Spaceship EarthMatt Wolf

In 1991 sloten acht mensen zich voor twee jaar op in Biosphere 2, een gigantische glazen koepel waarin het ecosysteem van de aarde was nagemaakt. Niets mocht erin, niets eruit. Dus al het voedsel, water, maar ook zuurstof diende ter plekke geproduceerd te worden. Net zoals dit zou gebeuren als de mens uiteindelijk andere planeten zou koloniseren. Een duik in één van de meest fascinerende experimenten ooit bedacht.

Een woestijn, een tropisch regenwoud, een savanne en een oceaan; Biosphere 2 had het allemaal. Het gigantische project was bedacht door de charismatische communeleider John P. Allen. Toen hij de rebelse miljardair Ed Bass ontmoette, kon de bijzondere droom werkelijkheid worden en werd een team van acht ‘bionauten’ samengesteld. Eén van hen was de Belg Mark Van Thillo, die uiteindelijk een belangrijke rol zou spelen in de bijzondere gebeurtenissen die zich afspeelden in de Biosphere. Regisseur Matt Wolf weet dit onvoorstelbare verhaal te vertellen met meeslepende behind-the-scenes beelden. Het wel en wee van de acht avonturiers onthult een fascinerende geschiedenis waarin blijkt dat een utopische droom moeilijk te rijmen valt met ‘big business’, maar ook dat volhardende dromers immense bergen kunnen verzetten.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Brave new docs

Denken over de toekomst is onlosmakelijk verbonden met dromen. Paradoxaal genoeg worden toekomstdromen en -idealen bepaald door de bekommernissen in het heden. De utopische dromen van midden van de 20ste eeuw - doorspekt met een vertrouwen dat technologie alles beter zou maken - gingen meestal over een toekomst met meer comfort, vrijheid en efficiëntie. Zo werd er gedroomd van vliegende auto’s en huishoudrobots. Later speelden ecologie en gezondheid een hoofdrol, met een focus op nieuwe energiebronnen en hoogtechnologische medische toepassingen. De toekomstdromen van elk tijdperk worden vaak vertaald in immense, soms megalomane, projecten. Maar ook op filosofisch en maatschappelijk vlak is er een voortdurende spanning tussen dromen van verandering en de tegensputterende, hedendaagse realiteit. Maar ondanks alles blijft ‘de toekomst’ de grote, ongrijpbare liefde van de mens.Wetenschap Klimaatsverandering Toekomstbeelden

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 11.06 wordt uitgeleid door Pol Laanen, master in Space Studies, Biochemie en Biotechnologie die afstudeerde met een thesis over de Terraforming van mars

Meet the expert

Onze DOCVILLE expert leidt één van deze voorstellingen uit. Wil je meer weten over dit onderwerp, bekijk de lees-, luister- en kijktips van onze expert.
>> Meet the expert Leven op Mars? - Pol Laanen

Filminfo

REGIE Matt Wolf
VS
2020 113 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Brave new docs

credits
Regie

Matt Wolf

Cinematografie

Sam Wootton

Montage

David Teague

Muziek

Owen Pallett

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)