, T. J. Martin, Scott Stevenson

Muziek

Danny Bensi, Saunder Jurriaans

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)