Maak kans op €40.000 productiebudget voor een korte wetenschappelijke documentaire

In samenwerking met Canvas, Departement Economie, Wetenschap & Innovatie, Vrije Universiteit Brussel, Sabam én Associate Directors lanceert DOCVILLE een programma voor de aanmaak van twee kwaliteitsvolle korte documentaires met een wetenschappelijke insteek, die dienen gefinaliseerd te worden tegen DOCVILLE 2024. Ben je als filmmaker geïnteresseerd? Mail naar info@docville.be met een bio van jezelf en een korte motivatie waarom jij graag zou willen deelnemen.

Verloop van het project:

 

STAP 1 -  FEBRUARI 2023 - Oproep naar wetenschappers en filmmakers – De VUB lanceert oproep naar wetenschappers en DOCVILLE naar filmmakers om deel te nemen aan het project.

 

STAP 2 - 10 MAART 2023 - Selectie van acht wetenschappelijke projecten  - Een leescommissie binnen het festival selecteert acht wetenschappelijke projecten die zowel inhoudelijk interessant zijn als filmisch een mogelijke toekomst hebben. Hierbij wordt rekening gehouden met een verdeling tussen de verschillende specialisaties.

 

STAP 3 - MIDDEN MAART 2023 - Mediatraining wetenschappers – De wetenschappers achter de geselecteerde projecten krijgen een mediatraining met als doel een bevattelijke en wervende pitch te brengen op het festival.

 

STAP 4 - 28 MAART 2023 - Pitch + Speeddate filmmakers en wetenschappers – De wetenschappers passen hun aangeleerde mediatraining toe in de praktijk en geven een publieke pitch, bekend als de Science Talkies. De Science Talkies worden gehost door wetenschapswatcher en Nerdland-medeoprichter Hetty Helsmoortel. Ook de door het festival uitgekozen filmmakers zijn aanwezig bij de pitch. Vervolgens volgt er een speeddate waarbij iedere wetenschapper een persoonlijk gesprek heeft met een filmmaker om hun artistieke en inhoudelijke visies met elkaar te bespreken.

 

STAP 5 - MIDDEN APRIL 2023 - Wetenschapper en filmmaker duo presenteert eerste idee voor een nieuwe film – De duo's wetenschapper-filmmaker krijgen een paar weken tijd om hun project nu ook filmisch en artistiek vorm te geven. Bij een finale presentatie is het vooral de filmmaker die moet aantonen dat hij een visie heeft die past bij de inhoud die hij wil vertellen. Deze beoordeling gebeurt door een onafhankelijke jury, die rekening zal houden met zowel artistieke kwaliteiten, wetenschappelijke relevantie en (productionele) haalbaarheid.

 

STAP 6 - MIDDEN APRIL 2023 - Twee projecten winnen een filmbudget - De jury bepaalt twee winnaars, waarvoor een productiebudget van 40.000 euro ter beschikking wordt gesteld om hun documentaire af te werken tegen DOCVILLE 2024. In samenwerking met productiebedrijf Associate Directors.

 

STAP 7 - APRIL 2023 TOT MAART 2024 - Productie documentaire en begeleiding - De filmmaker en wetenschapper hebben één jaar de tijd om hun documentaire af te werken. Deze dient in première te gaan op de eerstvolgende editie van DOCVILLE/ScienceVille (20-28 maart 2024). In deze periode wordt de productie van de film mede opgevolgd door het festival zelf, Associate Directors en inhoudelijk begeleid door Canvas en de betrokken academische instelling.

 

STAP 8 - 21 MAART 2024 - Presentatie documentaire – De nieuw geproduceerde documentaire kent een wereldpremière op DOCVILLE/ScienceVille 2024. 

 

In samenwerking met

 


 

 Voor makers

Vertoond op editie(s) 2023
Screened at edition(s) 2023

Info

Programmaonderdeel

DOCVILLE Academy | ScienceVille