Saint Nicolas est socialisteDavid Leloup

In de Luikse gemeente Saint Nicolas heeft de PS al bijna een eeuw de touwtjes stevig in handen. Oppositieleden Filippo Zito en Roger Boeckx zijn de luis in de pels van de meerderheid. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, dromen ze luidop van een politieke omwenteling. Dit even verrassend als grappig fly-on-the-wall portret van de Waalse dorpspolitiek won terecht de publieksprijs op het Brussels Filmfestival.

Na A Leak in Paradise, waarin hij Rudolf Elmer volgde, een voormalige bankier en de Zwitserse klokkenluider die belastingparadijzen aan de kaak stelde, portretteert journalist en regisseur David Leloup in Saint-Nicolas est Socialiste opnieuw een hardnekkige dwarsligger. De vinnige Filippo Zito zal niet rusten totdat hij de waarheid heeft boven gespit en de ogen van het electoraat heeft geopend. Maar tussen droom en daad zitten er veel pensenkermissen, gemediatiseerde optredens en een machtige, alomtegenwoordige partij. Saint-Nicolas est Socialiste is een grappig maar tegelijk ook verontrustende portret over twee burgers die de machts-en partijpolitieke spelletjes willen aankaarten maar er zelf in verstrikt raken.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Nationale selectie

DOCVILLE presenteert tien ijzersterke Belgische documentaires. Films die onbekend terrein in eigen land verkennen, zoals de oudste kunstgalerij van België of een jeugdgevangenis, maar ook films die over de landsgrenzen heen kijken. Films gemaakt door zowel ervaren rotten in het vak als door jonge, nieuwe talenten. De sterkste productie mag zich de winnaar noemen van de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire. 

 Politiek Mild komisch Nederlands gesproken of ondertiteld

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 09.06 wordt gevolgd door een Q&A met de regisseur en met Roger en Filippo, de onderwerpen uit de film.

Filminfo

REGIE David Leloup
België
2020 94 min.
Frans gesproken
Ondertiteling: Nederlands


Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

David Leloup

Producent

Quentin Noirfalisse

Montage

Luc Plantier

Muziek

Raf Keunen

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)