OeconomiaCarmen Losmann

Hoe wordt geld gecreëerd? En waar komt winst vandaan? Deze schijnbaar eenvoudige vragen onthullen de soms verbluffende eigenschappen van ons economisch systeem. Zo blijkt dat door te lenen geld ontstaat en dat economische groei in de regel samengaat met een toename van schulden en het groter worden van de kloof tussen rijk en arm. Regisseur Carmen Losmann dringt door tot de kern van het kapitalistisch systeem door - laag per laag - dieper te graven en messcherp de meest flagrante aspecten van de kapitalistische economie bloot te leggen. Een film die je blik op de wereld voorgoed verandert.

In deze strak vormgegeven documentaire duikt Losmann diep de machinekamer in van het kapitalistisch systeem en geeft stap voor stap, op een heldere manier de soms bizarre werking ervan weer. Verschillende financiële kenners staan haar te woord, o.a de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank. Schijnbaar eenvoudige vragen zoals “Waar komt winst vandaan?” en “Hoe wordt geld gecreëerd?” blijken verrassende, soms onthutsende kenmerken van het economisch systeem te onthullen. Met als uiteindelijke vraag of dit systeem eigenlijk wel houdbaar is.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Weten & Geweten

Een opmerkelijke reeks films die een kritische blik op de maatschappij werpen, een actueel onderwerp aanhalen of een wetenschappelijk vraagstuk opentrekken … Kortom: films die je stof tot nadenken geven en je kritische geest aanscherpen. De winnaar van deze competitie krijgt van de DOCVILLE-jury de Weten & Geweten Prijs.Economie

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 11.06 wordt uitgeleid door Tom Simonts, Senior Financial Economist KBC

Filminfo

REGIE Carmen Losmann
Duitsland
2020 89 min.
Engels, Duits gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Carmen Losmann

Productiehuis

Petrolio Film in coproduction with ZDF/ 3sat

Cinematografie

Dirk Lütter

Montage

Henk Drees, Carmen Losmann

Muziek

Peter Rösner

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)