The DissidentBryan Fogel

2 oktober 2018. Washington Post-journalist Jamal Khashoggi stapt het consulaat van Saoedi-Arabië in Turkije binnen om zijn echtscheiding te formaliseren zodat hij kan trouwen met zijn verloofde Hatice. Zij wacht buiten op hem. Maar Khashoggi komt niet naar buiten. Nooit meer. De journalist, bekend om zijn kritische houding tegenover Saoedi-Arabië, is verdwenen. Oscarwinnaar Bryan Fogel reconstrueert op verbluffende manier de feiten in een nagelbijtend relaas van macht en bedrog.

Na zijn Oscar voor de spraakmakende doping-documentaire Icarus, vond Bryan Fogel een waardige opvolger in het hallucinante verhaal van de verdwijning van Khashoggi en het labyrint van bedrog en misleiding op de allerhoogste niveaus. Hij kreeg toegang tot persoonlijke gesprekken en tekstberichten, niet alleen van Khashoggi’s verloofde Hatice Cengiz, maar ook van zijn vriend en mede-activist Omar Abdulaziz Akzahrani. Hierdoor weet Fogel Khashoggi’s verhaal diepgang te geven, een inzicht in zijn persoonlijkheid, zijn onblusbare liefde voor zijn geboorteland en zijn besef van het groeiende gevaar van zijn kritische houding. Door deze persoonlijke betrokkenheid komen de hallucinante feiten die zich hebben afgespeeld in het consulaat en de doofpotoperatie die er op volgde nog harder binnen. Toen de documentaire in première ging op het Sundance Film Festival vorig jaar, trakteerde het publiek Fogel op een staande ovatie en ook de pers is unaniem lovend over deze schitterend vormgegeven docu-thriller.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Internationale selectie

Na een strenge selectie uit meer dan 1.000 inzendingen en wereldwijde festivalprospectie nomineerde DOCVILLE tien gloednieuwe auteursdocumentaires. Films die je naar ongekende werelden brengen: van een voodoo-kerk in Congo over een tienerkamer in de States tot een boksring in Nederland of een bioscoop in Kabul. Hoe ongekend deze werelden ook zijn, ze zijn het toneel van  menselijke verhalen, meesterlijk gevat door de beste documentairemakers.

 
Reconstructing History

Een “reconstructie van de feiten”. Wat een standaardprocedure is bij heel wat gerechtsonderzoeken, vindt ook in de documentairewereld steeds meer ingang. Om een bijzonder verhaal na te vertellen, maken documentairemakers creatief gebruik van verschillende technieken: niet enkel archiefbeelden, maar ook animaties en reconstructies met acteurs tot deep fakes. Het brengt feiten uit het verleden létterlijk tot leven en leidt - toch bij de beste regisseurs - tot razend spannende documentaires die wegkijken als een ware thriller.Politiek Sterke Verhalen Nederlands gesproken of ondertiteld

Vertoningen
Koop je ticket

Filminfo

REGIE Bryan Fogel
VS
2020 119 min.
Arabisch, Engels, Turks gesproken
Ondertiteling: Nederlands, Frans


Programmaonderdeel

Internationale selectie | Reconstructing History

credits
Regie

Bryan Fogel

Cinematografie

Jake Swantko

Montage

Scott D. Hanson, James Leche, Wyatt Rogowski, Avner Shiloah

Muziek

Adam Peters

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)