NavalnyDaniel Roher

Op 20 augustus 2020 wordt Russische oppositieleider Alexei Navalny tijdens een vlucht naar Moskou vergiftigd met Novichok, een zenuwgif ontwikkeld door de Sovjet-Unie. Hij overleeft dankzij een noodlanding en zijn evacuatie naar een ziekenhuis in Berlijn. In dit meeslepend portret dat wegkijkt als een spannende spionagethriller gaat hij op zoek naar bewijs tegen president Vladimir Poetin en het Kremlin dat elke betrokkenheid blijft ontkennen.

Grozev is onderzoeker bij het journalistiek netwerk Bellingcat dat onderzoek doet naar mensenrechtenschendingen, oorlogsgebieden en de criminele onderwereld. Tijdens zijn onderzoek van Navalny’s vergiftiging vindt hij verontrustende informatie. Hij bezoekt Navalny die bezig is aan zijn langzame herstel in Duitsland om zijn bevindingen te delen. Regisseur Daniel Roher komt mee om alles te filmen. Samen zetten ze het onderzoek verder. In een uitzonderlijke scène slaagt Navalny erin om, vermomd als leidinggevende van de Russische veiligheidsdienst, een bekentenis los te krijgen tijdens een telefoontje. Persoonlijke interviews met Navalny, zijn vrouw, zijn dochter, zijn naaste teamleden en Grozev geven, in combinatie met beelden achter de schermen van het onderzoek, inzicht in een buitengewone situatie. Bij zijn terugkeer naar Rusland in januari 2021 wordt Navalny gearresteerd en veroordeeld. Zijn anti-corruptie organisatie wordt ontmanteld en vele leden moeten het land ontvluchten. Om veiligheidsredenen werd de productie van deze documentairefilm strikt geheim gehouden tot de last minute aankondiging van de première op het gerenommeerde Sundance filmfestival.

 

In samenwerking met KU Leuven.Politiek

Vertoond op editie(s) 2022
Screened at edition(s) 2022

Meet the expert

Onze DOCVILLE expert leidt één van deze voorstellingen uit. Wil je meer weten over dit onderwerp, bekijk de lees-, luister- en kijktips van onze expert.
>> Meet the expert Ria Laenen - Docente Russische Politiek

Info

REGIE Daniel Roher
VS
2022 98 min.
Engels, Russisch gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Daniel Roher

Cinematografie

Niki Waltl

Montage

Maya Hawke , Langdon Page

Muziek

Marius De Vries , Matt Robertson

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)