The Pain of OthersPenny Lane

De ziekte van Morgellon. Volgens Wikipedia een onbestaande huidaandoening waarbij het geloof in de ziekte eigenlijk een psychotische aandoening is. Volgens de YouTube community van de ‘morgies’ een reële ziekte die ze hartstochtelijk documenteren. Een bevreemdend found-footage portret van zij die geloven en hun dagelijkse, bikkelharde strijd tegen de ziekte, of ze nu reëel of psychotisch is.

Drie jaar geleden stond filmmaker Penny Lane nog op DOCVILLE met de hilarische, inventieve documentaire 'Nuts!' Hierin speelde ze als het ware een spel met de kijker die graag straffe verhalen gelooft. In 'The Pain of Others' gooit ze het over een heel andere boeg. Nog steeds een straf verhaal dat de grenzen van ‘waarheid’ aftast, maar deze keer met een focus op de tragiek van diegenen die erin geloven in een wereld van ongeloof. Lane maakt enkel gebruik van de zelfgemaakte beelden van drie vrouwen die hun controversiële ziekte documenteren. Met empathie verzamelt ze hun getuigenissen, die een hartverscheurende schreeuw zijn: een oprechte uitroep dat hun lijden reëel is, dat ze zich niet zomaar iets inbeelden. Hun bewijsvoering staat vol met beelden van hun bizarre symptomen. Een bevreemdende, griezelige ervaring die empathie én wenkbrauwgefrons oproept. En ons doet stilstaan bij de online-community’s waarbij iedereen zijn eigen waarheid bewezen ziet.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Outside the dox

Outside the Dox is de kleurrijke thuishaven van documentaires die durven afwijken van de klassieke aanpak. Films die experimenteren met vorm of inhoud en zo het genre verbreden en verrijken. Dit jaar onder andere een cinematografische parel die zonder woorden toch een indringende boodschap weet te brengen; een film die opgebouwd is als een symfonie en een film die volledig opgemaakt is uit found-footage materiaal.

Intrigerend, begeesterend, verontrustend en verruimend.Gezondheid Media

Vertoningen
Koop tickets

Filminfo

REGIE Penny Lane
VS
2018 71 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling


Programmaonderdeel

Outside the dox

credits
Regie

Penny Lane

Productiehuis

Wishful Thinking LLC

Montage

Penny Lane

Muziek

Brian McOmber, Dave Scanlon

Contactgegevens
Bekijk Contact info