The Future of Work and DeathSean Blacknell, Wayne Walsh

Werken en sterven… Twee zaken die een mens liever zoveel mogelijk wil vermijden. Niet toevallig dus dat het grootste deel van de technologische vooruitgang al decennialang focust op deze basisaspecten. Vooruitgang als een eeuwigdurende poging om werk te vereenvoudigen en de dood uit te stellen. Maar wat doen we dan wél als niemand nog moet werken? En willen we wel leven in een wereld waar werk en (vroegtijdige) dood volledig buitenspel zijn gezet?

De vooruitgang staat niet stil en heel wat toekomstscenario’s houden er rekening mee dat werk volledig overbodig wordt gemaakt door artificiële intelligentie, automatisatie en technologische singulariteit. Ook het stoppen van het verouderingsproces en digitale onsterfelijkheid lijken meer en meer realistische opties. Maar wat zijn de sociale en maatschappelijke consequenties hiervan? Betekent minder werken en langer leven wel méér en beter leven? 17 internationale wetenschappers, ingenieurs en academici buigen hun hoofd over de cruciale vraag of vooruitgang ons als mens ook vooruit helpt.
 


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Brave new docs

Denken over de toekomst is onlosmakelijk verbonden met dromen. Paradoxaal genoeg worden toekomstdromen en -idealen bepaald door de bekommernissen in het heden. De utopische dromen van midden van de 20ste eeuw - doorspekt met een vertrouwen dat technologie alles beter zou maken - gingen meestal over een toekomst met meer comfort, vrijheid en efficiëntie. Zo werd er gedroomd van vliegende auto’s en huishoudrobots. Later speelden ecologie en gezondheid een hoofdrol, met een focus op nieuwe energiebronnen en hoogtechnologische medische toepassingen. De toekomstdromen van elk tijdperk worden vaak vertaald in immense, soms megalomane, projecten. Maar ook op filosofisch en maatschappelijk vlak is er een voortdurende spanning tussen dromen van verandering en de tegensputterende, hedendaagse realiteit. Maar ondanks alles blijft ‘de toekomst’ de grote, ongrijpbare liefde van de mens.Wetenschap Toekomstbeelden Technologie

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning 14.06 wordt uitgeleid door Prof. Dr. Nicky Dries (Department of Work & Organisation Studies, KU Leuven)

Filminfo

REGIE Sean Blacknell, Wayne Walsh
VK, Duitsland, VS, Oeganda
2016 88 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling


Programmaonderdeel

Brave new docs

credits
Regie

Sean Blacknell, Wayne Walsh

Producent

Sean Blacknell, Wayne Walsh

Productiehuis

Gadfly Productions

Cinematografie

Daniel McPake, Martin Warrilow

Montage

Wayne Walsh

Muziek

Sean Blacknell

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)