The KleptocratsSam Hobkinson & Havana Marking

Het verhaal van de grootste oplichtingszaak ooit heeft alle ingrediënten voor een spannend filmscenario. Een topfinancier verduistert 3,5 miljard dollar van ‘1MDB’, een Maleisisch fonds dat volledig in handen is van de Minister van Financiën. Onderzoeksjournalisten van The New York Times, Wall Street Journal en The Hollywood Reporter bijten zich vast in het onderzoek en traceren het geldspoor dat – oh ironie – passeert langs de financiering van de blockbuster 'The Wolf of Wall Street'.

Het is ‘s werelds grootste oplichtingszaak ooit, een verhaal met corruptie op het hoogste niveau, machtsmisbruik en het internationaal witwassen van geld. Een hot shot financier verduistert 3,5 miljard Amerikaanse dollar van een Maleisisch fonds. Het geld van deze stoutmoedige oplichterij legt heel wat kronkelende wegen af en stroomt naar New York en Hollywood. De dieven gaan langs bij heel wat A-list beroemdheden en financieren uiteindelijk mee Leonardo DiCarpio’s passieproject The Wolf of Wall Street. Onderzoeksjournalisten van The New York Times, Wall Street Journal en The Hollywood Reporter volgen als ware detectives het geldspoor en ontrafelen de listige intriges. Het Amerikaanse ministerie van justitie raakt erbij betrokken, net als de Maleisische Eerste Minister en zijn omgeving. Bezittingen worden bevroren en geld in beslag genomen, terwijl de gedupeerde Maleisische bevolking terugvecht. Een indrukwekkend relaas over misdaad en corruptie en wat gedreven journalisten allemaal kunnen bovenspitten.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Press under pressure

Detectivewerk verrichten tegen de klok in, journalisten in levensgevaar, geheime informatie die de wereld kan veranderen: het klinkt als fictie, maar het bestaat in de realiteit. DOCVILLE selecteerde vier spraakmakende documentaires rond (onderzoeks)journalistiek. Kritische geesten over de hele wereld die op hun manier geheimen tot het bot uitspitten en zo vechten voor vrijheid van meningsuiting. Maar ook omgekeerd: media die de waarheid ondergeschikt maken aan hun eigen agenda en fake news de wereld in sturen.Economie

Vertoningen
Koop tickets

Filminfo

REGIE Sam Hobkinson & Havana Marking
VK
2018 84 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling


Programmaonderdeel

Press under pressure

credits
Regie

Sam Hobkinson & Havana Marking

Productiehuis

Roast Beef Productions

Cinematografie

Luciano Blotta, Phillip Stebbing

Montage

Peter Norrey, John Clohessy

Muziek

Paul Moessl

Contactgegevens
Bekijk Contact info