Riotsville, USASierra Pettengill

Welkom in Riotsville, een modelstadje gebouwd door het Amerikaanse leger om troepen te trainen in hun aanpak van grote rellen in eigen land. Waarom worden er zo’n stadjes gebouwd? Is de eigen bevolking de vijand? Vanwaar de noodzaak om de politie zo te militariseren? Deze unieke film - volledig opgebouwd uit archiefmateriaal - biedt het ontnuchterende antwoord.

1968. Er heerst grote sociale onrust in de Verenigde Staten, massa’s mensen komen op straat tegen de blijvende verdrukking van zwarten en in meer dan 100 steden breken rellen uit. Het had een kantelpunt kunnen zijn in de geschiedenis, maar de keuze voor nog meer geweld en een verdere militarisering van de politie werd snel gemaakt. Deze indrukwekkende essay film slaagt erin om een helder verhaal te vertellen via archiefmateriaal: nieuwsbeelden en beelden gemaakt door het Amerikaanse leger tonen de mechanismen die ertoe leidden dat een land de oorlog verklaart aan (een deel van) zijn eigen bevolking.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Outside the dox

Outside the Dox is de kleurrijke thuishaven van documentaires die durven afwijken van de klassieke aanpak. Films die experimenteren met vorm of inhoud en zo het genre verbreden en verrijken. Zo zijn er niet-narratieve films die de kijker onderdompelen in een bijzonder universum, of het nu een koeienstal is of een Russische metro. Maar ook films die op een erg creatieve manier doen nadenken over grotere kwesties als kapitalisme in China of de verontrustende militarisering van de ordediensten in de VS. Historische documentaire USA

Vertoningen
Koop je ticket

Filminfo

REGIE Sierra Pettengill
VS
2022 91 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling


Programmaonderdeel

Outside the dox

credits
Regie

Sierra Pettengill

Script

Tobi Haslett

Producent

Sara Archambault, Jamila Wignot

Montage

Nels Bangerter

Muziek

Jace Clayton

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)