The Invisible City [Kakuma]Lieven Corthouts

Is het mogelijk om een thuis op te bouwen op een plaats die 'nergens' heet? Regisseur Lieven Corthouts woonde meer dan 4 jaar in een Afrikaanse vluchtelingenkamp met die naam en ontdekte dat ‘nergens’ ook ‘onzichtbaar’ is voor de buitenwereld.

Het Keniaanse kamp Kakuma (letterlijk ‘Nergens’) bestaat al 20 jaar en is intussen uitgegroeid tot een soort stad waar meer dan 100.000 mensen leven, onder hen veel kinderen zonder ouders. De Belgische regisseur Lieven Corthouts, die eerder reeds indringende documentaires in Ethopië draaide, verbleef er jaren, bouwde vriendschappen op en deelde de dagelijkse realiteit met de bewoners. Als hij niet aan het filmen was, gaf hij er les of werkte er in een winkel.

Zijn langdurige verblijf gaf hem een ongeziene kans om het leven van drie jonge vluchtelingen in het kamp in beeld brengen. Claude en Nyakong zijn net toegekomen in het kamp, Khadijo woont er al heel haar leven. Corthouts toont tot wat de kinderen in staat zijn en legt de dynamiek van het kamp bloot. De kinderen grijpen alle mogelijkheden aan om in het kamp een nieuw leven en een toekomst uit te bouwen. Maar kan dit wel? Kan Kakuma een nieuwe toekomst bieden of is het slechts een wachtkamer waar je beste optie een gevaarlijke reis naar Europa is?
 Vluchtelingencrisis Afrika

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Lieven Corthouts
België, Kenya
75 min.
Engels, Nuer, Somalisch, Swahili gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

Lieven Corthouts

Producent

Emmy Oost

Productiehuis

Cassette for Timescapes

Cinematografie

Lieven Corthouts

Montage

Jan de Coster

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)