Meat the FutureLiz Marshall

De drijvende kracht achter een innovatief bedrijf dat ‘kweekvlees’ op de markt wil brengen is verrassend genoeg geen klimaat- of dierenrechtenactivist, maar een cardioloog. Dr. Uma Valeti gaf in 2015 de zekerheid van zijn job op en richtte zich volledig op het kweken van vlees voor de voedingsindustrie, zonder dat er dieren aan te pas komen. Is kweekvlees de heilige graal die wereldproblemen als klimaatverandering en honger uit de wereld kan helpen?

In een gecontroleerde laboratoriumomgeving gezond, smaakvol én betaalbaar vlees kweken vanuit de cellen van dieren. Als Valeti hierin slaagt, zou dit een revolutionaire manier zijn om de wereldbevolking op een meer duurzame manier te voeden zonder dat dieren moeten gefokt en geslacht worden. Valeti en zijn team hebben de voorbije vijf jaar heel wat uitdagingen en obstakels moeten trotseren. Er is niet alleen de praktische uitdaging om een product te creëren dat voldoet aan alle verwachtingen die de consument heeft wanneer hij vlees op zijn bord wil. De economische uitdaging is minstens even groot: voldoende investeerders vinden voor een product dat nog niet bestaat en dat het kader van de voedselproductie radicaal wil hervormen.

Daarnaast moet ook de perceptie van de consument gestuurd worden waarbij de notie van kweekvlees ver weg moet gehouden worden van elke intuïtieve weerzin tegen ‘frankenmeat’: een griezelig product bekokstoofd in een labo. Want enkel voldoende potentiële consumenten kunnen een echte productie van een betaalbaar product mogelijk maken. Valeti’s eerste volwaardige gehaktbal kwam in 2016 immers nog aan een kostprijs van ongeveer 15.000 euro/halve kilo. In 2017 was dit bedrag al gezakt tot de helft voor een kipfilet. Meat the Future weet dit bijzonder boeiend onderwerp dat onze toekomst radicaal kan veranderen te vatten in een gebalanceerde mix van persoonlijke, politieke en technische inzichten. De documentaire viel niet voor niets in de prijzen voor zijn geslaagde montage bij de Directors Guild of Canada.

 

Op zaterdag 12 juni wordt voor de film ook een "Everything-but-meat"-tasting georganiseerd waar u.. wel.. proevertjes leert kennen van alles behalve vlees. Een aanrader voor de echte vleesliefhebber?

>> Meer info hier
>> Koop een combo ticket aan gereduceerde prijs (tasting + film)



Ecologie Wetenschap Technologie

Vertoond op editie(s) 2021
Screened at edition(s) 2021

Info

REGIE Liz Marshall
Canada
2020 88 min.
Engels, Telugu gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Brave new docs

credits
Regie

Liz Marshall

Script

Liz Marshall

Cinematografie

John Price

Montage

Caroline Christie, Roland Schlimme

Muziek

Igor Correia

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)