The Islands and the WhalesMike Day

Op de Faeröereilanden – een eilandengroep in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland – leven de eilandbewoners al eeuwen van wat de natuur hen te bieden heeft: zeemeeuwen en walvissen. Maar het voortbestaan van deze manier van leven wordt langs alle fronten bedreigd. Schots regisseur Mike Day kreeg voor deze visueel overdonderende documentaire de prijs voor Beste Opkomend Filmmaker op Hot Docs.

Al eeuwenlang leven de eilandbewoners van wat de natuur hen te bieden heeft. Vaders leren hun zoons hoe ze het beste vogels kunnen vangen en de hele gemeenschap kijkt reikhalzend uit naar het moment dat de walvisvangst weer plaatsvindt. Maar door de vervuiling van de oceanen neemt het aantal lokale vogels steeds meer af en zit het vlees vol giftige stoffen. Een lokale toxicoloog heeft ontdekt dat het vlees zelfs zorgt voor cognitieve groeiachterstand bij kinderen en heel wat andere medische problemen. Daarnaast is er veel kritiek van buitenaf op de walvisvangst. Milieuactivisten komen naar de eilanden, vastberaden om in te grijpen. Dit alles leidt tot een defensieve houding van de eilandbewoners, die vast willen houden aan hun tradities. Hoe gaan de Faeröer om met deze belangenverstrengeling?

Naast de visuele pracht van adembenemende luchtbeelden, afgewisseld met een schitterend oog voor detail, is het vooral Days contact met eilandbewoners dat indruk maak. Hij moest de beelden van de walvisjacht niet undercover maken, want gedurende de 5 jaar dat hij filmde, won hij het vertrouwen van de bewoners. Hij kon ze dus gewoon filmen en schetst zonder oordeel hun manier van leven, en creëert zo een intimiteit die uitzonderlijk is rond dit beladen thema. Een uitzonderlijke film die tegelijk monumentaal als erg intiem is.Natuur Maatschappij Economie


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door volgende korte documentaire


Ins Holz
Corina Schwingruber Ilic, Thomas Horat Zwitserland 13 min.

Eens in de vier jaar worden de bossen nabij het meer Aegeri in Zwitserland gekapt. De nog steeds traditionele manier van werken wordt van generatie op generatie doorgegeven. Technologie heeft daarop geen invloed. Ins Holz is een aaneenschakeling van prachtige beelden van een bijna vergeten beroep in de Zwitserse natuur.

(ga naar detailfiche kortfilm)
Vertoond op editie(s) 2017
Screened at edition(s) 2017

Info

REGIE Mike Day
Denemarken, VK, Faeröer
85 min.
Faeröers, Deens en Engels gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Festival favorieten

credits
Regie

Mike Day

Producent

Mike Day

Productiehuis

Intrepid Cinema, Radiator Film

Cinematografie

Mike Day

Montage

David Charap, Mike Day, Claire Ferguson, Nicole Halova, Mary Lampson

Muziek

Antony Partos, Mike Sheridan

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)