Rat FilmTheo Anthony

“Before the world became the world, it was an egg. Inside the egg was dark. The rat nibbled the egg and let the light in. And the world began”, stelt de opening van Rat Film. Een film die vanuit het wereldbeeld van de rat de stad Baltimore laat zien. Zoals elke grootstad heeft Baltimore immers een rattenprobleem. Of is het een mensenprobleem? Want wie zit er eigenlijk gevangen in een kooi? De rat of de mens?

Filmmaker Theo Anthony’s volgt in zijn eerste langspeel-documentaire rattenvanger Edmond die de kijker gidst doorheen de straten van Baltimore. Maar door de ratten te volgen komt het ware probleem van Baltimore – en met uitbreiding van heel wat hedendaagse grootsteden – aan het licht en wordt de film een portret van de sociale opsluiting van de 20ste eeuw. Er zijn immers verschillende ‘kooien’: de ontwikkeling van de rijke buurten in Baltimore enerzijds en de gettovorming bij de zwarte bevolking anderzijds.

Rat Film wijkt af van het zuivere waarnemings-storytelling en verschuift zijn focus naar het scheve, claustrofobische wereldbeeld van de rat. Zo krijgt de kijker op een bepaald moment een portie virtual reality voorgeschoteld, wanneer de lens van de film zich positioneert in de ogen van een rondhollend knaagdier in een doolhof. Regisseur Anthony grijpt terug naar wat “behavioral sink” wordt genoemd en waar het gedrag van de rat als verklaring dient voor de houding van de mensen in een overbevolkte gemeenschap. Of hoe het rattengedrag een weerspiegeling kan zijn van het menselijk gedrag.Maatschappij Mild komisch

Vertoond op editie(s) 2017
Screened at edition(s) 2017

Info

REGIE Theo Anthony
VS
72 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands

Programmaonderdeel

Outside the dox

credits
Regie

Theo Anthony

Producent

Sebastian Pardo, Riel Roch Decter

Productiehuis

Memory

Cinematografie

Theo Anthony

Muziek

Dan Deacon

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)