Reach for the SkyWooyoung Choi, Steven Dhoedt

Ieder jaar begin november is Zuid-Korea in de greep van de Suneung test, een eindexamen voor scholieren. De score bepaalt niet alleen aan welke universiteit de leerling mag verder studeren maar is, in een land geobsedeerd met prestatie, ook een statussymbool.

In de strenge, competitieve maatschappij van Zuid-Korea krijg je als leerling één kans per jaar om je toekomst veilig te stellen. Tijdens de nationale examen, de Suneung test, kan je kans maken om toegelaten te worden tot één van de prestigieuze universiteiten van het land. Alleen wie de beste scores haalt, mag doorgaan, de rest vloeit af naar een minder gegeerde universiteit en klimt niet verder op de sociale ladder. Gezien alles afhangt van die ene test is de druk om te slagen enorm. In de marge van de test is een hele industrie ontstaan van bijscholingen, training schema’s en zelfs magie en waarzeggerij. ‘Reach for the Sky’ volgt drie leerlingen die zich al maanden non-stop voorbereiden op de allesbepalende test. Hun toewijding en opoffering is naar onze Westerse normen ongezien. Hun naschoolse activiteiten bestaan louter uit uren bijscholing aan de hagwon, een soort privé-onderwijs. Deze jongeren mogen geen kind meer zijn: voor (niet-competitieve) sport, ontspanning of godbetert even nietsdoen, is er geen ruimte meer. Ze worden klaargestoomd om, net als hun ouders, de perfectie na te streven. Deze film is beschikbaar op VRT NU van 27/03 tot 25/04.

 


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Docville @ Canvas

DOCVILLE en Canvas hebben elkaar jaren geleden al gevonden in hun gedeelde passie voor de betere auteursdocumentaire en zijn sindsdien trouwe partners in crime. Wil je naast je festivalbezoek ook nog even bijbenen met het beste van de voorbije jaren dan kan je op Canvas terecht. De zender vertoont immers DOCVILLE winnaars van de voorbije drie jaren, aangevuld met interessante auteursdocumentaires
 Opvoeding

Vertoningen
Wordt vertoond op Canvas op woe 27.03 om 15:00

Extra info

Deze film is beschikbaar op VRT NU van 27/03 tot 25/04.

Filminfo

REGIE Wooyoung Choi, Steven Dhoedt
België, Zuid-Korea
90 min.
Koreaans gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Docville @ Canvas

credits
Regie

Wooyoung Choi, Steven Dhoedt

Producent

Gert Van Berckelaer, Sinae Ha, Steven Dhoedt

Productiehuis

Visualantics

Cinematografie

Steven Dhoedt

Montage

Gert Van Berckelaer

Muziek

Regina Lok Yan To

Contactgegevens
Bekijk Contact info