PalimpsestMatthias De Groof

In 2013 gaat het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika dicht voor renovatie. Niet alleen het gebouw en de museumkasten zijn aan vernieuwing toe: ook de geest van het museum moet aangepast worden aan zijn tijd. In COMRAF, een raad van adviseurs, leidt het proces van dekolonisatie tot felle discussies.

Terwijl het metershoge standbeeld van Leopold II wordt gedemonteerd, waart zijn geest door de gangen en zalen van het museum. De renovatie van het Museum voor Midden-Afrika is de gelegenheid om het bestaan en de missie van het museum een moderne invulling te geven. De opgezette wilde dieren, de traditionele maskers en de bestofte artefacten moeten plaats maken voor een volledigere, moderne kijk op Afrika. Het museum roept de hulp in van deskundigen en zet een overleg op met afgevaardigden van Afrikaanse organisaties die zich verenigd hebben in een daarvoor opgerichte structuur, COMRAF. Bij het tentoonstellen van de mineralen uit de Congolese bodem volstaat niet langer enkel een wetenschappelijke uitleg. Er moet er ook worden stilgestaan bij de gruwelijke omstandigheden waarin die grondstoffen ontmijnd werden en de disruptieve gevolgen voor de Congolese maatschappij. Maar om het majestueuze gebouw helemaal los te wrikken van zijn koloniale gedaante moeten er ook meer fundamentele vragen gesteld worden. Wie kijkt hier naar wie? En wiens verhaal wordt er hier verteld? 


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Nationale selectie

DOCVILLE presenteert de tien beste Belgische documentaires van het voorbije jaar, zowel Franstalige als Nederlandstalige producties. Films over grote Belgische persoonlijkheden of hedendaagse problematieken, maar ook films die over onze landsgrenzen heenkijken. De sterkste film mag zich de winnaar noemen vande Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire. De meeste films worden uitgeleid door de regisseur.Andere culturen Afrika Portret Nederlands gesproken of ondertiteld

Vertoningen
Koop tickets

Extra info

De vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur, om 17.00 is er een uitgebreide nabespreking met Peter Verlinden en de regisseur over "Een nieuwe blik op het koloniale verleden?".

Filminfo

REGIE Matthias De Groof
België
2019 69 min.
Frans, Nederlands gesproken
Ondertiteling: Nederlands


Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

Matthias De Groof

Producent

Daniel De Valck

Productiehuis

Cobra Films

Cinematografie

Matthias De Groof

Montage

Sebastien Demeffe

Muziek

Ernst Reijseger

Contactgegevens
Bekijk Contact info