Motley's LawNicole Nielsen Horanyi

Wie zou de minst voor de hand liggende persoon zijn om als enige buitenlandse advocaat een praktijk te hebben in Afghanistan? Ongetwijfeld een assertieve, ongesluierde Afro-Amerikaanse vrouw. En dat is nu precies wat Kimberly Motley is. Een verrassend verhaal dat een ongeziene blik werpt op het leven in Kaboel.

Advocate Kimberly Motley – een gewezen Miss Wisconsin die nooit eerder buiten de US was geweest – trok in 2008 voor het eerst naar Kaboel. Daar werd sinds 2004, toen Afghanistan zijn eerste democratische grondwet kreeg, een formeel rechtssysteem geïmplementeerd, gecombineerd met de informele shariarechtspraak. Motley is eerlijk over haar oorspronkelijke doel: ze ging er naartoe om geld te verdienen. Zelf groeide ze immers op in armoede en ze is vastbesloten de financiële toekomst van haar kinderen veilig stellen.

Maar al snel veranderde er iets: het gebrek aan mensenrechten en de wijdverspreide corruptie wakkerde in haar een passie aan die ze niet snel opgeeft. Ze verdedigt uiteenlopende partijen, van een Britse soldaat die al twee jaar zonder proces vast zit voor fraude tot een Afghaans meisje dat een straf boven het hoofd hangt omdat ze haar man is ontvlucht. Ze blijft strijdvaardig ondanks bedreigingen en aanvallen en het gemis van haar gezin dat ze in de VS achterlaat. ‘Motley’s Law’ viel al in de prijzen op prestigieuze festivals als IDFA en DOC NYC.Oorlog & conflict Sterke Verhalen

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Nicole Nielsen Horanyi
Denemarken
85 min.
Engels, Pushto gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Nicole Nielsen Horanyi

Producent

Helle Faber

Productiehuis

Made in Copenhagen

Cinematografie

Henrik Ipsen

Montage

Steen Johannessen, Nicolaj Monberg

Muziek

Kristian Selin Eidnes Andersen

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)